7 Kasım 2012 Çarşamba

EKONOMİ BAKANI ÇAĞLAYAN ’’Türkiye, A kategorisindeki ülkelerle aynı yerdedir


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fitch’in not artırımına ilişkin, ’’Türkiye, A kategorisindeki ülkelerle aynı yerdedir" dedi.

AA Finans Masasına konuk olan Çağlayan, Anadolu Ajansı'nı böylesine bir çalışma yapmasından dolayı kutladığını belirterek, ''AA'nın çalışmaları ümit ediyorum ki bir kez daha farklılığını ortaya koyacak. AA, kendisinden beklenen hizmetlerin çok daha fazlasını karşılayacak düzeydedir'' ifadelerini kullandı.

AA Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek'in, Fitch'in not artırımına ilişkin sorusu üzerine Çağlayan, 18 yıllık bir gecikmeden sonra not artırımının gelmesinin kendileri için bir sürpriz olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bu çok da fazla abartılmaması gereken bir şey. Not artırımı Türkiye'nin en doğal hakkıydı. Bu hak edilmiş hakkın çok gecikmiş olarak teslim edilmesidir. Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir' notunun yükseltilmesi, gelmiş olduğu BBB eksi seviyesi, bu bile Türkiye'nin gerçeklerini yansıtmaktan son derece uzaktır. Türkiye'ye olan davranışlarını hala devam ettiriyor. Ummadığımız bir şey gibi bir havayı çıkartmamamız gerekiyor. Bu son derece doğal hakkımız, çok daha önceden verilmesi gereken bir nottu, ama maalesef zaman kaybına uğratılmış, geç hakkın teslimiyeti oldu. Türkiye, A seviyesindeki ülkelere pabuç bırakmayacak ekonomik kapasiteye sahiptir. Bizim Bulgaristan ile aynı seviyeye getirilmemizi hiç doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Türkiye, A kategorisindeki ülkelerle aynı yerdedir. Bunu tüm verilerimizi ortaya koyuyor. Cari açıktaki düşüş, ekonomideki, büyümedeki performans, ihracattaki artışımız, işsizlikteki düşüş, mali ve bütçe disiplinine baktığımızda A seviyesinde olan ülkelerden Türkiye'nin ne eksiği var- Hiçbir eksiğimiz yok fazlamız var.''

Çağlayan, aslında Fitch'in kendini kurtarmaya çalıştığının altını çizerek, ''Bu Türkiye açısından bulunmaz bir nimet değildir. Hak edilmiş bir olaydır. Yabancı kaynak akışını hızlandıracak. Bizim ve Merkez Bankası'nın bundan sonra ne yapacağı önemlidir. Bu konuda Merkez Bankası'nın elinde önemli enstrümanlar var'' diye konuştu.

''MB faizler noktasında görevini yapacaktır''

Burada önemli olanın gelecek bu kaynağı tüketime değil, yatırıma ve istihdama çevirmek olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

''Bu kaynağın Yeni Teşvik Sistemi'nde açıklanmış olan KOBİ'lere, girişimcilere ve Türkiye'ye çok ciddi sanayi yatırımlarına kaynak oluşturacak yapıya dönüştürmek lazım. Faiz düşüşlerinde etkisi olacaktır. Ben faizlerin yüksekliğini eleştirirken de bu yüksek faizlerle yatırımcının yatırım yapma şevki kaçıyor ve Yeni Teşvik Sistemi senkronize edilemiyor. Merkez Bankası ümit ediyorum ki gerek faizler noktasında üzerine düşen görevi yapacak gerekse bu faizlerin düşmesi yatırım maliyetlerini ucuzlatacak. Çok daha iyi bir seviyeye geleceğiz. Şöyle bir komplikasyon var. Türk Lirası değerlenebilir. Türk Lirası değerlenirse ihracattan ziyade ithalat üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Eğer Merkez Bankası elindeki imkanları iyi kullanırsa, ihracatçı Türk parasının değerlendirmesinden dolayı zorlanmaz. İşin önemli bir boyutu Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesi... Bizim paramızın değerli olması bizim gururumuz. Ancak TL aşırı değerlenirse ithalatı artıran ve Türk sanayisini sıkıntıya sokan kesimidir. Merkez Bankası elindeki enstrümanları uygun şekilde kullanacaktır.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder