15 Şubat 2013 Cuma

Turizm yatırımlarında önemli artış


Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ''Bugün açıklanan veriler bakanlığımızın haklılığını ortaya koyan bir sonuç doğurdu'' dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), daha önce 2012 yılı için 23,4 milyar dolar olarak açıkladığı turizm gelirini 29,4 milyar dolara, 4,1 milyar dolar olarak açıkladığı turizm giderini de 4,6 milyar dolara revize etmesiyle ilgili, ''Bugün açıklanan veriler bakanlığımızın haklılığını ortaya koyan bir sonuç doğurdu'' dedi.

Çelik, makamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, TÜİK'in hesaplama yönteminde değişikliğe gitmesiyle geçmişe doğru turizm gelirlerinin hepsini güncelleyen bir tablo ortaya çıktığını belirtti.

Çelik, 2012 yılı için turizm gelirlerinin 6 milyar dolar daha fazla bir rakam ifade ettiğini söyledi.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, bu konuda 2 yıldır duyarlılık oluşturmaya çalıştığını ifade eden Çelik, ''Turizm gelirlerimizin TÜİK tarafından açıklananın çok üstünde bir rakama tekabül ettiğini söylüyordu. Kendisine bir kez daha oluşturmaya çalıştığı bu duyarlılık, hassasiyet ve bu işi takip etme konusundaki ısrarı için teşekkürlerimi sunuyorum'' diye konuştu.

Tablonun, Türkiye'nin hem dünya turizm skalasındaki yerini hem de gelen ziyaretçinin kişi başı harcaması konusundaki skaladaki yerini yükselttiğini kaydeden Çelik, daha önceden sadece TÜİK tarafından, Türkiye'ye gelen turistlere yapılan anketle varılan sonucun, tatminkar olmadığını sürekli olarak iddia ettiklerini vurguladı.
 
''Ülkemizin kültür ve turizm potansiyeline dönük cazibeyi artıracaktır''

 
Özellikle marina gemilerinin, paket turlarla Türkiye'ye gelen turistlerin bıraktığı rakamların güncellenmesi gerektiğini ve GSM dolaşım gelirlerinin turizm gelirlerine katılması gerektiğini söylediklerine işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

''Dünyada bunlar turizm gelirlerinin hesaplanmasında kullanılan temel verilerdir. Bugün açıklanan veriler bakanlığımızın haklılığını ortaya koyan bir sonuç doğurdu. Kullanılan yeni yöntem neticesinde turizm gelirlerimizin, iddia ettiğimiz gibi şimdiye kadar açıklananın çok üstünde olduğu ortaya çıkmıştır. 6 milyar dolarlık artış sadece 2012 yılı için geçerli, geriye doğru hesaplandığında turizm endüstrimizin, turizm faaliyetlerimizin ülkemizin milli gelirine olan katkısının çok daha büyük boyutlara ulaştığı görülmektedir.

İnşallah bu yeni hesaplama yöntemi sonucunda ortaya çıkan tablo gerçeğe daha yakın bir tablodur. Biz her zaman bu tabloyu daha ileriye taşımaya tabii ki gayret edeceğiz. Yeni rakamların dünya turizm skalasındaki yerimizi artırması bakımından önemi büyüktür. Bu, ülkemizin kültür ve turizm potansiyeline dönük cazibeyi, ilgiyi artıracaktır.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder