26 Temmuz 2011 Salı

- Dolar neden zıpladı? İşte senaryolar...


Dövizdeki hareket artıp dolar kuru 1.73'e ulaşınca Merkez Bankası harekete geçtiBütün dünyada değer yitiren dolar kuru Türkiye'de neden zıpladı?

Cari açık endişesi ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Avrupa'daki krizden en çok etkilenecek ülke olarak Türkiye'yi göstermesi harekette etkili oldu. Ancak piyasada 'hükümet istedi' diyenden 'yabancılar yapıyor' diyene kadar birçok senaryo dolaşıyor.

Dün Türkiye piyasaları epeydir unuttuğu bir heyecan yaşadı.

Kur hızla 1.73'ü aşarken, Merkez Bankası 'ben buradayım' deyince 1.71'e gevşedi.

Ancak daha sonra gelen alımlarla yeniden 1.72'nin üzerine çıktı. Piyasada ise birçok değişik senaryo konuşulmaya başlandı.

PİYASALAR GERGİN...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı gibi ekonomi kurmaylarının ardı ardına gelen uyarıları 'kontrollü kriz' senaryosunu ortaya çıkardı.

Buna göre, cari açıktan rahatsız olan Türkiye, kuru yükselterek ithalatı zorlaştırmak ve ihracatı artırmak istedi. Bunu da şimdilik başardı. Bir diğer senaryo ise yabancı yatırımcıların Merkez Bankası'nı faiz artışına zorlamak istemesi.

Son bir yıllık dönemde düşük faiz nedeniyle yeterli kar elde edemeyen, buna karşın kur da yükselinde yüzde 7-8 zarara uğrayan yabancı yatırımcılar faiz artırımı istiyor. Bunun için de Merkez Bankası'nı uyguladığı tedbirlerin başarısız olduğuna ikna etmeye çalışıyorlar. Ancak Merkez Bankası'nın eli şimdilik çok güçlü.

Banka özellikle Türk lirası alanında piyasaya ince ayar yapabilecek birçok imkana sahip. Bu nedenle yatırımcıların kısa bir sürede Merkez Bankası'nın kolunu bükmesi pek de mümkün görünmüyor. (Milliyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder