26 Şubat 2011 Cumartesi

Bu da Ciner’in acımasız yüzü mü?

11 kişiye mezar olan Afşin Elbistan’daki toprak kayması olayında “doğal afet” cinliği!


Usame Karakış'ın haberi

İki hafta önce Afşin Elbistan’daki Çöllolar Kömür Sahası'nda meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 kişinin cesedine ulaşılmamışken, maden sahasının bulunduğu civarın “doğal afet bölgesi” ilan edilmesi için imza kampanyası başlatması kafaları karıştırdı.

Muhtarlar kullanılarak toplanan imzalar ilgili makamlara sunulurken, “doğal afet bölgesi” talebi tezgâhının perde arkasında, madan sahasını işleten Ciner Grubu olduğu şüphesini akıllara getirdi. Çünkü Ciner Grubu ile EÜAŞ arasından 2007’de yapılan anlaşmaya göre; kömür havzasında meydana gelecek ‘doğal afetlerden’ Ciner grubu sorumlu olmayacak ve maddi kayıpları Ciner Grubu karşılamayacak yönünde bir madde bulunuyor.

Habertürk Televizyonu, patronları Turgay Ciner’in işlettiği maden sahasındaki toprak kaymasına ilişkin haberleri verirken “Doğa acımasız yüzünü gösterdi” yorumunda bulunmuştu. 9 maden çalışanının cansız bedeni toprak altındayken ‘doğal afet bölgesi’ için imza toplanması, “Bu da Ciner’in acımasız yüzü mü?” yorumlarına neden oldu.

Ciner Grubuna bağlı Park Holding, Afşin-Elbistan'daki Çöllolar Kömür Sahası'nın işletme hakkını 28 yıllığına almıştı. 2007 yılında yapılan Ciner Grubu, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile yaptığı anlaşmayla Türkiye’nin 8,3 milyar ton linyit kömürü rezervinin yüzde 40'ının bulunduğu paha biçilmez madenin üzerine oturmuştu.

“DOĞAL AFET” CİNLİĞİ

Ciner Grubuyla EÜAŞ arasından yapılan anlaşmaya göre; kömür havzasında meydana gelecek ‘doğal afetlerden’ Ciner grubu sorumlu olmayacak ve maddi kayıpları Ciner grubu karşılamayacaktı. Anlaşmadaki bu madde, iki hafta önce madende 4 gün arayla yaşanan iki ayrı göçükle sarsılan Ciner Grubu’nu sinsi bir plan için harekete geçirdi. Para hırsı yüzünden masum insanların hayatlarını tehlikeye attığı iddia edilen Ciner, şimdi yeni bir cinlik peşinde!

MUHTARLARA İMZA TOPLATTIRILDI

İddialara göre; Ciner Grubu yetkilileri, Afşin-Elbistan’daki Çöllolar Kömür Sahası'nın civarındaki mahalle ve köy muhtarları ile ilçenin önde gelenlerini toplayarak, bölgenin ‘doğal afet’ ilan edilmesi için imza kampanyası başlattı. Ciner’in, toplanan dilekçeleri yetkili makamlara verilerek girişim başlatılmasını istendiği öğrenildi. Afşin ilçesine bağlı Çoğulhan Belde Belediye Başkanı Âdem Yıldız’ın da destek verdiği belirtilen imza kampanyasında mahalle muhtarlarının yöredeki köy ve mahalle sakinlerinden toplam 968 imza toplandığı ifade ediliyor. İmza kampanyasına 5 mahalle muhtarı öncülük ettiği biliniyor. Menderes Mahallesi Muhtarı Güngör Şahin, Durnapınar Mahalle Muhtarı Hasan Kılıç, Seyrantepe Mahalle Muhtarı Ali Cihan, Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Durmuş Özdemir ve Kurtuluş Mahalle Muhtarı Civan Gökhan beldenin afet alanı ilan edilip, boşaltılması için imza kampanyası düzenledi. Düzenlenen imza kampanyasını tamamlayan muhtarlar, topladıkları imzaları Afşin Kaymakamı Faik Arıcan’a teslim ettiler.

AİLELER CAN DERDİNEYKEN BU GİRİŞİM NEDEN?

10 ve 14 Şubat tarihlerinde Ciner’in işletmesini yaptığı havzada iki ayrı göçük meydana gelmişti. İlk göçükte 1 maden çalışanı hayatını kaybederken, ikinci toprak kaymasında 10 kişi toprak altında kalmıştı. İkinci göçükteki binlerce tonluk toprak altında kalanlardan birinin cesedi çıkarılırken, 9 kişinin cansız bedeni ise hala göçük altındı. Acılı aileler yakınlarının cesedinin ne zaman bulunup çıkarılacağını kara kara düşünürken, “doğal afet bölgesi” girişimi dikkat çekiyor.

BU DA CİNER’İN ACIMASIZ YÜZÜ MÜ?

Habertürk televizyonu, patronları Turgay Ciner’in (Park Holding), işlettiği Afşin-Elbistan'daki Çöllolar Kömür Sahası'ndaki toprak kaymasına ilişkin haberleri verirken “Doğa acımasız yüzünü gösterdi” yorumunda bulunmuştu. 9 maden çalışanının cansız bedeni toprak altındayken ‘doğal afet bölgesi’ için imza toplanması, “Bu da Turgay Ciner’in acımasız yüzü mü?” yorumlarına neden oldu. Çöllolar Kömür Sahası'nın bulunduğu bölge “doğal afet bölgesi” ilan edilmesi halinde, Ciner Grubu’nun anlaşma gereği, avantajlı duruma geleceği ve göçüğe neden olan sorumsuzluklarından kurtulabileceği ifade ediliyor.

Turgay Ciner’in işletmesini aldığı bu kömür havzasında meydana gelen göçükten sonra hala 9 kişi göçük altında. Kurtarma çalışmaları sürüyor.
http://www.patronlardunyasi.com
Akit Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder