Ortadoğu gerginliğinin artması ve enflasyon kaygıları petrol ve altının yeniden ışıldamasına neden oldu.
Petrol fiyatları 104 doları görürken, altının onsu 1.390 dolar ile son 5 haftanın zirvesine tırmandı. Altın fonları yeniden ilgi görebilir
Küresel piyasalar oldukça hareketli. Ortadoğu gerginliğinin artması ve enflasyon kaygılarındaki tırmanış, gözlerin yeniden altın ve petrole dönmesine neden oldu. Haftaya 101 seviyesinden başlayan Brent petrol 104.5 seviyesine kadar yükselerek haftayı 102.7 seviyesinden tamamladı.
Altının onsu ise 1.364 ile başladığı haftayı 1.390 ile tamamladı. Altın 2010 yılındaki göz kamaştıran yükselişi ile yatırımcıların gözdesi haline gelmişti. Altın fonları, fonlar içerisinde yüksek getirileri ile dikkat çeker oldu. 2011’de piyasaların seyrine baktığımızda altının sert yükseliş sonrası düzeltme yaptığını görüyoruz. Buna bağlı olarak altına dayalı fonlarda gerileme var. Altın fiyatlarının düşmesi getirileri de doğal olarak etkiledi.
Son günlerde altın fiyatlarında tepki yükselişi görülüyor. Ortadoğu’da gerilimin artması altın fiyatlarını yukarı çekmeye başladı. Bir süre sonra altına dayalı fonlarda da bir ölçüde yükselme görmemiz şaşırtıcı olmayacaktır. Diğer taraftan madencilik alanında faaliyet yürüten Bayındır Madencilik ve Park Madencilik hisselerinde de bir miktar prim söz konusu. Bu şirketlerin bilançoları da izleniyor.
Emtia’ya ilgi yüksek
2011 yılında emtialara ilginin yüksek olduğunu görüyoruz. Bunlar içerisinde pamuktaki getiri dikkat çekiyor. Bazı pamuk üretim bölgelerindeki sellerin üretimi etkilemesi fiyatları da yukarı çekti. Dış piyasalarda emtiaya olan ilgi yıl boyunca devam edecek.
Özellikle küresel ısınmanın etkisiyle tarıma dayalı ürünler cazibesini koruyor. Bununla birlikte faizlerin düşmesi ve devlet bonolarına olan ilginin azalması, siyasi gerilimler, hisse senetlerinin ve borsaların primli yapısı, enflasyon kaygıları, emtia piyasalarına olan ilginin ana kaynağı olmaya devam ediyor.
Şirket kârları ivme kaybediyor
Şirketler 2010 yılsonu bilançolarını açıklıyor. İlk bilançolarda gözlenen 2009 yılındaki büyümelerin geride kaldığı. 2009 yılında yüzde 52.75 büyüyen 56 şirketin net kârı 2010 yılında yüzde 13.6’da kaldı.
Şirket bilançolarının tamamı açıklandığında bütün fotoğrafı daha net görebileceğiz. Gelen veriler kârların önceki yıla göre azalma gösterdiği yönünde. Endeksi etkilen bankaların kârları 2009’daki kârlarına göre artış gösterdi. Ancak büyüme 2009 yılı ile kıyaslandığında gerilemenin çok açık olduğu hemen görülmekte.
Bilançolar geldikçe hisse bazlı hareketlilik de yoğunluk kazanacaktır. Borsada bilindiği gibi mevcut durumu doğru tespit etmek önemli. Ancak bir o kadar önemli olan yarın ne olacağı. Bu açıdan açıklanan veriler doğrultusunda 2011 projeksiyonlarının da check-up edilmesinde fayda var.
http://www.patronlardunyasi.com/haber
Zeynep Aktaş/Milliyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder