A. Pelin Çivi Hanım, Çivi Yapı Sanayi Tic.Ltd. Şti’nin başkanlığını yürütmekte, havuzculuk sektörünün uluslararası kuruluşu olan NSPI ile sektörün tek resmi derneği olarak faaliyet gösteren...
ÇİVİ YAPI / Ayşe Pelin Çivi
Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu Ayşe Pelin Çivi’nin profesyonel hayatı evlenince değişti. O güne kadar optik camı fabrikası olan babasının şirketinde yönetici olan 2 çocuk annesi A. Pelin Çivi, evlenince Hacettepe Üniversitesi’nden Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu optik diplomasını bir kenara bırakarak, eşinin mesleği olan inşaat sektörüne girmiştir. Çivi Yapı San. Tic. Ltd. Şti. inşaat alanındaki 35 yıllık deneyimi ile mevcut yapıların güçlendirilmesi, eski yapıların restorasyonu işleri yapmakta ve Oasis markası ile prefabrik panel ev betonarme yüzme havuzları inşaatları, mekanik tesisatlarının yapımı ve kimyasal uygulanması, sauna yapımı alanlarında faaliyet gösterip satış sonrası bakım ve onarım hizmetleri de vermektedir.
A. Pelin Çivi Hanım, Çivi Yapı Sanayi Tic.Ltd. Şti’nin başkanlığını yürütmekte, havuzculuk sektörünün uluslararası kuruluşu olan NSPI ile sektörün tek resmi derneği olarak faaliyet gösteren Ulusal Havuz Enstitüsü (UHE) üyesidir. Evli iki çocuk sahibi Ayşe Pelin Çivi sosyal hayatta da iş hayatındaki gibi aktif bir yaşam tarzı sürdürmektedir. Şirket ortaklarından Cenan Çivi ABD Northwestwern Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve Ekonomi, Selin Hasoğlu da İngiltere Westminster Üniversitesi’nden Uluslararası Ticaret Hukuku eğitimleri dolayısıyla firmamızın yurtdışındaki işlerini yürütmekte ve uluslararası ilişkilerinin sorumluluğunu üstlenmişlerdir. Pelin Çivi’nin Ekonometri dergisine verdiği yanıtlar şöyle;
Yaptığınız iş eğitim aldığınız konudan oldukça uzak. Bu işi nasıl öğrendiniz? Yüzme havuzu işine 1993 yılında başladım, ilk yıllarda kimyasal konusunda, bu konuda uzman bir kimya mühendisinden, mekanik konusunda da makine mühendisi uzman kişilerle yıllarca çalıştım.
Pelin hanım işi öğrenmesiyle ilgili olarak da oldukça çarpıcı sözler kullanıyor; “Her zaman işimin başında oldum, geç saatlere kadar havuzların inşaatlarında, tesisat odalarında, servislerinde bizzat kendim ilgilendim, çok çalıştım, çok yoruldum. Zor oldu ama sonunda işi öğrendim ve sektörün uzmanlarından biri oldum.”
Sektörünüzün ne gibi sıkıntıları var? Sektörümüzde ilk zamanlarda gerçek kalite, deneyim ve firma özellikleri aranmakta idi. Fakat son yıllarda çok çeşitli bilinçli bilinçsiz birçok kişi bu işe girdi. Dolayısıyla ferdi çalışmalar yüzünden rekabet ortamı arttı. Müşteri, yüzme havuzu sektörüne yabancı olduğu için ucuz olsun, uygun olsun düşüncesiyle, ucuzluğun cazibesine kapılıp onları tercih edebiliyorlar. Hijyen ve sağlığa, standartlara aykırı yapılmış havuzların oluşumundaki olumsuzluklar ve yapılan yanlışlar sektörü zedelemektedir. Dolayısı ile bu durumda yapımcı, havuz sahibi ve malzeme üreticisi kazanmıyor. Ülke ekonomisi ölü ve yanlış yatırımlar nedeniyle zarara uğruyor. Bu durumda havuz kullanıcıları da sağlıklarını kaybediyor.
İleriye dönük projeleriniz nelerdir?
Birkaç yıl öncesine kadar yurtdışından ithal etmiş olduğumuz bazı ürünlerin, yurtiçinde üretimleri gerçekleşmektedir. Bu da firma olarak hem bizi hem de ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmakta, ülkemizden çıkan dövize engel olmaktadır. Bu nedenle yerli malzeme üretme konusunda çalışmalarımız var. Kendi geliştirdiğimiz ürünlerimizi çok yakın bir zamanda küresel pazarlarda pazarlama faaliyetlerimiz olacaktır. Şirketimiz bir aile şirketi olup yenilikçi, günün gelişmelerini takip ederek modern, kaliteli işleriyle yavaş ama emin adımlarla büyümektedir. Firmamız güçlü dinamik kadrosuyla, müşteri memnuniyeti anlayışı prensibi ile tüm hizmetlerinde tüketici hakları, insan sağlığı, güvenlik ve rahatlığını ön planda tutmayı kendisine ilke ve amaç edinmiştir.
Yüzme havuzu inşa ederken neler ölçüt olarak ele alınmalı?
Öncelikle açık hava yüzme havuzlarının yerinin seçimi önemlidir. Güneşe açık alan olması ve yaprak döken ağaçların havuz çevresinde olmaması gerekir. Havuzun üstten taşmalı veya skimmerli olması tercihine bakılmalı, kullanımın umumi veya aile olması dikkate alınmalı ve buna göre sirkülasyon hesapları doğru olarak yapılmalı, dezenfeksiyon sistemi de müşteri tercihine göre seçilmelidir. Burada bizlerin çok bilinçli hareket etmesi gerekir. Sağlığa uygun kararlar tüketiciye anlatılmalıdır. Yapılan sistemin uygulaması denenmiş olmalıdır. Havuzların gerek tesisat, gerekse kaplama malzemelerinin kimyasallardan bozulmayan dayanıklı malzemeler olması gerekmektedir.
Yüzme havuzu kullanıcıları için söylemek istedikleriniz nelerdir? Havuz suyunun hijyen olması, içme suyu kalitesinde olması bakımından ister özel aile havuzu isterse umumi çok kullanımlı olsun yöneticilere büyük sorumluluk düşüyor. İnsan sağlığını tehdit eden birçok rahatsızlık yüzme havuzlarından geçebiliyor. Ailenizin sağlık sorunlarını bilirsiniz fakat umumi sitelerde, otellerde ve bu şekilde geniş yelpazedeki insanların kullandıkları havuzlarda bilmek mümkün değildir. Bu nedenle umumi havuzlarda havuz işletme görevlilerine servis verdiğimizde gerekli uyarıları yapıyoruz. Bizden sonra da havuz suyunu periyodik olarak kontrol etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Ancak zaman zaman uyarılara uyulmadığını görüyoruz. Görevli kişilerin iyi eğitilmeleri gerek. Kontrol mekanizmasının da iyi işlemesi şart. Ayrıca havuz iletmecileri veya havuz sahibi kişiler sağlığa uygunluk açısından kullanacakları kimyasalları özenle seçmelidir. Bu sağlık ve hijyen açısından çok önemlidir. Bu kimyasallardan ülkemizde en çok tercih edileni ucuzluğu nedeniyle klordur. Kimyasalların ve dezenfeksiyonun çok alternatifleri vardır, tercih müşteriye bırakılır.
Su sıkıntısı sektörünüzü nasıl etkiliyor? Biz satış sonrası hizmet verdiğimiz müşterilerimizin hem havuz hem de filtrasyon ve dezenfeksiyon sistemlerini kontrol edip gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Bu müdahaleleri yaparken meydana gelen su kayıpları için ve filtrelerin temizliği için taze suya, eksiğin giderilmesine ihtiyaç duyuluyor. Bazı işletmeler maalesef bunun önemini kavrayamıyor. Sanılıyor ki sadece kimyasal ile suyun kalitesi sağlanabilir. Sudaki kirlilik oranı arttıkça mikropları barındırma, suyun hijyen olmama özelliği artmaktadır. Çok dikkat edilmesi gerekli, önemle üzerinde durulması gereken bir olaydır. Bu nedenle de havuz işletmeleri su sıkıntısına göre hesaplarını yapmalıdırlar. Su sıkıntısı maalesef her kesimin ortak sorunudur, acilen halledilmelidir.
Sertaç Kantarcı : sertac@ekonometri.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder