13 Eylül 2012 Perşembe

İstanbulsuz bir AB çok fakir kalır


Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''İstanbulsuz bir Avrupa, İstanbul'u içinde barındırmayan bir Avrupa Birliği çok fakir, çok zayıf kalır'' dedi. 
Bağış, ''Dünya Franchise Zirvesi''nde yaptığı konuşmada, İstanbul'un her geçen gün daha fazla uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptığını ifade ederek, İstanbul'un Türkiye'nin en önemli markalarından biri olduğunu söyledi. 

İstanbul'un marka değerinden AB müzakerelerinde de yararlanıldığını aktaran Bağış, ''AB müzakerelerinde İstanbul marka olarak, koz olarak en büyük silahımız. Müzakere masasında Avrupalılara hep şunu söylüyorum, İstanbulsuz bir Avrupa, İstanbul'u içinde barındırmayan bir Avrupa Birliği çok fakir, çok zayıf kalır'' diye konuştu. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Erdoğan'ın, ''Tarihte ülkeler arasındaki siyasi ilişkiler, ekonomik ilişkileri belirliyordu. Ama günümüzün gerçeklerinde ekonomik ilişkiler, siyasi ilişkileri belirler noktaya geldi'' sözlerine atıfta bulanan Bağış, şöyle devam etti: 

''Bazı ülkeler, bazı ülkelere ekonomik boykot uygulayarak, oralara çeki düzen verebileceklerini, birtakım imkanlar getirebileceklerini zannediyorlar. Biz ise ekonomik boykotların bugüne kadar hiçbir ülkede gerçek anlamda netice vermediğini ama oralarda ekonomik entegrasyonlarla çok önemli başarıların sağlanabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Bir ülkede markanız varsa, sizin markalarınızın bayileri varsa, o ülkede sizin yarattığınız bir hassasiyet vardır, yaptırım gücünüz vardır.'' 

Bağış, Türkiye'nin bugün franchise konusunda geldiği noktada, Türkiyesiz bir bölge düşünülemediğini belirterek, ''Batımızdaki ülkeler genç nüfusumuza, ekonomimizdeki büyümeye, gelecek vizyonumuza bakıyor, Türkiye'den bir şeyler kapmaya, bayisi olmaya çalışıyorlar. Öte yandan doğumuzdaki ülkeler, demokrasi ile İslam kültürünü başarıyla birlikte yaşatabilme özelliğimize, insan haklarının, ifade özgülüğünün, serbest pazar ekonomisinin son yıllardaki başarısına bakıyorlar. Onlar da bizden bayilik kapmak gayretine girmiş bulunuyorlar'' diye konuştu. 

Zirvenin açılışına, Malezya Ekonomi Bakanı Dato Srı İsmail Sabri Bin Yakoob, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ve UFRAD Türkiye Franchise Derneği Başkanı Mustafa Aydın da katıldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder