27 Şubat 2011 Pazar

Borçluya tarihi fırsat ne zaman başlıyor?


Vatandaşın elektrik, su, vergi, prim gibi yaklaşık 300 kalem borcuna kolaylık getiren yasada başvuru için tanınan 2 aylık süre 1 Mart’ta başlıyor

Herkesin beklediği Torba Yasa, Resmi Gazete’de yayınlandı. Vatandaşın elektrik, su, vergi, prim gibi yaklaşık 300 kalem borcuna kolaylık getiren yasada başvuru için tanınan 2 aylık süre 1 Mart’ta başlıyor

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen vergi ve prim alacakları başta olmak üzere bütün devlet alacaklarına ödeme kolaylığı getiren yasa dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasa işçiden memura, borçlulardan alacaklılara kadar birçok kesimi ilgilendiren önemli düzenlemeler içeriyor.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı olarak nitelenen yasa kapsamında vatandaşlar başta vergi ve prim borçları olmak üzere devlete olan yaklaşık 300 kalem borcunu yapılandırabilecek. Bunun için 1 Mart’tan itibaren 2 ay içinde başvuru yapmak gerekecek.

31 ARALIK 2010’A KADAR OLAN BORÇLAR

Yapılandırma ise 31 Aralık 2010’a kadar ödenmeyen alacakları kapsıyor. Vatandaşlar ödemediği cezaların ve vergilerin anaparasını ödeyerek faiz yükünden kurtulacak. Örneğin; 2003’te 1.000 TL borcu olan vatandaş bugün 31 bin TL ödemek zorunda. Yeni düzenleme ile bu borç şu şekilde yapılanacak: Gecikme zam ve faizi olan 30 bin liranın tamamı siliniyor.

Bunun yerine 2003’ten bugüne kadar geçen sürede borç miktarına 2005’e kadar TÜFE, 2005’ten sonra ise ÜFE eklenecek. Borca enflasyonun eklenmesi ile ana borç miktarı yıllık yüzde 10 artacak. Yani toplamda ana borç yüzde 70 artacak. Böylece ödenecek borç miktarı 1.700 TL olacak. Vatandaş, 31 bin TL yerine 1.700 TL ödeyerek borcunu sıfırlayacak. Taksitli ödenmek istenirse, 12 ay için 1.06; 18 ay için 1.07; 24 ay için 1.1; 36 ay için ise 1.15 oranında faiz uygulanacak.

Emekliye zam, doğum yapan memura 2 yıl izin

Torba Yasa, borç yapılandırmasının yanında işçi ve memura da büyük kolaylık getiriyor.

• Emekliler, mart ayından itibaren ek 60 bin lira zam alacak. Ayrıca ocak ayından bu yana oluşan farklar da ödenecek.

• Yasayla 12 Eylül mağdurlarının, gözaltında veya cezaevinde geçen süreleri için borçlanabilmesine imkan sağlanıyor.

• 10’dan fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde de staj uygulaması yapılabilecek.

• Sözleşmeli personel sendika kurabilecek, bunlara üye olabilecek.

• Vergi borcu nedeniyle hakkında haciz işlemi bulananlar yurt dışına çıkabilecek.

• İşten çıkarılmadan önce son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olma koşulu kalktı.

• Doğum yapan kadın memur, normal doğum iznini bitirdikten sonra 2 yıl da ücretsiz izin kullanıp daha sonra memuriyete dönebilecek. Eşi doğum yapan erkek memur aynı izni kullanıp çocuğunu büyütebilecek.

• Kadın memurlara, doktor raporu varsa hamileliğin 24’üncü haftasından önce yoksa 24’üncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti, vardiya yazılamayacak.

• 3 yaşın altındaki bir çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek memur 24 ay ücretsiz izin alabilecek.

• Yükseköğretim kurumlarında ilişiği kesilenler, gelecek yıl tekrar öğrenimlerine başlayabilecek.


http://www.patronlardunyasi.com/haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder