Mısır iş piyasalarında Hüsnü Mübarek'in ardından tam bir kâbus yaşanıyor.
Milyonlarca işçi zam ve az çalışma gibi taleplerle şirketlerin kapısını aşındırırken, olayların şiddeti patrona dayağa kadar varıyor
Mısır'da 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından Mısırlı çalışanların talepleri de tavan yaptı. İşçiler kah erken çıkmak, kah geç gelmek için patronların kapısını aşındırıyor. Asıl önemli talepleri ise maaşlarını neredeyse ikiye katlamak... Patronlar için tam bir kabusa dönen ülkede Swiss Garment adlı fabrikada işçilerin fabrika müdürünü dövdüğü öğrenilirken Türk patronlar da bu taleplerden nasibini alıyor.
ÇALIŞMA 42 SAATE İNSİN
Kahire'ye 120 km uzaklıktaki İsmailia'da 150 milyonluk tekstil yatırımı olan Eroğlu Holding de işçi kaprislerinden yılan firmalar arasında. Şirkette çalışan işçiler haftalık 48 saat olan çalışma saatlerinin 42'ye indirilmesi ve ücretlerinin 120 dolardan 200 dolara çıkarılması için talepte bulundu. Yönetim bu talepler karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümmet Eroğlu işçilerin 'Mübarek'i devirdik şimdi sıra patronlarda' tavrında olduklarını belirterek, "110-120 dolar civarında olan maaşları 200 dolara çıkarmamız talep ediliyor. Eğer böyle bir şey düşünecek olsaydık, Anadolu'da 300-400 doları verip yatırımı oraya kurardık"diyor.
"ZAMDAN ENDİŞELİYİZ"
Yaklaşan zam ayının da kendilerini endişelendirdiğini belirten Eroğlu, "Zam ayı yaklaşıyor. Zammı aldıktan sonra işe gelmeyenler olmasından endişeliyiz" diye konuşuyor. Mısır Çalışma Bakanlığı tarafından 2005 'te tebliğ edilen 42 saat zorunluluğu olduğunu belirten Eroğlu, "Aslında bu yazıya göre 48 saat olan çalışma saatimizi 42'ye indirmemiz gerekiyordu ancak biz buna o dönem uymadık. Serbest bölgede bir çok yabancı yatırımcı var, kimse uymuyor. Şimdi kanuna uymak zorunda kaldık" diye konuşuyor. Öte yandan ülkede ne olup bittiğiyle ilgilenmeden işine bakan Sri Lankalı ve, Bangladeşli işçiler gözde. Eroğlu, "Bu işçilere talep çok yüksek, çünkü sessiz sakin insanlar. Aslında Mısır'da işsizlik sorunu değil, işçi sorunu var" diyor.
İşsizlik %10 civarında
Arap dünyasının ikinci büyük ekonomisine sahip Mısır'ın 20 milyar doları aşkın dış borcu var. İşsizlik resmi rakamlara göre % 10 civarında. Ancak gerçek rakamın bunu çok daha üstünde olduğu tahmin ediliyor. Petrol, tekstil, tütün, turizm ve fosfata dayanan ekonomi güçsüz ve gelir dağılımında adaletsizlik var. Son dönemlerde içten içe kaynayan ülkeler arasında başı çeken Mısır'da bir kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 65'i, işsizlik probleminin Arap gençlerin karşı karşıya kaldığı en önemli sorun olduğunu söylüyor.
http://www.patronlardunyasi.com
Sabah
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder