13 Ekim 2012 Cumartesi

Türkiye-Rusya İş Kadınları Zirvesi

Rusya Federasyonu İş Kadınları Derneği Başkanı Eldarkhanova İrina, Türkiye'nin siparişleri zamanında yetiştirememesi nedeniyle üretimde Çin'e yöneldiklerini söyledi. 
HÜRSİAD Kadın Girişimciler Komisyonu Yönetim Kurulu, TUSKON’un davetlisi olarak İstanbul’a gelen Rusya Federasyonu İş Kadınları Derneği üyeleriyle bir araya geldi. İki ülkenin girişimci kadınları, ikili iş görüşmeleri ve anlaşmalar yaptı.


Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Rusya İşkadınları Zirvesi girişimcileri bir araya getirdi. Ankara’dan Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Kadın Girişimciler Komisyonu Başkanı Filiz Reis Çebi ile yönetim kurulu üyelerinin katıldığı zirvede Türk ve Rus iş kadınları arasında ikili iş görüşmeleri ve anlaşmalar yapıldı. Rusya’dan 50, Türkiye’den ise 300 iş kadınının 700’e yakın ikili görüşme gerçekleştirdiği zirvede tarım, gıda, tıp, otel ve restoran, tekstil, yapı, mücevherat, bijuteri, sanat ile mobilya sektörlerinde karşılıklı yatırım imkanları ele alındı. 


TÜRKİYE SİPARİŞLERİ YETİŞTİREMİYOR

İki ülke arasında önemli ticaret hacmi olduğunu belirten Rusya Federasyonu İş Kadınları Derneği Başkanı Eldarkhanova İrina, Türkiye'nin siparişleri zamanında yetiştirmediği için üretimi Çin'de yaptırdıklarını söyledi. Türkiye'nin lojistik olarak kendilerine daha uygun olmasına rağmen hızlı bir şekilde mal temin edemediklerine dikkat çeken İrina, Çinli işadamlarının talepleri bir hafta içinde teslim ettiğini kaydetti. Rus iş kadını, "Türk iş dünyasından bu anlamda hassasiyet bekliyoruz" dedi. Rusların yatırımları büyütmek için düğmeye bastığını, bu alanda Türkiye'de de önemli fırsatlar bulunduğunu dile getiren İrina, TUSKON üyeleri ile yapılacak görüşmelerin ardından somut adımlar atılabileceğini belirtti. 

AFRİKA’DA ORTAKLIK TEKLİFİ

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise katılımcılara Asya ve Afrika ülkelerinde ortak yatırım yapmayı teklif etti. TUSKON'un büyük bir ticaret hacmi, zengin doğal kaynakları ve ileri teknolojili ürünleri bulunan Rusya ile temaslarını artırma gayretinde olduğunu anlatan Meral, böylece iki ülke arasında ticaret hacminin 100 milyar doları bulacağını vurguladı. Rusya ile diyaloglara önem verdiklerinin altını çizen Meral, bu amaçla Moskova'da bir ofis açtıklarını, küçük ve orta ölçekli şirketler arasında fırsatların farkında olduklarını, bu yüzden de TUSKON ve APORA olarak bir anlaşma yaptıklarını belirtti.

RUSYA İLE TİCARETİMİZ ARTIYOR

Rusya ile ticaret hacmimizin 2010'da 25,5 milyar dolar iken; 2011'de yüzde 24,5 artarak 32 milyar dolar seviyelerine geldiğini anımsatan Meral, “2012 ilk 7 ayda da bu artış devam ediyor. Rusya'dan ithal ettiğimiz ürünler sınırlı. Bunlar içinde petrol, doğalgaz, demir-çelik, tahıl, kömür ve alüminyum gibi temel ürünler bulunuyor. Buna mukabil makine, kimyevi ürünler, yaş meyve ve sebze gibi ürünler ihraç ediyoruz. Biz bu toplantı ile ithalat ve ihracat ürün gamını artırmayı, toplam ticaret hacminde 2015 için koyulan 100 milyar dolar hedefini yakalamayı hedefliyoruz." dedi. 

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

TUSKON ile KOSGEB'in kadınları Rusya'ya ticaret yapmaya teşvik ettiğini belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da 16 Nisan 2011'de yürürlüğe giren ve vize muafiyetini kaldıran anlaşmanın Türkiye ile Rusya arasında önemli bir adım olduğunu ifade etti. HÜRSİAD Kadın Girişimciler Komisyonu Başkanı Filiz Reis Çebi ise Rus iş kadınlarıyla ikili görüşmelerinin son derece verimliği geçtiğini, zirvenin meyvelerini önümüzdeki süreçte almayı umduklarını söyled Kaynak-iVakit.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder