7 Şubat 2011 Pazartesi

Antalyalı iş adamları

Kazakistan Büyükelçisi Amreyev: Uzun yıllar flört ettik, şimdi nikah zamanı

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bagdat Amreyev, Antalyalı işadamları ile bir araya geldi.

Bugüne kadar Türkiye ile karşılıklı yatırım anlamında uzun yıllardır sadece flört yapıldığını ifade eden Amreyev, "Şimdi nikah yapma zamanı geldi." diyerek karşılıklı yatırım çağrısında bulundu.

Antalya Kazakistan Fahri Konsolosu Hüseyin Acarlıoğlu'nun düzenlediği toplantıda Bagdat Amreyev, ülkesindeki gelişimi anlattı.

Son yıllarda tüm güçlerini yabancı yatırımcı çekmeye ayırdıklarını ifade eden Kazak Büyükelçi, "Burada tanışmamız sonrasında gördüm ki hepinizin iş alanları Kazakistan'ın ihtiyacı olan alanlardır. Son beş yılda Kazakistan yurt dışına kendi yatırımlarını yöneltti. Ve bu 25 milyar dolar civarında oldu. Kazakistan ile Türkiye arasında ticaret hacmi son bir yılda yaklaşık 1 milyar dolar artış gösterdi. 2007 yılında 2 milyar 300 bin dolardı. 2008'de ise 3 milyar 200 bin dolara ulaştı. Ve krize rağmen 1 milyar dolar ticaret hacmimizi yükseltmiş olduk. Demek ki kriz işimizi olumsuz etkilemeyebilir. Cumhurbaşkanımızın dediği bir deyim var. 'Fırtına zamanında sadece aptallar bir kalkan yapar. Akıllılar ise değirmen inşa ederler.' Yani demek istediğim krizden de fayda çıkarılabilir." şeklinde konuştu.

Sadece Dubai'de 15 bin Kazakistanlının gayrimenkul sahibi olduğunu ve ancak yasaların geçmişte izin vermemesi nedeniyle az sayıda Kazak vatandaşın Türkiye'de mülk alabildiğini kaydeden Bagdat Amreyev, ancak her iki ülke parlamentosunun karşılıklı görüşmeleri sonucu yapılan düzenlemelerle artık her iki ülke vatandaşının da gayrimenkul almasının önün açıldığına işaret etti.

Kazakistan ekonomisinin gelişim hakkında da bilgi veren Büyükelçi Bagdat Amreyev, krizden kendilerinin de etkilendiğini ancak erken tedbir alarak etkisini hafiflettiklerini söyledi.

Amreyev, ülkesinde kriz için alınan önlemleri ise şöyle sıraladı: "Kazakistan, kriz başladığı dönemlerde hemen durumu kontrol altına aldı. Tüm ilgili birimler tarafından kararlar alınarak tedbirler alındı. Biz Kazak halkına aynı Türk halkında olduğu gibi petrol yokmuş gibi yaşamayı öğrettik ve bu dönemlerde petrolden gelen kaynakları bütçemize aktarmadık. Kriz başladığında kendimiz aldığımız önlemlerden gelen istikrar fonunun bize çok büyük yararı oldu. Kriz bitinceye kadar fonda birikecek paraların bize yeteceğini biliyoruz."

Kazakistan'ın son yıllarda büyük ekonomik başarılara imza attığını savunan Bagdat Amreyev, egemenliklerini kazandıkları ilk yıllarda Sovyet Rusya'nın dağılmasıyla ortaya çıkan sorunlarla uğraştıklarını dile getirdi.

"Bir tane bile bina inşa edilmemişti. Bağımsızlığımızın son 8-9 yılında ise Kazakistan'a yeni binalar değil yeni şehirler ve yeni başkent inşa etti." diyen Amreyev, bunların hepsinin son 10 yıl içerisinde olduğunu hatırlattı. Büyükelçi Amreyev, "Astana başkentimiz olmak üzere çoğu şehirlerimiz yenilendi. Almanya yaklaşık 10 yıl içerisinde başkentini taşıyabildi. Biz bir gün içerisinde taşıdık. Sabah kalktık trenlere binip başkentimize yöneldik. Şu anda çağdaş, tam altyapısıyla çalışan bir şehir inşa ettik. 15 yıl önce Kazakistan GSMH, 5 orta Asya ülkesi ve 3 Kafkasya ülkesini beraber aldığımız zaman Özbekistan'dan sonra ikinci sıradaydı. Ama günümüzde ise bu saydığım ülkeler Kazakistan'ın ancak yarısını oluşturabiliyor." biçiminde konuştu.

Büyükelçi Bagdad Amreyev, işadamlarıyla programının ardından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)'nı ziyaret etti.

Amreyev, iki ülkenin, çıkarları doğrultusunda yatırım yapabilmesi için ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Vucudi Özen ile kısa bir toplantı gerçekleştirdi.

(CİHAN)
Haberler.gen.al

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder