13 Ocak 2013 Pazar

Türkiye tarımda Avrupa ülkelerinin önünde

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ''AK Parti hükümetlerinin uyguladığı politikalar, yaptığı strateji ve destekleme uygulamalarıyla Türkiye'nin tarım hasılası 2011 yılında 62 milyar dolara çıktı'' dedi.

Bakan Eker, Adana'daki teşkilat içi eğitim toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti'nin kurulduğu andan itibaren siyaseti çok farklı bir mecraya taşıdığını, yeni bir siyasi alan oluşturduğunu ve yeni bir siyasi gelenek başlattığını bildirdi. 
AK Parti'nin, teşkilat çalışmalarıyla, vatandaşla çeşitli düzeylerde sağladığı temas ve vatandaşla devlet arasında kurulan sağlam bağla 11 yıllık sürede Türkiye tarihinin en önemli siyasi hareketi haline dönüştüğünü belirten Eker, iktidara geldikleri günden bu yana tarım sektöründe çok farklı süreci yaşadıklarını ve farklı gelişmeler sağlandığını ifade etti. 
Tarım sektörünü önceden anlaşıldığı gibi sadece sosyal politika alanı olarak görmediklerini, Türkiye'nin kalkınmasında temel bir stratejik sektör olarak değerlendirdiklerini dile getiren Eker, şunları söyledi: 
''Bu anlayışla Türkiye'nin ilk tarım kanununu hükümetlerimiz döneminde çıkardık. Tarım Çerçeve Kanunu ile stratejimizi ortaya koyduk. Bununla birlikte 14 tane temel kanunu hayata geçirdik. 10 yıl önce, Türkiye'de yaklaşık 7,5 milyon çiftçi 24 milyon hektar tarım arazisini işliyor, Türkiye'nin tarım hasılası 23 milyar dolardı. Dünyada 11'inci, Avrupa'da ise 4'üncü sıradaydı. AK Parti hükümetlerinin uyguladığı politikalar, yaptığı strateji ve destekleme uygulamalarıyla Türkiye'nin tarım hasılası 2011 yılında 62 milyar dolara çıktı. 2011'de tarım sektöründe 6 milyon 200 bin kişi çalışıyor. Yine aynı alanı ekip biçiyor, ama bu kez yetiştirdiğinin değeri 62 milyar dolar. Türkiye artık dünyanın 7'nci büyük tarım ekonomisi. Avrupa'da İspanya, İtalya ve Fransa'yı geçtik. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarım sektörünün büyüklüğü bugün Avrupa'daki bütün ülkelerin önünde ve birinci sırada.'' 
Üretimi artırmak amacıyla çiftçinin daha ucuz krediye ulaşması için tedbirler aldıklarını, destekleme politikasını değiştirdiklerini ifade eden Eker, geçen yıl çiftçiye verilen destek tutarının 9 milyar lirayı geçtiğini, 10 yıllık AK Parti iktidarı döneminde bu rakamın 50 milyar liranın üzerinde olduğunu kaydetti. 
Türkiye'nin bütün tarım arazilerinin adeta MR'ını çektiklerini, üretim planlaması yapabilmenin altyapısını oluşturduklarını anlatan Eker, Türkiye'nin verimlilik haritasını çıkardıklarını, tarım sigortası uygulamasını hayata geçirdiklerini, çiftçinin kullandığı makine ve teçhizata destekleme verdiklerini bildirdi. 
Arazi toplulaştırmasının önemi  
AK Parti'den önceki 40 yılda 450 bin hektar arazide toplulaştırma yapıldığını, AK Parti döneminde bu rakamın 3 milyon hektarın üzerine çıktığını vurgulayan Bakar Eker, şöyle devam etti: 
''Türkiye, dünyanın 3'üncü tohum gen bankasına sahip oldu. 2011 yılında 66 ülkeye 109 milyon dolarlık tohumluk ihracatı yaptık. Hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Ürünlerin pazarlaması konusunda ve fiyat ayarlamaları için gerekli düzenlemeleri yaptık. Et Balık Kurumu'nun faaliyetlerini aktif hale getirmek için çalışmalar yapılıyor. Gıda takviyesi adı altında piyasaya satılan kapsüller var, bunları amacı dışında sanki ilaçmış gibi söylüyorlar. Bunun önüne geçmek için yeni düzenlemeler yapacağız. Sağlık Bakanlığı ile müşterek çalışmamız var, bunun her yerde satışına sınırlama getireceğiz. Özel şekilde yetkilendirilmiş yerlerde satılmasına imkan getireceğiz.'' 
Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin tarım sektörünün önündeki en büyük sorunlardan biri olduğunu, gelişmiş ülkelerde tarım arazilerinin miras yoluyla geçerken bölünmesine izin verilmediğini aktaran Eker, ABD'de ortalama çiftliklerin büyüklüğünün 181 hektar, İngiltere'de 45 hektar olduğunu,Türkiye'de ise bu rakamın 5,5-6 hektar civarında olduğunu söyledi. 
Türkiye'de 20 milyon dönüm arazinin bu sebepten dolayı kullanamaz hale geldiğini vurgulayan Eker, ''Türkiye bu sorunu yakın bir tarihte çözemezse gelecekte çocuklarımız, torunlarımız ülkenin topraklarında sürdürülebilir tarımsal faaliyet yapamaz. 2013 yılında bu konuda yasal düzenlemenin adımlarını atacağız'' dedi. 
Ziraat mühendislerini, çiftçilerin yanında görevlendirdiklerini, bakanlık olarak bin 700 yeni personel alımı yapacaklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Adana'da tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. 
Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder