27 Ocak 2013 Pazar

Meclis’ten ekmek israfını önlemeye destek

Meclis, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 'nın gerçekleştirdiği ''Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'' na destek oluyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı kampanya, Meclis'te de ses buldu.

Meclis, TMO'nun kampanya için hazırladığı afişleri lokantalarının bulunduğu yerlere asarak destek veriyor.

''Ülkemizde bir yılda çöpe atılan ekmekle 542 bin ton buğdayı israf ediyoruz'', ''Ekmeğini israf etmeyin, tasarruf edin. Ülkemizde 1 yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar lira'', ''Ülkemizde her yıl israf edilen ekmekle 500 km yol yapılabilir'', ''Ülkemizde 1 yıl içinde çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar TL. Bu parayla 80 hastane, 500 okul inşa edilebilir. Tüketebileceğin kadar al'' yazılı afişler lokantaların bulunduğu yerlere asıldı.

''Gıdalı kısmı hayvanlara yediriyoruz''

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel gıda maddesi beyaz ekmekte kepek oranının yüzde 35'ten yüzde 65'e çıkarılması ve tuz oranının azaltılmasıyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Sağlık bakanlıklarının bir yıldan beri çalıştığını söyledi.

Geçen yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, ''bütün ekmek satıcıları mutlaka tam buğday ekmeği de satmak zorundadır'' şeklinde yönetmelik çıkardığını anımsatan Erdöl, şöyle devam etti:

''Burada damak tadımızın birden değiştirilmemesi gerekiyor. Tuzda da bu böyle. 'Tuzu tamamen azaltalım' dersek, damak tadını etkilediği için halkın bunu kabul oranı düşer. Türkiye'de Avrupa'nın birkaç katı tuz tüketiliyor. Günlük 4-5 gram tüketilmesi gereken tuz, 18-20 gram tüketiliyor. Şimdi, 'bunu 4-5 grama bugün indirelim' dersek, bu sefer milletin yedikleri tuzsuz gelecek, yiyemeyecek. Milletin damak tadını çok fazla değiştirmeden, tedrici olarak hem tam buğday ekmeğe geçilmeli hem de ekmeğin tuzu azaltılmalı.''

Erdöl, ''Biz o kadar hayvansever toplumuz ki, yememiz gereken buğdayın gıdalı kısmını hayvanlara yediriyoruz, diğerlerini kendimiz yiyoruz'' diye espri yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder