Merve ERDİL 16 Şubat 2011
‘Kadınların Davos’u diye anılan Küresel Kadın Zirvesi, Yunanistan yerine Türkiye’yi seçti. Mayıs ayında İstanbul’da yapılacak Küresel Kadın Zirvesi’nin Başkanı Irene Natividad, “Eğer iş yapmak istiyorsanız Türkiye’nin şu anda olduğu gibi canlı bir ülkeye gitmek istersiniz” derken, Türkiye’de kadınların yönettiği çok sayıda şirket olmasının da şaşırtıcı bulunduğunu aktardı.
KÜRESEL Kadın Zirvesi’nin Başkanı Irene Natividad, ‘Kadınların Davos’u’ diye adlandırılan toplantının bu yıl Atina yerine İstanbul’da yapılmasında, Türk kadınlarının ve Türk ekonomisinin etkisi olduğunu vurguladı. Natividad, bu yılki zirvenin vitrininde Türk kadın yöneticilerin yer alacağını belirterek, “Türkiye’de kadınlar tarafından yönetilen şirketleri arkadaşlarıma zikrettiğimde, bu kadar şirket olmasına şaşırıyorlar” dedi. Çeşitli ülkelerden 1000’den fazla katılacağı “21. Yüzyılda Çözümlere Köprü Olan Kadınlar” temalı Küresel Kadın Zirvesi’nin 21’incisi 5-7 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olmasına ilişkin bilgi veren Natividad, dün ayrıca Ankara’ya giderek zirvede konuşma yapması için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi.
First Lady’ler Forumu
Natividad, “Sayın Emine Erdoğan’ı davet etmeyi düşünüyor musunuz?” sorumuza, “Kendisini davet edeceğim. Diğer ülkelerden gelecek bazı First Lady’ler olacak, onların isimlerini Emine Hanım’la paylaşacağım. Zirvenin içinde bir ‘First Lady’ler Forum’u düzenleyerek, Sayın Erdoğan ve diğer first lady’lerden kendi ülkelerinde kadınların rolünün ilerlemesine yönelik konuşmalarını rica edeceğiz” yanıtını verdi.
Özel sektörün katılımı
Hükümet yetkililerinin yanı sıra zirveye özel sektör temsilcilerinin de katılacağını ifade eden Natividad, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zirvede, Türkiye’deki şirketlerin başında olan kadınların da örnek olarak gösterilmesini istiyoruz. Zirveye, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, PepsiCo Asya Pasifik Bölge Başkanı Ümran Beba, Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz gibi pek çok kadın lider de özel sektör temsilcisi olarak katılacak. Türkiye’de kadınlar tarafından yönetilen şirketleri arkadaşlarıma zikrettiğimde, bu kadar şirket olmasına şaşırıyorlar. Türkiye, içinde birçok etnik unsuru barındıran, sürekli canlı ekonomiye ve son derece güçlü demokrasiye sahip bir ülke. Geçen hafta sonu New York Times, Türkiye’yi büyüyen, durmadan büyüyen ve uluslararası rekabet edebilme gücüne sahip şirketleri olan bir ülke olarak tanımladı. Mısır’a da Türkiye’ye model olarak alması için tavsiyede bulundu.
‘Canlı ülke’ tercih edildi
Zirveyi her yıl farklı bir ülkede yapmaya çalıştıklarını anlatan Natividad, “Yunanistan toplantıyı orada yapmadığımız için hayalkırıklığı yaşadı. Bu yüzden seneye oraya gideceğiz, tabii o zamana kadar ekonomilerinin toparlamış olmasını ümit ediyoruz” dedi. “Ekonomik durum ülke seçiminde önemli bir rol mu oynuyor” sorumuza ise Natividad, şu yanıtı verdi: “Elbette. Eğer iş yapmak istiyorsanız Türkiye’nin şu anda olduğu gibi canlı bir ülkeye gitmek istersiniz. Türkiye’yi seçme nedenlerimizden biri de bu. Türkiye’ye şu anda Ortadoğu’nun Çin’i diyorlar. Fortune bunu yazmıştı.”
Bakan, iyi bir satış elemanı gibi çalıştı
IRENE Natividad, zirvenin bu yıl İStanbul’da yapılmasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de etkili olduğunu açıkladı. Şimşek için “Tabir-i caizse Türkiye’yi çok iyi tanıtan bir satış elemanı gibiydi” diyen Natividad, “Sayın Şimşek’le Hamburg’da Küresel Ekonomik Sempozyumda karşılaştığımızda Türkiye’de iki kadın Bakan olduğunu anlattı. Zirvenin İstanbul’da yapılması konusunda beni ikna etti” dedi.
1000 kadın ailesiyle birlikte gelecek
ZİRVEYE Malavi ve Vietnam Devlet Başkanı yardımcıları ile çeşitli ülkelerden 30 bakan katılacağını anlatan Irene Natividad, şu bilgileri verdi: “Burada sadece 1000 kadın olmayacak, aileleri de burada olacak. Her şeyden önemlisi bu bakanların pek çoğu yanlarında önemli iş kadınları ve girişimcilerden oluşan heyetlerle gelecek. Güney Afrika 30, İspanya 48, Vietnam 55, Güney Kore 50, Bangladeş 16, Yunanistan 30 iş kadınıyla, zirvenin son ev sahibi Çin de geniş bir iş kadını heyetiyle zirvede hazır bulunacak. Bunlar zirvenin ne kadar küresel bir yapıya sahip olduğunu gösterme açısından önemli. Zirveye Irak’tan da 5 kişilik bir heyet katılacak.”
Şirketi ağabeyleri kaptı kendi işiyle zirve yaptı
ZİRVE öncesi düzenlenen toplantıda, bu etkinliğin önemini anlatan bir diğer isim de Wall Street Journal’ın “Top 50 Women to Watch” listesinde yer alan ve Güney Kore’nin lüks perakende pazarında önemli bir isim olan Sung Joo Kim oldu. Kim, hayat hikayesini de paylaştı. “Hayata çok zor başladım” diyen Kim, şunları anlatı: ”Kore, kadınlara yüksek oranda ayrımcılık yapan bir ülke. Ben enerji grubundan köklü bir ailenin mensubuydum. Babam bütün şirketi ağabeylerime bıraktı ve bana düşen aileden birisiyle evlenmek oldu. İsyan bayrağını çektim ve kendi işimi kurdum. Kültürel ve sosyal bariyerlere karşılaşan tek kadın olduğumu zannederken, zirve sayesinde aynı durumda pek çok kadınla tanıştım. Bu bana cesaret verdi ve beni güçlendirdi. Zirve, işimi de geliştirdi. Eskiden sadece Kore’de çalışan bir kadınken, şimdi uluslararası çalışıyorum.”
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder