Karlılıkta performans olarak sanayi hisseleri öne çıkacak
Haber : Gözde Yeniova / 04.12.2011
2011 yılı dokuz aylık dönemde şirketlerin net kârı İMKB’de bankacılık sektöründe yüzde 7, diğer sektörlerde ise toplamda yüzde 23 geriledi. Söz konusu düşüşte bankaların faiz marjının daralması ve döviz borçlu şirketlerin kur zararları etkili oldu.
TL zayıf seyrini devam ettirse de, dördüncü çeyrek kur farkı giderlerinin üçüncü çeyreğe göre daha az olması bekleniyor. Bundan dolayı net kârların 2011 yılı üçüncü çeyreğe göre daha iyi ancak 2010 yılı dördüncü çeyreğe göre daha kötü olabileceği ifade ediliyor.
2012 yılında ise TL’nin daha istikrarlı olması bekleniyor. Bu paralelde büyüme yavaşlasa da kur zararları azalacağı için banka dışı sektörlerde net kârlılık olarak daha iyi performans görebiliriz. Bankacılık sektöründe ise 2011 yılı kârlılıklarının korunması beklenebilir.
Tüm bu beklentiler dahilinde önümüzdeki dönemde açıklanacak dördüncü çeyrek kârları ve 2012 yılı bilançoları tahminlerine yönelik bir araştırma yaptık. Aracı kurumlara hangi sektör ve şirketlerin kârlarıyla ön plana çıktığını sorduk. Bununla birlikte endeksin yıl sonuna kadar nasıl performans göstereceği yönündeki beklentileri aldık. Geçen 10 yıla bakıldığında İMKB’nin aralık aylarında ortalama yüzde 6.6 artış gösterdiği görülüyor. 2009 yılında 2008’e göre yüzde 16.5 yukarıda performans gösteren İMKB, 2010 yılı aralık ayında ise yüzde 1 yukarıdaydı. Bu yıl sonu beklentileri ise aşağı yönlü… Geçen yılı 66.004 seviyesinden kapatan endeksin bu yılı 56.500- 57.000 seviyelerinden kapatması bekleniyor.
Volatilite sürecek
Avrupa bölgesindeki sorunlar sürerken yeni çözüm haberleri de endeksi etkilemeye devam ediyor. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere Kanada, ABD, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankalarıyla anlaştıklarını bildirmesiyle piyasalar toparlandı. 9 Aralık’taki AB liderler zirvesindemali birliktelik yolunda yapısal adımların atılması ile birlikte ise endeksin yukarı yönlü harekete geçmesi bekleniyor. Şeker Yatırım yayınladığı aylık strateji raporunda Avrupa’da devam eden borç krizi nedeniyle kasım ayında gerileyen global piyasalara paralel sert bir düşüş sergileyen İMKB’nin, aralık ayında da yurt dışına paralel dalgalı seyrini sürdüreceği ifade ediliyor.
Raporda volatilitenin yüksek kalmaya devam etmesinin beklendiği belirtiliyor. Bu paralelde yatırımcıların, özellikle hisse senedi piyasalarında cazip seviyelere yaklaşan değerlemelere karşın temkinli duruşlarını korumaları öneriliyor.
Beklenti aşağı yönlü
9 Aralık’taki AB liderler zirvesinde mali birliktelik yolunda yapısal adımların atılmasıyla İMKB-100 endeksinin 56.500 seviyelerinden yılı kapatmasını beklediğini söyleyen Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, “Eğer liderler zirvesinden yine ortak sonuç alınamazsa 51.500-52.500 bandında yılı kapatmamız sürpriz olmaz” diyor.
Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Serap Kaya, İMKB’nin geçmiş dönemlerde yıllık performansına bakıldığında, global ekonomik krizin yaşandığı 2008 yılı hariç yıl sonunda çoğunlukla primli geçirdiğinin görüldüğünü belirtiyor. “Ancak 2011 yılında AB ülkelerinin borç krizi ve fonlama sıkıntıları derinleşerek satışlarla karşı karşıya kalındı. 30 Kasım’da Merkez Bankaları’nın adımı sonrası gelen rahatlamanın uzun soluklu olamayacağını dikkate almak gerekirse, direnç seviyelerine yaklaştıkça kâr satışlarının da yoğunlaşması beklenebilir” ifadesinde bulunan Serap Kaya, endeksin yılbaşı seviyesinin yüzde 14 altında kalarak 56.500 seviyelerinde seyredeceğini düşünüyor.
İyi kâr performansları
İMKB’de yıl sonunda etkili olacak bir faktör de dördüncü çeyrek bilançoları olacak. Kârlılıkta sanayi sektöründe genelde olumlu bir seyir, bankacılıkta olumsuz bir seyir gözleniyor. Bu durum devam edebilir. Bunun yanında yılın dokuz ayında görece olumlu tamamlayan dayanıklı tüketim malları sektörü ile otomotiv sektöründe son çeyrekte kârlılıkta yavaşlama görülse de bu sektörler yılı olumlu bir şekilde tamamlayacaklar.
Genel itibariyle yılın ilk yarısındaki büyümenin de etkisi ile bankacılık sektörü dışında, şirketlerin kârlılık bakımından yılı yüzde 20-25 yükselişle tamamlamaları bekleniyor. A Yatırım Araştırma Müdürü Seyfullah Esen, son çeyrekte daha çok esas faaliyet kârlılığı yüksek olan ancak son bir yıllık dönemde net döviz borcu nedeniyle kârlılığı düşmüş olan şirketlerin ön plana çıkmasını bekliyor. Çünkü TCMB’nin faiz koridorunu genişletmesine bağlı olarak TL’nin tekrar değer kazanması nedeniyle sözkonusu şirketlerin kur zararı azalacak ve esas faaliyet kârlılıkları ön plana çıkacak.
Kârlılıklar üzerinde TL’nin değer kaybının durmasının etkisini gözlemleyeceğimizi söyleyen Seyfullah Esen, “Ek olarak yüksek TL bazında yüksek nakiti olan şirketler, yükselen faizlerden daha fazla gelir elde edebilecekler. Sözkonusu şirketler arasında Gübretaş ve Aselsan’ı sayabiliriz” diyor.
Öne çıkan sektörler
Metro Yatırım Menkul Değerler Kurumsal Finansman Araştırma Uzmanı İsmail Mercankaya’ya göre şirket kârlarında üçüncü çeyreğe göre bir yavaşlama beklemekle birlikte, üçüncü çeyrekte olumlu bilanço açıklayan Bagfaş, Anadolu Cam, T.Şişecam, Erdemir yine olumlu bilanço açıklayabilir.
Daha önce olumlu bilanço açıklayan otomotiv sektörü kârında yavaşlama görüleceğine dikkat çeken İsmail Mercankaya, “Ayrıca son çeyrekte dolar kurundan kaynaklanan bilançolardaki oynaklık azalacak. Banka kârlarında ise yıllık bazda üçüncü çeyrektekine paralel bir düşüş görülebilir” diyor.
5 favori sektör
Mehmet Baki Atılal ise beyaz eşya, çimento, cam, bilişim ve madencilik sektöründen şirketlerin ön plana çıkmasını bekliyor. Atılal; Arçelik, Vestel, Akçansa, Bolu Çimento, Soda Sanayii, Anadolu Cam, Aselsan, Erbosan, Tav Havalimanları Holding, Burçelik Vana, gibi sanayi şirketlerinin ve bankalardan da Halkbank ile Garanti Bankası’nın iyi performansını bekliyor.
Serap Kaya’ya göre de gübre sektörü, çimento, tekstil, kağıt-ambalaj, dayanıklı tüketim malları, madencilik sektörleri faaliyetleri açısından 2010 yılı dördüncü çeyreğine göre daha olumlu sonuçlar açıklayacak. Gübretaş’ı ve Bagfaş’ı öneren Kaya, dayanıklı tüketim malları sektöründe Arçelik, madencilik sektöründe yüksek seyreden altın fiyatları dolayısıyla Koza Altın ve Park Elektrik Madencilik’in daha iyi bilanço açıklamasını bekliyor.
kaynak/ekonomist
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder