21 Eylül 2012 Cuma

Dünya yatırım güvenilirliğinde 13’üncüyüz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye, dünyanın şu anda en güvenilir 13. yatırım yapılabilir ülkesi'' dedi.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı'nın da katıldığı törenle, Japonya'nın ilk yerel lastik üreticisi Sumitomo Rubber Industries (Sumitomo Rubber) Firması Başkan ve CEO'su Ikuji Ikeda ile Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik AŞ (AKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, yaklaşık 500 milyon dolar değerinde üretim tesisinin Çankırı'ya kurulması için protokol imzaladı.

Çağlayan, Rixos Otel'deki törendeki konuşmasında, yatırımın çok doğru zamanda yapıldığını, dünya ekonomisinin ciddi bir krizden geçtiği dönemde, yeni teşvik sisteminin açıklandığı bir ortamda bu yatırımın önemli olduğunu kaydetti. Bakan Çağlayan, ''Türkiye, dünyanın şu anda en güvenilir 13. yatırım yapılabilir ülkesi'' dedi.

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Türkiye'nin dünyada en fazla yatırım çeken ülkeler arasında 2010 yılında 29. sırada bulunduğunu, 2011'de ise 23. sıraya yükseldiğini anlatan Çağlayan, bunun son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'yi ''güven ve istikrar adası'' olarak tanımlayan Çağlayan, Türkiye'nin lojistik konumunun da önemli olduğunu, 4 saatlik uçuş mesafesinde dünya nüfusunun dörtte birinin yaşadığını kaydetti.

İki firmanın ortaklık kurarak yaptığı yatırımın, Çankırı'da OSB içinde yer aldığını bu nedenle 6. bölge teşvikinden yararlanacağını belirten Çağlayan, ''Yüzde 60 yatırım indirimi ve 10 yıla kadar SSK işveren payında da destek alacak'' dedi.

Japon firmaların Türkiye'ye ilgisinin giderek arttığını da kaydeden Çağlayan, Japonya ile serbest ticaret anlaşması başlatma müzakerelerinin gündemde olduğunu kaydetti.

Çağlayan, ''Japonya ile işbirliğimizi her alanda arttırmaya kararlıyız. Japon ekonomisi şu anda içinde bulunduğu durgunluktan çıkış olarak kendilerine en güvenli çıkış olarak Türkiye'yi seçmiş'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder