23 Şubat 2011 Çarşamba

Libya'da 'İş' yattı! 85 Milyon TL nasıl uçtu?


İş Bankası, A&T Bank’ın satış bedeli olan 85 milyon lirayı tahsil edeceği gün isyan çıkınca Libya’dan eli boş döndü

A&T Bank’taki yüzde 20’lik payını 85 milyon liraya Libyan Foreign Bank’a satma kararı alan İş Bankası işlemleri bitirip parasını alacağı gün isyana denk geldi. Şimdi tüm bankacılık işlemleri ve resmi kurumlar kapalı olduğu için İş Bankası isyanın bitmesini ve düzenin yeniden kurulmasını bekleyecek.

Libya’daki isyan Türk işadamlarını ciddi ölçüde etkiledi. İsyanın bundan sonraki gelişimi ve ülkeye kimin sahip olacağına bağlı olarak iş dünyasının bu ülkedeki kaybının miktarı belli olacak.

Ancak bir kurum var ki tam 85 milyon lirayı alıp cebine koyacağı gün isyana takıldı. Bir süre önce Türkiye-Libya ortaklığı ile kurulan ve eski adı Arap Türk Bankası olan A&T Bank’taki yüzde 20.6 oranındaki payını 85.2 milyon liraya Libyan Foreign Bank’a satacağını açıklayan İş Bankası tüm işlemler tamamlanıp parasını alacağı gün bu isyana takıldı. İsyanın başlaması ile tüm devlet kurumları ve bankalar kapandığı için İş Bankası hisse devrini gerçekleştirip parasını alamadı.

Banka şimdi parasını alabilmek için mecburen Libya’da düzenin yeniden oturmasını bekleyecek. Üstelik bir devlet bankası olan Libyan Foreign Bank’a da kimin sahip olacağı henüz belli değil. Devlet başkanı Muammer Kaddafi tarafı veya muhalif kanadın devlete sahip olup olmayacağına göre İş Bankası’nın hissesini anlaştığı fiyattan satıp satamayacağı belli olacak.

HİSSE ARTIRIMI İSTEMİŞLERDİ

A&T Bank’ın yüzde 62.37 hissesi Libyan Foreign Bank’ta, yüzde 15.43 hissesi ise Ziraat Bankası’nda bulunuyor. İş Bankası’nın A&T Bank’taki hisselerini satma kararında Libyalı ortaklarının sermaye artırım ısrarı olduğu biliniyor.

Banka’nın Libyalı ortakları, 287 milyon lira olan sermayesini 1 milyar liraya çıkarmak istedikleri, ancak Ziraat Bankası ve İş Bankası’nın bankadaki payları artırılmadan buna yanaşmadıkları konuşulmuştu. Sermaye artırımını kabul etmesi halinde ise Libyan Foreign Bank’ın 474 milyon 12 lira, Ziraat Bankası’nın 117 milyon 268 lira, İş Bankası’nın da 156 milyon 408 liralık katılımda bulunması gerekiyordu.
http://www.patronlardunyasi.com/haber

Rahim Ak/Gazete Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder