Bakan Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimatları yerine getirdiklerini belirterek, ''Bize verdiğiniz görev, Türk iş dünyasının önünde yoğun bir çaba, koşuşturma sarf ederek arkadaşlarımızın üretimini, yatırım ve ihracatını artırmaktır'' diye konuştu.
Uluslararası rekabetçiğin geliştirilmesi gibi birçok alanda ortak çalışmaların yapıldığını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
''Gerçekten Türkiye hem mal hem de hizmet ihracatında Türkiye'nin tüm güzelliklerine muhalefet yapanların adeta yüzünü kızartacak kadar önemli başarılara imza atmaktadır.
Küresel kriz başladığında dünyanın birçok ülkesinin ne yapacağını bilemediği bir ortamda Başbakanımız krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini söylemişti. O tarihte sırf muhalefet yapmak adına bunun asla gerçekleşmeyeceğini ifade ettiler. Bugün görüyoruz ki onların yüzleri ciddi şekilde kızarmış vaziyettedir. 4 yıl önce Türkiye'yi uluslararası platformlarda şikayet ettiler. Türkiye'nin eksenini kaymakla şikayet ettiler. Türkiye'nin batıdan süratle uzaklaştığını, doğuya, kuzeye ve birçok ülkeye yörüngesini çevirdiği şeklinde suçlamak istediler. Evelallah bugün de yüzleri kızardı. Türkiye, 2008 kriziyle başlayan dönemde gerekli önlemleri almamış, dünyanın her bölgesiyle birliktelik sağlamamış olsaydı; böyle bir ihracat rakamını, büyümeyi ortaya koyamayacaktı. Türkiye'yi ekseni kaymakla suçlayanlar, aslında kendi eksenlerinin kaydığının farkında değildi.''
Türkiye'nin son ihracat rakamları
Çağlayan, Türkiye'nin pazar çeşitlendirmesine ve dünya ile gerçekleştirdiği gerek siyasi gerek ekonomik işbirliğine işaret ederek, ''Türkiye son 12 aylık dönemde 151,5 milyar dolarlık mal ihracatını, 39 milyar dolara yakın hizmet ihracatını gerçekleştirmiştir'' diye konuştu.
Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesinden rahatsız olanların yüzlerini kara çıkarttıklarını ifade eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye artık ihracat ile büyüyen bir ülke haline gelmiştir. İlk 9 aydaki büyümeye ihracatın katkısı 4,6 puan olmuştur. Bu Türk sanayicisinin uluslararası rekabet alanında gösterdiği en büyük başarıdır. 20 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan yeni teşvik sistemimizin uygulamaya geçmesi ile kasım sonu itibariyle 1925 teşvik belgesi verilmiştir. 23,6 milyar liralık bir yatırım, teşvik sistemine bağlandı. 77 bin 889 istihdam öngörülüyor. Bu verilen teşvik belgelerinden 19,7 milyar lira değerindeki 1800'ü yerli, yaklaşık 4 milyar lira değerindeki 124'ü ise yabancı yatırımcılardan oluşacaktır.
Geçen yıl aynı dönemde belge adetinde teşviklerde yüzde 24'lük bir artış, yatırım tutarında yüzde 23'lük artış, istihdamda ise yüzde 75'lik artış olduğunu görüyoruz. Bu teşvik yatırımlarımızı daha da arttıracak. Stratejik yatırım belgesini vermeye de başladık. Şu anda 9 adet stratejik yatırım başvurusu var. Bunlar da gerçekleştiği zaman 8,5 milyar lira daha yeni stratejik yatırım yapılmış olacak. Böylelikle sadece stratejik yatırımlarla 15 milyar liralık yatırım almış olacağız. Bunun cari açığımızı, dış ticaret açığımızı kapatmamıza faydası olacak.''
Pazar çeşitlendirmesi politikası
Tüm dünya ile entegre çalıştıklarını anlatan Çağlayan, ''Eğer son 3 yılda pazar çeşitlendirmesi yapmış olmasaydık, Türk iş dünyası ile dünyanın her yerine gitmemiş olsaydık, bugün ihracatımızı 29 milyar dolar daha neden azaldığını açıklamak zorunda kalacaktık. Şükürler olsun ki son 3 yıldaki pazar çeşitlendirmesiyle ihracatımızın 29 milyar dolarını pazar çeşitlendirmesiyle sağladık'' şeklinde konuştu.
Çağlayan, Amerika'yı Washington veya New York'tan ibaret kabul etmediklerini ve eyalet bazlı çalışmalar yaptıklarını aktararak, ''Türkiye, dünyanın her yanında konuşulan böyle bir ekonomik başarı öyküsüne sahip. Türkiye'nin başarı hikayesinde pay sahibi olan herkese teşekkür ediyorum'' dedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder