2 Eylül 2012 Pazar

Çin ile ticaret hacmindeki hedef: 100 milyar dolar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önceki yıllarda Urumçi Fuarı olarak düzenlenen bu fuarın Çin-Avrasya Fuarı olarak tüm bölge ülkelerine hitap etmesini takdirle karşıladıklarını söyledi. 



Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bu yıl 2'ncisi düzenlenen Çin-Avrasya EXPO'suna katılmak için Urumçi'ye gelen Babacan, bu kentin Çin'in Orta Asya ve ötesine açılan bir kapısı haline gelmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Babacan, "Bu fuarı, Çin'in bölgesel ticari ilişkilerini geliştirme konusundaki samimi arzusunun ve kararlılığının somut bir göstergesi olarak görüyoruz" dedi. 

Babacan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Urumçi'de gördüğü ekonomik canlılığın kendisini heyecanlandırdığını belirterek, bölgenin doğal kaynakları, köklü kültürü ve çalışkan insanlarıyla müreffeh bir gelecek vadettiğini kaydetti. 

Türkiye'nin Orta Asya ile tarihi, kültürel ve etnik bağları bulunduğunun altını çizen Babacan, Türkiye'nin Avrasya coğrafyasında "gelişen işbirliği ruhuna katkı yapmaya önem verdiğini" vurguladı. 

Babacan, Çin ve Türkiye arasındaki son yıllardaki üst düzey ziyaretlerle ilişkilerin derinleştiğini söyledi ve iki ülke arasında son yıllarda yapılan karşılıklı üst düzey ziyaretleri anlattı. 

Ziyaretlerde ulaştırma ve enerji alanındaki projelerin desteklenmesi için birçok çalışma yapıldığına dikkati çeken Babacan, bu süreçte İstanbul-Pekin modern İpek Yolu'nun hayata geçirilmesi, nükleer enerji, termik ve hidroelektrik santrallerinin yapımı, turizm ve havayolu ulaşımına kadar birçok işbirliğinin yapılması konusunda anlaşmalara varıldığını dile getirdi. 

Babacan, iki ülkenin karşılıklı ticaret hacmini 2015'te 50 milyar dolar, 2020 yılında da 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 
     

Türkiye'ye 66 hektarlık alan ayrıldı 
    

"Çin ile genel olarak sahip olduğumuz kapsamlı işbirliğini Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne de taşımak arzusundayız" diyen Babacan, bölgede Türkiye için ilk etapta 66 hektar büyüklüğünde bir alan ayrılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. 

Babacan, insanların, ürünlerin, enerjinin ve sermayenin ülkeler arasında rahatça hareket etmesi gibi unsurların "kazan-kazan" ilişkisini doğuracağına dikkati çekerek, bu kapsamda bölgenin "Demir İpek Yolu"yla Orta Asya ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlanmasının önemli olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin hem sanayi, hem tarım hem de bir turizm ülkesi olduğunu anlatan Babacan, dinleyicilere Türk ekonomisinin verilerini aktardı. 

Babacan, hedeflerinin ve arzularının Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinde yer alması olduğunu, Türkiye'nin dünya nüfusunun yaklaşık 4'te birinin yaşadığı bir coğrafyanın merkezinde bulunduğunu, İstanbul'dan 4 saatlik uçuşla 1,5 milyar nüfusun yaşadığı ve 25 trilyon dolarlık pazara sahip bir hinterlanda erişimin mümkün olduğunu ifade etti. 

Babacan, Türkiye'nin Çin ile işbirliğinin her alanda gelişmesi için büyük bir gayret içerisinde olduklarını ifade ederek, Çin tarafının da aynı gayret içinde olduğunu görmekten memnun olduklarını kaydetti. 

Fuara Türk şirketlerinin de katıldığına işaret eden Babacan, bu şirketlerin sahip olduğu deneyim ve vizyon ile bölgesel işbirliğinde önemli rol oynayacaklarını vurguladı. 

Babacan konuşmasından sonra, fuarın açılışının yapılmasıyla birlikte, alanı ziyaret ederek Türk girişimcilerin standlarını gezdi. 

Tüm dünya basınının büyük ilgi gösterdiği fuara bölge ülkelerinden devlet başkanları ve başbakanlar düzeyinde üst düzey katılım sağlanırken, forum sırasında Çin Uluslararası Radyosu, canlı olarak Türkçe yayın yaptı.
Urumçi'den ayrıldı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Çin-Avrasya EXPO'suna katılmak için geldiği Urumçi'de temaslarını tamamlayarak bölgeden ayrıldı.

Babacan, temasları kapsamında bölgenin "bereket havzası" Turfan'ı ziyaret etmiş, II. Çin-Avrasya EXPO'sunda bir konuşma yaparak fuarda incelemelerde bulunmuştu. Babacan, ziyareti kapsamında Çin Başbakanı Vın Ciabao ile de bir araya gelmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder