5 Eylül 2012 Çarşamba

İHRACAT TRENİ YOLA ÇIKTI

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Lojistik Alanı'ndan Mersin'e doğru yola çıkan ilk ihracat trenini uğurlama töreninde konuştu.


Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Ankara 1. OSB'nin Başkent'in ilk, Türkiye'nin de örnek sanayi bölgelerinden biri olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ihracatla büyüdüğü bir ortamda gerçekleştirilen bu ihracatın önemli olduğunu belirten Çağlayan, ''Bu sadece Mersin'e 37 konteynerin gitmesi projesi değil, Ankara'nın denize bağlantı projesidir'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ihracatla büyümeyi öğrendiğini ifade eden Çağlayan, son iki çeyrekte yaşanan büyümenin, ihracatın katkısıyla olduğunu söyledi.

Bu yılın ilk çeyreğinde Avrupa'daki bazı ülke ekonomilerinin daraldığı bir ortamda Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 3,2 gibi önemli bir büyüme oranı yakaladığını kaydeden Çağlayan, ''Bu büyümenin dinamosu 5,5 puanlık katkı ile ihracat oldu. Şimdi görüyorum ki; 2023 hedefimizi son derece doğru bir hedef, 2023 hedefine ulaşmak noktasında Allah'ın izniyle hiç kimse bize engel olamayacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin 9-10 yıl önce sadece 36 milyar dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Çağlayan, 2011 yılında ihracatın 135 milyar dolara ulaştığını, bu yılın ilk 8 ayında da 100 milyar dolara yaklaştığını anımsattı.

Türkiye'nin Orta Vadeli Program'da (OVP) 2012 için belirlenen 148,5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağını belirten Çağlayan, enflasyon ve istihdam konusunda yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin ne kadar doğru yolda olduğunu gösterdiğini söyledi.

''Hükümet'in OVP hedefinde ''eksen kayması'' olduğu'' yönünde basında bazı haberler yer aldığını dile getiren Çağlayan, ''4-5 yıl önce de Avrupa'daki ekonomik krizi gördüğümüzde, yönümüzü dünyanın diğer ekonomilerine çevirdiğimiz tarihte yine bizi, 'Türkiye eksenini kaydırdı' diye suçlamışlardı. Türkiye, OVP hedeflerini çok ufak tefek nüanslarla gerçekleştirecek durumdadır'' diye konuştu.

Gelecek 10 yılda yatırımlar artacak

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı üç aylık istihdam endeksi verilerini de değerlendiren Çağlayan, sanayide istihdamın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 arttığını hatırlattı.

Mayıs ayında işsizliğin yüzde 8,2 ile Cumhuriyet tarihinin en düşük mayıs ayı oranı olduğunu anlatan Çağlayan, Türkiye bu gelişmeleri yaşarken Avrupa'da işsizlik oranlanın çift hanelere ulaştığına dikkati çekti.

Türkiye'nin 500 milyar dolarlık mal, 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefleri adına, gelecek 10 yılda yatırımların artacağını belirten Çağlayan, söz konusu dönemde sadece enerji alanında 130 milyar dolarlık yatırım yapılacağını kaydetti.

Sanayiciye demiryolu müjdesi

Hükümetin lojistik hizmetler konusundaki çalışmalarına da konuşmasında yer veren Çağlayan, biri Mersin'de diğeri İzmir-Çandarlı'da olmak üzere toplam 10 milyon TEU'luk konteyner limanları oluşturduklarını belirtti.

Türkiye'nin karayolu taşımacılığında Avrupa'da birinci, dünyada da ABD'den sonra ikinci konumda bulunduğunu anlatan Çağlayan,karayolu taşımacılığının tek başına sanayici ve ihracatçının lojistik konusundaki sıkıntılarını gidermediğini anlattı.

Lojistik konusunda çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Çağlayan, yaklaşık bir ay önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile demiryolu taşıma maliyetlerinin düşürülmesi konusunda görüştüğünü bildirdi.

Yıldırım'a ihracatın arttığı bir ortamda demiryolu taşımacılığında maliyetlerin düşürülmesini teklif ettiğini, Bakan Yıldırım'ın da bunu kabul ettiğini aktaran Çağlayan, ''İnşallah önümüzdeki günlerde demiryolu taşımacılığında bir fiyat indirimi sizler için gerçekleşecek. Hayırlı, uğurlu olsun'' dedi.

Demiryolu işletmeciliğinin de özelleştirileceğini hatırlatan Çağlayan, özelleştirmenin ardından oluşacak rekabet koşullarında fiyatların düşeceğini, bunun da sanayiciye yansıyacağını dile getirdi. Çağlayan, lojistik ile ilgili yapılan yatırımların misliyle geri döneceğini söyledi.

İhracat kilogram fiyatları ile ilgili de görüşlerini paylaşan Çağlayan, ''Türkiye ihracat rekoru kırarken, ihracat kilogram fiyatlarımız maalesef düşüktür'' diye konuştu.

Almanya'nın 4, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin ihracatını 3-3,5 dolar kilogram fiyatı üzerinden yaptığını kaydeden Çağlayan, bu konuda sıranın Türkiye'ye geldiğini söyledi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder