25 Şubat 2011 Cuma

EXPO 2016 Meclis Toplantısı Sonucunda Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Arazisi EXPO 2016 Alanı Olarak Belirlendi


Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Doeke C. Faber, AIPH Genel Sekreteri Sjaak Langeslag ve AIPH Pazarlama ve Sergiler Komitesi Başkanı Shinya Wada, EXPO'nun düzenleneceği yerleri incelemek üzere Antalya'ya geldi. AIPH heyeti, ilk olarak Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) düzenlenen EXPO 2016 Meclis Toplantısına katıldı.

Expo 2016 Meclis toplantısı Vali Vekili Mehmet Seyman başkanlığında ATSO Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıda, konuk heyete BATEM arazisinde yapılacak etkinlikler hakkında sunum yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Vekili Mehmet Seyman, botanik EXPO'nun dünyanın en önemli organizasyonlarından birisi olduğunu söyledi. Seyman, "Başta Antalya Valiliği olmak üzere Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 30'u aşkın sivil toplum kuruluşu, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya milletvekillerinin de içinde yer aldığı özenli ve arzulu çalışma ile dünyanın önemli organizasyonunun Antalya'da lâyığı ile gerçekleştirilmesi konusunda sevindirici bir aşamaya ulaştık." dedi. Antalya'nın dünyanın en önemli turizm destinasyonları içerisinde yer almasının yanında Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında da ön sıralarda yer aldığını belirten Seyman, "Genel olarak insana, insan mutluluğuna ve insan ilişkilerine önem veren ilimiz, bu ilişkiler içerisinde 2016 EXPO'yu 'çocuk ve çiçek' teması üzerine inşa etmeyi hedeflemiştir. 1850 turizm tesisi, 730 turizm bakanlığı belgeli olmak üzere yaklaşık 500 bin yatak kapasitesi ile 2010 yılı itibarı ile 10 milyonu aşan turiste ev sahipliği yapmış olan Antalya bu ev sahipliği içerisinde tüm tarihî, coğrafî, kültürel güzelliklerini değerlendirmesini bilmiştir. Antalya, 4 saat uçuş mesafesinde yaklaşık 2 milyar nüfusa hitap eden bir bölgedir. Bu özelliği dolayısıyla 2016 yılında gerçekleştirilecek EXPO'da 6 ayda 8 milyon konuğa ev sahipliği yapmayı hedeflemektedir." diye konuştu. Vali Vekili Seyman, bu organizasyonun yerel ve küresel çevre sorunlarını tartışarak gelecek nesillere aktarmak ve bütün dünyada ekolojik tarımın önemine dikkat çekmek açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Antalya'nın 'Çocuk ve çiçek' temasıyla da çocuk dostu bir şehir olarak anılacağını dile getiren Seyman, "30 yıldır yaptığımız etkinlikleri bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Dünyanın en önemli, en güzel, en muhteşem sahne etkinliklerinin Aspendos'ta sergilendiği gibi 2016'da da bu tarihî güzelliğimizi ve sanatsal zenginliğimizi çeşitli etkinliklerle gelen konuklarımıza sunmayı hedefliyoruz" dedi. Seyman, EXPO'nun Antalya'da şimdiye kadar düzenlenen ülkelerden çok daha etkin ve coşkulu bir şekilde gerçekleştirileceğinin de altını çizdi. EXPO Komitesi olarak etkinlikler için 90 hektarlık bir alanın tahsis edilmesini hedeflediklerini aktaran Vali Vekili Seyman, "Amacımız EXPO 2016'nın içereceği tüm etkinlikleri, gelecek konuklarımızın ihtiyaç duyacağı gereksinimlerine cevap verecek bir tesis gerçekleştirmektir." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Doeke C. Faber de Antalya'daki tüm resmî ve sivil toplum kuruluşlarının EXPO'yu yapmak için istekli olduğunu söyledi. Antalya'ya 2016 yılında düzenlenecek EXPO'nun yerini incelemek için geldiklerini belirten Faber, "2016 için son kararı Paris'teki ilgili kuruluş olan Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) verecek. Biz kendi tespitlerimizi ve önerilerimizi sunacağız. Öncelikle etkinlik alanının erken hazır olması gerekir. Ancak bu şekilde Paris'teki kuruluştan destek alabiliriz." dedi. Bu organizasyon için şehrin, devletin ve hükûmetinin desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Faber, "Çünkü EXPO'ya yapılacak olan davetlerde, devletin ön plânda olması ve davetlerin çoğunu hükûmetin yapması gerekir" dedi. EXPO'nun sadece gelecek ziyaretçi için değil, ekonomi, istihdam, turizm ve tarım için de çok önemli bir organizasyon olduğunu vurgulayan Faber, şöyle devam etti: "Antalya'ya gelecek ziyaretçiler Türk bahçelerini görme fırsatı da yakalayacak. Ayrıca organizasyonunuzun ana temasını çocuklar ve çiçeklerin oluşturması çevreye verilen önemi göstermekte" dedi. Geçen sene Güney Kore'de, 2016 Botanik EXPO'sunun Antalya'da düzenlenmesine karar verdiklerini hatırlatan Faber, EXPO için kullanılacak yerin daha sonra yeşil bir alan olarak devam ettirilmesinin ve Antalya halkına hediye edilmesinin verecekleri kararda etkili olacağını kaydetti. Faber, BATEM'in EXPO alanı olarak seçilmesinden de memnun olduklarını, AIPH olarak her türlü desteği vereceklerini de sözlerine ekledi.

EXPO Danışmanı Serdar Akçay ise organizasyon programıyla ilgili bilgi verdi. EXPO'nun 6 ay süreceğini belirten Akçay, organizasyona en düşük katılımın 8 milyon, ziyaretçi sayısının da 14 milyon olarak belirlendiğini aktardı. Organizasyon için BATEM arazisinde 90 hektarlık bir alanın kullanılmasının plânlandığını kaydeden Akçay "Burada her ülkeye ayrı alan, çocuk bahçesi yer alacak. Alanda EXPO tepesi ve kulesi olacak. Tepe Selçuklu motiflerinden oluşuyor. EXPO kulesi de Antalya'nın sembolü olan Yivli Minare'den esinlenerek yapılacak. Alanın ortasında bir de EXPO göleti olacak. Organizasyon 16 Nisan/15 Ekim 2016 tarihleri arasında 183 gün olarak plânlandı. Sergi alanı sabah 8'den gece 3'e kadar açık kalacak. Ayrıca dünyanın en büyük tarım ve çevre müzesi oluşturulacak" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, belediye olarak güneş enerjisine önem verdiklerini, bu yönde çalışmalar yaptıklarını belirterek, EXPO'da bu konunun önemini vurguladı. Akaydın, ''Ben de yerel iradenin Antalya Büyükşehir Belediyesi çatısı altında her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtmek isterim'' diye konuştu.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, uzun süredir EXPO ile ilgili ciddî çalışmalar yapıldığını belirterek, ''Hükûmetin desteğinin bu organizasyonun arkasında olduğunu, yerel yönetimler de bu organizasyonun arkasında olduğunu söyledi. Ben de Türk ve Antalya özel sektörü olarak bu organizasyonun arkasında olduğumuzu söylemek istiyorum. Antalya'da çok güzel bir uyum var'' dedi.

AIPH heyeti üyeleri EXPO'nun yapılması plânlanan, BATEM ve Lara Kent Parkı arazilerini helikopterle havadan inceledi. Heyet daha sonra BATEM'e gelerek bölgeyi karadan inceledi.

İncelemeler sonunda bir değerlendirme toplantısı yapan EXPO İcra Kurulu, Expo 2016 organizasyonu için Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün (BATEM) Aksu'daki arazisini belirledi. EXPO 2016 için son kararı merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) verecek.

BATEM'in seçilmesinde, problemsiz bir alan olması, tarım alanı ve yol kenarında yer almasının etkili olduğu belirtildi.
http://www.antalya.gov.tr
Mahmut DENİZ / ANTALYA
Fotoğraflar: Rıza ERÇİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder