25 Şubat 2011 Cuma

II. Organize Sanayi Bölgesi Çevre Zirvesi Antalya’da Başladı


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek olan II. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Çevre Zirvesi Antalya’da başladı.

Zirvenin açılışına Vali Dr. Ahmet Altıparmak ile birlikte katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün yaptığı konuşmada, sanayi devriminden itibaren ülkelerin ekonomik gelişmesiyle birlikte önemli çevre sorunlarının da gündeme gelmeye başladığını söyledi. Bakan Ergün, ‘bugün ne pahasına olursa olsun zenginleşmek’ fikrinin iflas ettiğini belirterek, ''Zenginleşeceğiz, ama her ne pahasına olursa olsun değil, başkasının hukukuna zarar vermeden, kuralına uygun bir şekilde'' diye konuştu. Bilinçsiz üretim ve tüketim alışkanlıklarının kaynakları tükettiğini, geleceği ise tehdit ettiğini dile getiren Bakan Ergün, Türkiye'nin son yıllarda önemli bir ekonomik büyüme yaşadığını, bu büyüme sürecinde de ülke olarak büyük çevre sorunları yaşanmadığını, bundan da büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bakan Ergün, ''Hükûmet olarak, bu konuda büyük kararlılık gösterdik. Bugünümüzü kurtarmak için çalışırken, geleceğimizi tahrip etmedik. Hayatı parçalara ayırmadık, sorunlara bütüncül bir anlayışla yaklaştık, ekonomi, sanayi, eğitim ve sağlıkta büyüme yaşarken, çevreyi, kültürü ve san’atı da ihmal etmedik'' dedi.

Bu çerçevede Türkiye'de ilk defa, çevreye karşı işlenen suçların Türk Ceza Kanunu'nun kapsamına alındığına dikkat çeken Ergün, ''Bizler, kıyametin kopacağını bilsek bile elimizdeki fidanı dikmemiz gerektiğini zihnimize aşılayan bir inanç ve kültür ikliminde büyüdük. Böyle bir toplumun çevre konusunda duyarlı olmasından, kendisine, başka insanlara, başka canlılara, havaya, toprağa ve suya saygılı olmasından daha tabiî hiçbir şey olamaz'' dedi.

Çevre sorunlarının ilk kaynağı olarak akla sanayileşme geldiğini ifade eden Ergün, bunun yanlış bir önyargı olduğunu, sanayileşirken çevreyi korumanın mümkün olduğu nice başarılı örnekler bulunduğunu bildirdi. Tabiatla barışık üretim modelleri geliştirmenin ilk başta maliyetli bir iş olarak gözükebileceğini kaydetti.

Kalkınmada OSB'lerinin büyük önem taşıdığına işaret eden Ergün, OSB yönetimlerini plân değişikliği konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Yer seçimlerinden itibaren OSB'lerinin kuruluşuyla ilgili her aşamada, çevre konusundaki gerekliliklere büyük önem verdiklerini ifade eden Sanayi Bakanı Ergün, özellikle tarım alanları ve su havzalarına yakın bölgelerde çalışmaları çok daha dikkatli bir biçimde sürdürdüklerini bildirdi.

OSB'lerde atıksu arıtma tesisleri için kredi sunduklarını ve birçok OSB'ye de proje bazlı destek sağlandığını belirten Ergün, tüzel kişilik kazanmış 263 OSB'nin 94 tanesinin atıksu arıtma sorununu çözdüğünü, bunlardan 43 tanesinin Sanayi Bakanlığı’nın kredi desteği veya kendi imkânlarını kullanarak, 51 tanesinin ise belediyelerin atıksu arıtma tesislerine bağlanarak çözüm ürettiğini kaydetti. Ergün, 2011 yatırım programında olan 13 OSB'nin de 5 tanesinin bu yıl, diğerlerinin ise gelecek yıl atıksu artırma tesislerini tamamlayarak işletmeye almalarını beklediklerini bildirdi.

Söz konusu yatırımların OSB'leri cazip yatırım ortamları haline getirdiğini ifade eden Ergün, ''OSB'lerin atıksu ve altyapı işlerinin tamamını kredilendiriyoruz. Kalkınmada öncelikli bölgelerde 15 yıl vadeli, 5 yılı ödemesiz. Bazı bölgelerde 12 yıl, bazı bölgelerde 13 yıl, bazı bölgelerde 11 yıl. 10 yıldan aşağı yok, en fazla yüzde 6 faizli olan var. Faizi yüzde 3, yüzde 1 olan var. Arıtma tesisi kredisi, nerede var bu, babası oğluna vermez'' dedi.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, Temmuz ayında yapılan ankette 3 bin kişiye "Antalya'nın neyini seviyorsunuz?" sorusunu yönelttiklerini, katılımcıların yüzde 80'inin "Doğal güzelliğini" yanıtını verdiğini bildirdi.

Bugün OSB'lerin çevre zirvesi yapmalarını, "olağanüstü" diye tanımlayan Altıparmak, "Siyasetçisinden bürokratına, vatandaşından, bilim adamına herkese görev düşüyor" dedi. Kendi tez çalışmasında Nilüfer Çayı'nın kirlenmesini ele aldığını anlatan Altıparmak, o dönemde yaşananlardan sonra bugün sanayicilerin çevreyle uyumlu işletmeler konusunda büyük adımlar attıklarını vurguladı.

Altıparmak, Antalya OSB'nin, organize çalışan, çevreye duyarlı, plânlı ve sağlıklı faaliyetler yürüttüğünü, kendisine gelen birçok yatırımcıyı da OSB'ye ve serbest ticaret bölgelerine yönlendirdiğini anlattı.

Antalya OSB'nin 692 Hektar alanda, atık tesisi işleterek 24 saat kontrolünü yaptıran, kimyasal, fiziksel ve biyolojik arıtma sistemini kullandığını belirten Vali Altıparmak, "Çevreci bir organize sanayiye sahip olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Konuşmasının ardından OSBÜK tarafından çevreye verdiği katkılardan dolayı Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu'na birer teşekkür plaketi takdim edildi.

http://www.antalya.gov.tr/
Mahmut DENİZ / ANTALYA
Fotoğraflar: Rıza ERÇİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder