18 Eylül 2012 Salı

KKTC’de ikinci sondaj karada

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''KKTC'de ikinci sondajı karada yapacağız. Bu tamamlayıcı bir sondaj olacak. Daha sonra denize geçeceğiz'' dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Türkyurdu 1 Kuyusu'nda 4 bin 75 metreye inildiğini, ve sondaj çalışmalarının biraz daha devam edeceğini belirterek, ''KKTC'de ikinci sondajı karada yapacağız. Bu tamamlayıcı bir sondaj olacak. Daha sonra denize geçeceğiz'' dedi.

Bakan Yıldız, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile Bakanlık'ta biraraya geldi. İki bakan basına kapalı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Yıldız, rüzgar ve güneş bakımından zengin kaynaklara sahip KKTC'nin ilgili mevzuat çalışmalarına destek olduklarını belirterek, Kıbrıs'ın tamamını kapsayan enerji master planını hazırlamak istediklerini söyledi.

Petrol ve doğalgaz sondajlarının sonuçlarını paylaşmak konusunda ihtiyatlı davrandıklarını vurgulayan Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

''Türkyurdu 1 Kuyusu'nda 4 bin 75 metreye inildi. Biraz daha devam edeceğiz. Devlet ciddiyetiyle hareket ederek petrol yoksa 'yok' diyoruz varsa 'var' diyoruz. Orada petrol varlığıyla ilgili bir takım emareler taşıyan kaynakkayaya ulaşıldı ama ama petrol ve doğalgazla ilgili bir sonuca henüz ulaşılmadı. Sabırlı olmamız gerekiyor. TPAO'nun kültüründe bu var.''
   
İkinci sondaj tamamlayıcı olacak
   
Yapılan sondajların kendilerine bölgenin jeolojik yapısıyla ilgili önemli bilgiler verdiğini belirten Yıldız, ''İkinci sondaja tekrar karada devam edeceğiz. Bu sondajı tamamladıktan sonra, buradaki verililer ile doğu-batı aksı verilerini de dikkate alacağız. Bu tamamlayıcı bir sondaj olacak. Bizim buraya ayırdığımız ciddi bir kaynak var. Daha sonra denize geçeceğiz'' dedi.
   
2014'te alınmamış gaz kalmayacak
   
Bakan Yıldız, BOTAŞ'ın al ya da öde yöntemi nedeniyle almadığı gaz için yaklaşık 3 milyar lira ödediği yönünde çıkan haberin sorulması üzerine, ''al ya da öde'' yönteminin hükümetlerinden önce başlatılan bir uygulama olduğunu, Avrupa'da da tercih edilen bu yöntemin tüketiciyi korumaya yönelik işlem olduğunu söyledi.

Bu yılın sonunda Türkiye ile Rusya arasındaki ''al ya da öde'' anlaşması ile söz konusu olan doğalgaz miktarlarının sıfırlanacağını bildiren Yıldız, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin al ya da ödeden dolayı kullanmadığı 1 metreküp gaz olmayacak. Burada 1 dolarlıkta fazla para da ödemeyecek. 2012 yılının sonuna kadar Rusya ile al ya da ödeden dolayı bir miktar kalmayacak. Rusya'dan 4,1 milyar metreküp önceden parası ödenmiş ama gazı alınmamış miktar tamamlanmış olacak. Aynı şekilde İran'da da düşürdüğümüz miktar var. Dolayısıyla 2012 al ya da öde miktarları arasında iyi bir seviyede olduğunuz yıl olacak. 2014'te Türkiye'de parası ödenip de alınmamış gaz kalmayacak. Bu işlem kar ya da zararla ilgili değil, nakit akışıyla ilgili.''

Bakan Yıldız, diğer bir soru üzerine doğalgaz dağıtım ihalesine çıkacak illerin BOTAŞ'ın programından bağımsız olduğunu belirterek, BOTAŞ'ın Gürün, Darende, Afşin ve Elbistan gibi doğalgaz dağıtım projelerinin ayrı bir proje olduğunu vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder