20 Ocak 2013 Pazar

ODALAR BİRLİĞİ SEÇİMLERİNE NACE KARIŞTI


Odalar Birliği seçimlerinde kritik öneme sahip NACE listelerinde 'muhalefet'i engellemek için hile yapıldığı ortaya çıktı. Aynı meslektekiler farklı komitelere ayrıldı. ATSO yönetimine yakın olmayanların başkanlık yolu tıkandı. İsyan eden üyeler dava açacak
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "Devrim yaptık" sözleriyle tanıttığı NACE'ye hile karıştı. Şirketlerin ekonomik faaliyetlerine göre sınıflandırılması gereken NACE isimli kodlama sistemindeki listeler oda ve borsalarda isyan çıkardı. Kulislerde ATSO'da muhalif kanadın sesini kısmak için NACE'yle belirlenen komitelerle oynadığı iddia ediliyor.

DAVALAR YOLDA 
Edinilen bilgilere göre aynı meslek grubunda faaliyet gösteren şirketler, farklı komitelere bölünerek oda ve borsa meclislerine girecek muhalif isimlerin önü kesildi. Böylece Odalara yakın olmayan isimlerin başkanlık yolu da en başından kapandı. ATSO'da anti demokratik seçim süreci yaşandığını belirten oda ve borsa yöneticileri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şikâyet mektubu gönderdi. NACE listesinde faaliyet alanlarıyla ilgisi olmayan komitelere yazılan üyeler, idare mahkemelerine seçimlerin durdurulması için dava açmaya hazırlanıyor. ATSO'da listeler belirlenirken şahsi çıkarların ön planda tutulduğunu söyleyen yöneticiler "Komiteler belirlenirken oyun oynandı. Oda ve borsalarda ATSO'ya yakın olan mevcut başkanlar korundu. Karşılarına aday olarak çıkmak isteyenler sandığa gömüldü" diyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı:
Anti demokratik meslek örgütü

Antalya'da tam bir katliam var. NACE'leri TOBB düzenledi. Gruplar oluşturulurken hile yapıldı. Benim grubumdan 172 kişi, 573 kişilik komisyoncular grubuna yazılmış. Böylece aday olacakları meclise gelmeden komite seçimlerinde sandığa gömecekler. Kendi mesleğimden olmayan insanlarla birlikte nasıl çalışacağım. Hiç bu kadar etik dışı seçim görmedim. Anti demokratik meslek kuruluşunda bulunmadım. NACE listelerini 20 gün önceden mevcut başkanlara ilettiler. Dolayısıyla onların seçime erken hazırlanmaları sağlandı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay:
Muhalefeti bertaraf ediyorlar

Bursa'da da NACE kodlarıyla oynadılar. Komiteleri oluştururken oyun oynamışlar. Herkesi birbirine karıştırmışlar. 8 tekstil komitesini 4'e indirdiler. 148 üye vardı. 122'ye düşürmüşler. 26 üye mevcut yönetime oy vermeyecek isimlerden oluşuyor. Muhalefeti bertaraf ediyorlar. Birçok meclis üyesi dava açıyor.

Seçimde zafiyet var
Van Ticaret ve Sanayi Odası eski Genel Sekreteri Nevzat Takva:

19 meslek grubunu 12'ye indirdiler. 54 olan meclis üye sayısını 36'ya düşürdüler. Tüccarın, sanayicinin temsilini azalttılar. Kuyumcular, medikalciler, özel hastaneciler gibi birbirinden farklı meslekler aynı komitede toplandı. Şaşkınlık içindeyiz. TOBB iyi çalışmadı, oda yönetiminde zafiyet var. İdare mahkemesine başvurulması sonuç doğurur mu bilmiyorum ama şikâyetçiyiz.

İSO Meclis Üyesi- OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran:
Listeler faşistçe hazırlandı

Listeler faşistçe hazırlandı. Muhalifleri komitelerden çıkarmamak için NACE listeleri oluşturuldu. TOBB tam bir dukalık haline geldi. Şahsi çıkarların ön planda tutulduğu, kontrol dışı uygulamalarla iş dünyasına faydalı olmayan bir kuruma dönüştü. İSO'da tam bir isyan var. Benim grubum makine. İçine çikolatacıyı da ayakkabıcıyı da contacıyı da yazmışlar. Böylece komitemizden meclis üyeliğine 15 kişi gelecekse bunu 3'e indirecekler. Mahkemeye başvuracağız.

Sistem seçimde kritik rolde
TOBB, NACE (Avrupa Topluluğu Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırılması) üzerine uzun süredir çalışıyor. NACE şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırıldığı bir sistem. Buradaki kodlamalara göre oda ve borsalara üye olan şirketler komitelere ayrılıyor. Meclise girmek için öncelikle kendi meslek grubunun komitesinden seçilmeleri gerekiyor. Meclise girebilenler oda ve borsa başkanı ile yönetimi belirliyor....kaynak - netgazete.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder