23 Nisan 2011 Cumartesi
Uzakdoğu'ya 50 milyar $ ihracat
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin ihracat rotasını değiştirdiğini söyledi. Çağlayan, dev Asya ekonomilerine ihracatın 50 milyar doları bulabileceğini kaydetti
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova şubesinin Mersin'deki açılışı nedeniyle düzenlenen programa video konferans sistemiyle katılan Bakan Çağlayan, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 'te Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisine gireceğini, 500 milyar dolarlık ihracat hacmini gerçekleştireceğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 80'lerin üzerinde olduğu bir hale geleceğini söyledi.
5 TRİLYONLUK PAZAR
"Türkiye artık gündemi dışarıdan belirlenen bir ülke olmaktan çıkmıştır'' diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye artık, gündemini kendisi belirleyen, dünya ekonomisi ve siyasetinde önemli bir rol oynayan, ticari ve diplomatik ilişkilerinde önemli bir noktaya gelmiştir. Üç gün önce Hindistan'a yaptığımız ziyarette işadamlarımızla 2 günde 1 milyar dolarlık iş bağlantısı yaptık. Biz aslında rotamızı değiştirdik. Bundan sonra rotamız Çin, Hindistan, Endonezya, ABD ve Rusya olacaktır. Bu sizlere saymış olduğumuz 5 ülkenin toplam ithalatı 5 trilyon dolardan fazla olan ülkeler." "Bu yapıda Türkiye'nin ihracatı maalesef sadece 11.5 milyar dolardır" diyen çağlayan "Özellikle buralara daha fazla gidip, ürünlerimizi ve ülkemizi tanıtacağız. Türkiye'nin genç ve dinamik yapısını tanıtacağız. Bakın 5 trilyon dolar ithalat yapan bu ülkelerden yüzde 1'lik pay bile alsak bu ülkelerden ihracatımız en az 50 milyar dolar seviyelerine çıkarırız. Hindistan'da yapmış olduğumuz temaslar, bize önemli bir başlangıç olacak'' dedi.
"10 limandan biri olacağız"
Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 limanından biri olacağını ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin tüm bölgelerinin dahil olduğu bir biçimde bu hedefleri gerçekleştirip, muasır medeniyetler seviyesine ulaşılacağını vurguladı. Türkiye'nin dünyanın mal ticaretinden almış olduğu payın yüzde 0.85 olduğunu, 2023 yılında ise 500 milyar hedefini yakalayarak yüzde 1.5 seviyelerine çıkarmak istediklerini anlatan Çağlayan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin önemli bir çalışması da hizmet ticaretidir. Özellikle liman, turizm alt yapısıyla hizmet ticaretinde de Mersin önemli bir oyuncu olacaktır. Sadece mal ticaretinde değil, önemli bir hizmet ticareti yapan bir il olacaktır. Akdeniz Oyunları'nın Mersin'de yapılacak olması, uluslararası havalimanı, turizm tesisleri, Şehre çok önemli katma değer yaratacaktır. Ben Türkiye turizminin nereden nereye geldiğine, yakinen şahit olan biriyim. Biz inanıyoruz ki, yapacağımız çok önemli çalışmalarla özellikle Tarsus'un Türkiye'nin ve dünyanın önemli bir turizm merkezi olacağından hiç endişemiz yok."
HİZMET TİCARETİMİZ ARTIYOR
Türkiye'nin dünya hizmet ticaretinden yüzde 1'lik pay aldığını hatırlatan Bakan Çağlayan, "Türkiye 2010 yılında 34 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirmiş, buna karşılık 19 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir" dedi. Çağlayan, "Hizmet ticaretinde almış olduğumuz önemli kararlar var. Derneklerimiz ve kuruluşlarımızla Dış Ticaret Müsteşarlığı kapılarını sonuna kadar açtı. Bu konuda tüm sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla önemli mesafeler kat etmeye devam edeceğiz. Ülkemizi hep birlikte kalkındıracağız'' diye konuştu.
www.sabah.com.tr
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder