18 Şubat 2011 Cuma

Eyyüp Keskin

“Gençler hızla değişen ve gelişen dünyada, zamana uyum sağlamalı, çok araştırmalı, iyi plan yapmalı, yoğun tempoyla çalışmalı ve yeniliklere açık olmalı. Yaşamda başarı, sürekli olduğu zaman anlam kazanır



TÜRK TRAKTÖR A.Ş. BAYİİ EYYÜP KESKİN’DEN GENÇLERE ÖĞÜT:

“Araştırın, geliştirin, gerekirse değişin”
“Gençler hızla değişen ve gelişen dünyada, zamana uyum sağlamalı, çok araştırmalı, iyi plan yapmalı, yoğun tempoyla çalışmalı ve yeniliklere açık olmalı. Yaşamda başarı, sürekli olduğu zaman anlam kazanır”

Eyyüp Keskin, çekirdekten yetişmiş bir iş adamı. 14 yaşında çıraklıkla adımını attığı iş dünyasında şimdi Adana’nın en güçlü tesislerinden birinin sahibi. Bu ay kapılarını açtığı 3 bin metrekarelik tesisinde hem servis hem satış hem yedek parçayı bir araya getirerek Adana çiftçisine en iyi hizmeti vaad ediyor. Ekonomik kriz yaşanan 2002 yılında yollarını birleştirdiği Koç Topluluğu sayesinde, o dönemde Türkiye’de traktör satılmazken, en çok traktör satan bayilerden olmuş.
Bir başka ekonomik krizden geçtiğimiz bu günlerde de en az etkilenmeyle yoluna devam ediyor. “Çünkü” diyor Keskin, “Müşteri için kalite, artık sadece satışta değil, satış sonrasıyla bütün olarak algılanıyor. Koç Topluluğu’nun satış sonrasında yedek parça ve servise verdiği önem, müşterinin direk tercihini etkiliyor. Bu da bayilere yansıyor.” Keskin ile ticaret hayatının öyküsünü ve iş hayatına bakışını konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz? 1962’de Adana’nın Havutlu Köyü’nde doğdum. Eskilerde meslek sahibi olmak çok önemli olduğu için ilkokulu bitirdikten bir süre sonra bir traktör tamircisi yanında çıraklık yapmaya başladım.

Küçük yaştan beri iş hayatındaydınız...
Evet bu, ticaret hayatıma 1976’da attığım ilk adımdı. 1976–1983 yılları arası çıraklık ve kalfalık dönemimdi. Bu dönem çok büyük zorluklarla geçti. Ulaşımının neredeyse hiç olmadığı, ışıklandırmanın yetersiz olduğu bir dönem. Otobüsü kaçırdığımda Adana ile köyümüz Havutlu arasındaki 15 kilometreyi yürüyerek gitmişimdir. Bazen işi bırakmayı bile düşündüm. İşte o zaman işi bırakmamamın en büyük sebebi, annemin verdiği destektir. Sonra askere gittim. Askerden döndükten hemen sonra da kardeşlerimle beraber atölye açtık. ilk iş yerimiz 25 metrekarelik, babamın bizim için aldığı bir dükkandı. Önceleri fazla müşterimiz olmadığı için köylere tamir işlerine gitmeye başladım. O dönemde bu köy ziyaretlerine otobüslerle gidip geliyordum. Bir yıl geçmeden köy ziyaretlerinin faydalarını görmeye başladık ve müşterimiz iki katına çıktı. 1983–1996 yılları arasında tamircilik alanında Adana’da iyi bir yol kat ettik.
Bu başarıda sekiz kardeş birlikte çalışmamızın çok büyük etkisi oldu. Çoğu kereler sabahlayarak çalışırdık. Bu çalışma da bize büyümeyi getirdi. İşimiz büyüdükçe kardeşler arasında iş bölümü yaptık. Tabi çalışmamız bu gelişim sürecini hızlandırdı ama anne ve babamızın bize verdiği güç tartışılmaz başrol oynar.

Koç Topluluğu ile yolunuz nasıl buluştu? Yaşanan bir problemden dolayı bir başka firmanın bayiliğini ve servisliğini bırakmıştık. Daha sonra o zaman ki bölge müdürümüz ile konuştuk ve 2002’de Koç Toplululuğu’nun bayiliğini yapmaya başladık. 2002’deki krize rağmen çok iyi satışlarımız oldu. Türkiye’nin hiçbir yerinde traktör satılmazken, en çok traktör satan bayilerden olduk. İyi ki Koç Topluluğu’nun traktör ailesine girmişiz.

Ailenizde Koç Topluluğu ile çalışan başka fertler var mı? Ailemizde Koç Topluluğu ile çalışan ilk kuşak bizleriz ama amacımız bu birlikteliği gelecek kuşaklara da taşımak. Üç çocuk babasıyım. Eğitim sürecini tamamladıktan sonra çocuklarım ve yeğenlerimin de, şu an kardeşlerimle olduğu gibi gelecekte birlikte hareket etmeleri en büyük hayalim. Türk Traktör bayiliğimizi de çocuklarımızla geleceğe taşımak en büyük isteğimiz.

Bölgenizin ekonomisi hakkında bilgi alabilir miyiz? Bölgemiz tartışmasız Türkiye’nin en büyük tarım bölgelerinden bir tanesi. Çiftçilik ile uğraşan birçok aile var. Çiftçiliğin bu kadar yaygın olması, bu sektöre ait yan sanayilerin ve işletmelerin gelişmesine katkı sağlayıp, Adana’yı tarımın merkezi haline getirdi. Ama Adana tarımın yanında büyük bir sanayi kentidir. Adana bölgesi tekstil, çimento, gıda, otomotiv gibi sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapıyor.

Ekonomik durgunluk bölgeye ve size yansıdı mı? Dünya genelindeki ekonomik kriz tüm dünyayı etkilediği gibi Adana çiftçisini de olumsuz yönde etkiledi. Adana bölgedeki toplam traktör satışında bir düşüş oldu. Tabii bunun bize yansıması da söz konusu. Ancak yine de bu küçülen dilim içindeki payımızda artış var. Bunda Türk Traktör’e olan güvenin yanında, Keskinler Tarım Makineleri’nin müşterilerine gösterdiği özenin ve verdiği kaliteli hizmetin etkisi büyüktür.

Sizin bölgedeki ticari ağırlığınızı öğrenebilir miyiz? Mobilya ve motor yenileme alanında da faaliyetteyiz ama bölgede bizim asıl ticari yoğunluğumuz, tabii ki tarım üzerinedir. Biz de geçmişte tarımdan aldığımızı, şu an da Adana çiftçisine daha iyi bir hizmet sunmak için yeni bir tesis yaparak, yine tarıma yatırıyoruz.

Yeni yatırımınızdan söz eder misiniz? Keskinler Tarım Makineleri olarak Adana’da traktör piyasasında bir ilke imza atarak Türk Traktör markasına ve Adana çiftçisine layık 3 bin m2 alan üzerine kurulmuş büyük bir tesis yaptık. Burada yaklaşık 25 kişilik bir ekiple Adana çiftçisine en iyi hizmeti vereceğimize inancımız tam. Bu tesiste yedek parça bayiliğini de alarak servis hizmetimizi çok daha büyük bir hız kazandırmak öncelikli hedefimiz.
Yeni tesisimizi açmakla servis, satış ve yedek parçayı bir araya getirmiş olacağız. Böylece müşteri problemlerini bir noktada sonlandırmış olacağız. Başka bir bakış açısıyla yeni tesisimiz daha profesyonel bir ortamda çalışmamıza ve hizmet vermemize imkân tanıyacak.

Koç Topluluğu ile çalışmanın size sağladığı avantajlar nelerdir?
Koç Topluluğu’na ait olmak en başta insana güven duygusu veriyor. Koç Topluluğu’nun kaliteye verdiği önem müşterinin direk size bakış açısını etkiliyor. Müşteri için kalite, artık sadece satışta değil, satış sonrasıyla bütün olarak algılanıyor, Koç Topluluğu’nun satış sonrasında yedek parça ve servise verdiği önem müşterinin direk tercihini etkiliyor. Bu da bayilere yansıyor.

Koç Topluluğu’nun sosyal sorumluluk projelerine katılıyor musunuz? Topluma duyarlı bir firma olarak Koç Topluluğu’nun sosyal sorumluluk projelerine katılmaktayız. Sayın Suna Kıraç’ın Türk Eğitim Gönülleri Vakfı adına yürüttüğü yardım kampanyasına katıldık. Eğitime önem veren bir firma olarak geleceğe daha bilgili bir gençlik yetişmesinde bizim de küçük bir katkımızın olması bizi onurlandırdı.
Diğer taraftan Gözde Gürsoy’un başlattığı ihtiyacı olan çocuklar için giyim yardımı kampanyasına katılımda bulunduk.
Koç Topluluğu’nun sosyal sorumluluk projelerine katılmakla beraber kendi çevremizdeki yardım kurumlarına da bağışta bulunmaktayız. Koç bayi portalını izliyor musunuz? Evet izliyoruz. Bu sayede Koç Topluluğu’ndaki bütün gelişmeleri takip ediyoruz, bizlere sunulan imkan ve avantajlardan haberdar oluyoruz. En önemlisi kendimizi Koç ailesinin bir üyesi olarak hissetmemizi sağlıyor.

Sizin alanınıza girecek gençlere neler önerirsiniz? Bence gençler önce çok araştırmalı, iyi bir plan yapmalı, yoğun tempoyla çalışmalı ve yeniliklere açık olmalılar. Yaşamda başarı sürekli olduğu zaman anlam kazanır. Bu yaşamın her alanı için geçerlidir. Böyle hızlı değişen ve gelişen dünyada, zamana uyum sağlayabilmek için, sizin de sürekli olarak araştırmanız, geliştirmeniz ve gerekirse değişmeniz gerekmektedir.
Sertaç Kantarcı : sertac@ekonometri.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder