12 Şubat 2011 Cumartesi

En güçlü Arap kadın Türkiye'de


Son dönemde Ortadoğulu yatırımcıların ilgisi sağlık sektörüne kaydı.En güçlü Arap kadın hangi şirketi aldı?

Dubaili Abraaj Capital'in Acıbadem'e, Kuveytli NBK'nın Dünya Göz'e, Katarlı QFIB'in Memorial'e ortak olmasının ardından şimdi de bölgenin en güçlü kadını Maha Al Ghunaim, sağlık araçları üreticisi Bıçakçılar'ı satın aldı.

Forbes tarafından "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesinde 94'üncü sırada yer alan Maha Al-Ghunaim'in yatırım şirketi Global Capital Management, Bıçakçılar- Tıbbi Cihazlar şirketinin yüzde 80'ini bünyesine kattı. Özellikle ameliyat masası üretiminde Türkiye'nin en büyük üreticisi olan Bıçakçılar Tıbbi Cihazlar'ın İcra Kurulu Başkanı Sadrettin Dai, hisse satışının 100 milyon doların biraz üzerinde olduğunu söyledi. Kuveytli fon ile üretim kapasitelerinin artırımına yönelik yatırımlara da yöneleceklerini söyleyen Sadrettin Dai, "Geçen yıl 60 milyon dolardan fazla ciro gerçekleştirdik. Avrupa'nın en büyük tek kullanımlık tıbbi ürün üreticisiyiz. İtalya ve İngiltere'de kateter adı verilen medikal ürün bazında pazarın lideriyiz. Türkiye'de ise ameliyat masa ve lambası konusunda lideriz. Yeni ortağımızla Ortadoğu pazarında payımız artacak" dedi.

Son dönemde Ortadoğulu yatırımcıların ilgisi sağlık sektörüne kaydı. Dubaili Abraaj Capital'in Acıbadem'e, Kuveytli NBK'nın Dünya Göz'e, Katarlı QFIB'in Memorial'e ortak olmasının ardından şimdi de bölgenin en güçlü kadını Maha Al Ghunaim, sağlık araçları üreticisi Bıçakçılar'ı satın aldı. Forbes tarafından "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesinde 94'üncü sırada yer alan Maha Al-Ghunaim'in yatırım şirketi Global Capital Management, Bıçakçılar- Tıbbi Cihazlar şirketinin yüzde 80'ini bünyesine kattı.

Özellikle ameliyat masası üretiminde Türkiye'nin en büyük üreticisi olan Bıçakçılar Tıbbi Cihazlar'ın İcra Kurulu Başkanı Sadrettin Dai, hisse satışının 100 milyon doların biraz üzerinde olduğunu söyledi. Kuveytli fon ile üretim kapasitelerinin artırımına yönelik yatırımlara da yöneleceklerini söyleyen Sadrettin Dai, "Geçen yıl 60 milyon dolardan fazla ciro gerçekleştirdik. Avrupa'nın en büyük tek kullanımlık tıbbi ürün üreticisiyiz. İtalya ve İngiltere'de kateter adı verilen medikal ürün bazında pazarın lideriyiz. Türkiye'de ise ameliyat masa ve lambası konusunda lideriz. Yeni ortağımızla Ortadoğu pazarında payımız artacak" dedi.

'Büyümemiz sürecek'

Bıçakçılar Tıbbi Cihazlar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Bıçakçı, 2.2 milyar dolarlık Türk medikal ürün pazarının hızla büyüdüğünü ve bu ortaklıkla firmanın büyümesini hızlandıracaklarını söyledi. İstanbul'da gerçekleştirilen anlaşma ile özellikle Ortadoğu'da geniş bir coğrafyaya yayılacaklarını belirten Bıçakçı, "Bölgenin en güçlü şirketiyle birlikte hareket edeceğiz. Bu, adımlarımızı daha güvenli atmamızı sağlayacak" diye konuştu.

10 milyar doları yönetiyor

Yaklaşık 10 milyar dolarlık fonu yöneten Global Capital Management'ın sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Maha Al-Ghunaim, Ortadoğu işdünyasının en etkin kadın siması olarak biliniyor. 1998 yılında kurduğu fonu bölgenin en büyüklerinden biri haline getiren Maha Al-Ghunaim, 4 yıl önce İstanbul'da düzenlenen "Özel Girişim Sermayesi Sınırlı Ortak 2007" toplantısında "Yatırımlarımı Türkiye'ye yönelteceğim. Çünkü Türkiye'de her türlü fırsat var" demişti. Genç Arap Liderleri organizasyonunun Kuveyt Bölge Başkanı olan Al-Ghunaim, Arabian Business Magazine tarafından 2005'te 'yılın işkadını' seçilmişti.

Ortadoğu sağlığa geliyor

2008 yılında Acıbadem hastanelerini alan Dubaili Abraaj Capital ile başlayan sağlığa Ortadoğu ilgisi son 2 yılda hızla arttı. Türkiye'nin en büyük sağlık gruplarına Arap sermayesi talip oldu. Haziran 2010'da Kuveytli National Bank of Kuwait (NBK) Dünya Göz'ün yüzde 30'unu, Katarlı Qatar First Investment Bank (QFIB), Memorial Hastaneleri'nin yüzde 40'ını satın aldı. Maha Al Ghunaim'in yatırım şirketi Global Capital Management'ın BıçakçılarTıbbi Cihazlar'a yüzde 80 ortak olmasıyla sağlıkta dördüncü büyük ortaklık da gerçekleşmiş oldu.
http://www.patronlardunyasi.com/haber/
Kerim Ülker/Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder