Gelişen Avrupa’daki en büyük enerji şirketi olan Avusturyalı OMV, 2010 sonu itibariyle yüzde 95.75 hissesine sahip olduğu Petrol Ofisi’nde kapsamlı bir yapılanmaya gidiyor.
OMV CEO’su Wolfgang Ruttenstorfer, dün İstanbul’da bir grup gazeteciyle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında Petrol Ofisi ve OMV’nin Türkiye’deki stratejisiyle ilgili bilgi verdi.
Türkiye’nin birçok gelişmiş Avrupa ülkesine kıyasla enerji tüketiminin hızlı arttığını ve cazip bir pazar olduğunu vurgulayan Ruttenstorfer, aynı zamanda zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına yakın olması nedeniyle önemli bir büyüme platformu olduğunu belirtti.
Ruttenstorfer, İstanbul’un Viyana ve Bükreş’ten sonra OMV için üçüncü bir merkeze dönüşmesini istediklerini belirtirken, “Şu anda diğer iki merkezimizin sorumlu olduğu bölgelerdeki yıllık nakit akışımız birer milyar euro’nun üzerinde, yaptığımız yatırımlar da bu seviyede. Türkiye’nin de büyüklük açısından bu boyuta ulaşmasını istiyoruz” dedi.
Petrol Ofisi’ndeki paylarının artmasıyla birlikte bu şirketin OMV’nin Türkiye’deki elektrik ve doğalgaz alanındaki diğer faaliyetlerinin de koordinasyonunu sağlayacak önemli bir yönetim merkezine dönüşeceğini söyleyen CEO, “Yakında yönetim yapısını da buna uygun şekilde düzenleyeceğiz. Yeni yönetimin tam anlamıyla Türkiye’den sorumlu olmasını ama kafalarının bir tarafında da bölgeyi tutmalarını istiyoruz” dedi.
Elektrik ve doğalgaz dahil
Ruttenstorfer, OMV’nin Türkiye’deki elektrik üretim ve doğalgaz ithalat ve toptan ticaret faaliyetleri için Petrol Ofisi’nin bir yönetim merkezi olabileceğini, ancak bunun yönteminin henüz tam olarak netleşmediğini belirtti. Ruttenstorfer, “Bu operasyonların tamamı doğrudan Petrol Ofisi çatısı altında yürütülebilir. Ya da bir iştirak kurulur ve onun altında toplanır. İkincisi lisanslar ve diğer teknik meseleler nedeniyle daha olası” diye konuştu. Süreçle ilgili bilgi veren bir OMV yetkilisi ise elektrik ve toptan doğalgaz ticareti faaliyetlerinin Petrol Ofisi bilançosu altında yürütülüp yürütülmeyeceğinin henüz avukatlar tarafından incelendiğini, bu kararın yakın zamanda verileceğini ekledi.
OMV, Samsun’da 870 megawatt (MW) kurulu güçte bir doğalgaz santrali inşa ediyor. Bu santralin 2012’nin ikinci yarısında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Avusturyalı şirketin ayrıca doğalgaz ithalatı ve toptan ticareti alanında faaliyet gösteren Enerco adlı şirkette de yüzde 40 hissesi var.
Borsaya açık kalacak
OMV, aralıkta Petrol Ofisi’nin yüzde 54.14 hissesini 1 milyar euro bedelle Doğan Holding’ten devralmıştı. Ruttenstorfer, borsada işlem gören toplam hisselerin yüzde 4’üne denk gelen hisselere çağrı yapılması aşamasının olduğunu söyledi. Ruttenstorfer, Petrol Ofisi’nin yola halka açık bir şirket olarak devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, “Şu an için şirket borsada işlem görmeye devam edecek” yanıtını verdi.
‘Cazip ama pahalı pazarsınız’
Ruttenstorfer, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek ve çok çekici bir pazar olduğunu vurgularken, “Ama şunu da söylemeliyim, Türkiye pazarına girmek ucuz değil. Satışa çıkan varlıkları, özelleştirmeleri düşünürseniz, bu cazibe için yüksek miktarlar ödemeniz gerekiyor. Bunun makul olmadığını söylemiyorum, ama kesinlikle bir zorluk” dedi. CEO, kendilerinin de bu yüzden sıfırdan yatırım yapmak yerine iyi konumda ve iyi yönetime sahip bir Türk şirketini satın almayı tercih ettiklerini ekledi.
http://www.patronlardunyasi.com
Melis Şenerdem/Milliyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder