TOKİ, şubattan mayıs sonuna kadar devam edecek ihalelerle 43 ilde yaklaşık 21 bin konut yaptıracak
Özlem Doğaner'in haberi/Para Dergisi
TOKİ, şubattan mayıs sonuna kadar devam edecek ihalelerle 43 ilde yaklaşık 21 bin konut yaptıracak. Öte yandan idare, 53 ilde 13 bin 737 konutu satışa çıkardı. Bunların 6 bin 243’ü kurayla düşük gelirlilere, 7 bin 494’ü ise başvuru sırasına göre satılacak...
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 53 ilde 13 bin 737 konutu satışa çıkardı. Bu konutların 6 bin 243’ü kurayla düşük gelirlilere satılacak. 7 bin 494 konut ise başvuranın alması şeklinde açık satışla gerçekleştirilecek.
Hatırlanacağı gibi, dünyanın ekonomik krize girmesinin fitilini konut sektörü ateşlemişti. Bu yüzden krizden çıkış için sinyaller de konut sektöründeki canlanmayla ölçülüyor. Bugünlerde konut sektöründe en çok tartışılan konu ise Merkez Bankası’nın kararları...
Merkez Bankası’nın kısa vadeli lira cinsi mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranlarında yaptığı artırımın maliyeti bankaların konut kredilerine yansımaya başladı. Bankalar konut kredisi faizlerinde ortalama 5 baz puana varan artışlar gerçekleştirdi. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün kredi faizlerindeki artışlardan nasıl etkileneceğiyle ilgili tartışma sürüyor. Aralık ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konut kredilerinde kredi tutarının gayrimenkul değerinin en fazla yüzde 75’i kadar olabileceği yönünde karar açıklamıştı...
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) öngörüsüne göre, bu yıl inşaat sektörü yüzde 20, konut arzı ise yüzde 10 büyüme gösterecek. Konut kredisi hacminde 2010 yılı tutarı 56 milyar lira olarak gerçekleşirken, bu yıl bu rakamın yüzde 20 büyüme ile 70 milyar liraya ulaşması öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılı 3. Dönem Konut Satış İstatistiklerine göre, Türkiye genelinde 2010 yılının temmuz-ağustos-eylül döneminde 83 bin 697 konut satıldı. Üçüncü çeyrekteki konut satışları, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7.2 oranında azaldı.
6 BİN PEŞİN, 205 TL TAKSİT...
İşte bu tabloda konut yapımı ve satışını aralıksız sürdüren TOKİ, 53 ilde 13 bin 737 konutu satışa çıkardı. Bunların bir kısmı daha önceki satışlardan elde kalan konutların çekilişsiz kurasız açık satış yöntemiyle satılacak. Bir kısmı da kura yöntemiyle vatandaşla buluşturulacak.
TOKİ, bu yılın ilk satış kampanyası kapsamında, 53 ilde toplam 13 bin 737 konutu satarken, bunların 7 bin 434’ini çekilişsiz-kurasız başvuru önceliğine göre yapacak. 38 ildeki bu konutlar 20 yıla kadar vadeyle satılacak. Konutların yaklaşık yüzde 15’ine 6 bin lira peşinat ve 20 yıl (240 ay) vade ve 205 liradan başlayan taksit seçenekleri uygulanacak. Diğer konutlar ise 96, 108, 120 ve 180 ay vade ve değişik peşinat seçenekleriyle satışa sunuluyor. Ankara’dan İstanbul’a İzmir’den Mardin’e satışların yapıldığı bu kampanya 31 Mart 2011'de sona erecek. Bu konutların 344’ü alt gelir grubu için açık satış yöntemiyle satılacak.
TOKİ, 6 bin 243 konutu ise kura yöntemiyle satıyor. 4 bin lira peşinat, 15 yıl vadeli aylık 225 liradan başlayan taksitlerle satışa çıkarılan bu konutlar 2+1 (2 oda 1 salon) nitelikli dairelerden oluşuyor.
TOKİ'nin 20 ilde satışa çıkardığı ucuz konutlarından almak isteyenlerden, alt gelir grubu konut satışlarında istenen tüm şartlar aranacak. Taksitleri konut tesliminden sonra başlayacak konutlardan almak isteyenler 17 Şubat-4 Mart tarihleri arasında, illerde valiliklere ilçelerde ise kaymakamlıklara başvurabilecek. Konut sahipleri, noter huzurunda çekilecek kurayla belirlenecek.
NASIL EV SAHİBİ OLUNUR?
Tüm illerdeki açık satış yöntemiyle satılan konutlardan seçimini yapan alıcılar, tercih ettikleri konutun satış bedelinin yüzde 20, 30, veya 40’ı oranındaki peşinat miktarını son başvuru tarihine kadar projeye göre ilgili banka şubelerine yatırarak Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalayacaklar. Borcun geri kalanı, anlaşılan vade süresine kadar aylık taksitler halinde ödenecek.
Kura yöntemiyle satılacak konutlarda satışa sunulan konut sayısından fazla başvuru olması durumunda; başvuruda bulunanların konut satın alma hakkını ve seçme önceliğini belirlemek üzere noter huzurunda “Konut Alma Hakkı ve Seçme Önceliği Kurası” çekilecek. Konut sayısından az başvuru olması durumunda ise başvuru sayısı kıstas alınarak, “Konut Seçme Önceliği Kurası” çekilecek veya kura çekilmeyerek, başvuruda bulunanların konut satın alma hakkı ve seçme önceliğini belirlemede başvuru sırası esas alınacak.
ALT GELİR GRUBUNA ÖZEL ŞARTLAR
Alt gelir grubu projelerine başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin TC vatandaşı olması; projenin bulunduğu il /ilçe sınırları içerisinde ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisinde başvuracakların ise en az 5 yıldır ikamet ediyor olması veya il/ilçe nüfusuna kayıtlı olması şart koşuluyor.
Toplu Konut İdaresi’nden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresi’nden konut kredisi kullanmamış olması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) 30 yaş ve üzerinde olması gerekiyor. Ancak eşi vefat etmiş olan çocuklu dul kadınlarda yaş şartı aranmıyor. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim bayanlarda (bekar) yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlendi. Ayrıca başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol gibi her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 2 bin TL olması gerekiyor. Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek.
YOKSULLAR NASIL YARARLANACAK?
Yoksul grubu başvurularında ise TC vatandaşı olması, projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması şartı aranıyor. Aranan diğer şartlar arasında TOKİ’den konut satın almamış olması ve idareden konut kredisi kullanmamış olması; kendisine eşine veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün bulunmaması; başvuru sahibinin 25 yaş ve üzerinde olması yer alıyor. Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul kadınlarda yaş şartı aranmıyor. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi olunmaması, yeşil kart sahipleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan yararlananlar bu projelerden yararlanabilecekler.
KONUTLAR 20 AYDA TESLİM
Taksitler her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı uygulanarak artırılacak. İlk taksit ödeme tarihi sözleşme imzalama tarihini takip eden bir sonraki ay olarak belirleniyor. Konutlar 18 ila 24 ay arasında teslim ediliyor. Anahtar teslimi öncesinde, KDV Kanunu uyarınca konut bedelinin yüzde 1’i oranında KDV ayrıca alıcılar tarafından ödeniyor.
Konut satın almak için başvuruda bulunan kişilerin kendisi, esi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir konutun bulunmaması, daha önce TOKİ’den alınmış bir gayrimenkule sahip olmama şartı bulunmuyor. Konutların teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 20 ay olarak belirlendi. Konut satın almak üzere başvuruda bulunan konut alıcılarından fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği, vatandaşlık kimlik ve vergi sicil numaraları; satın alma işlemlerinin vekaleten yapılması durumunda, satışlarla ilgili tüm belgeleri düzenleme, imzalama, beyan ve taahhütlerde bulunma yetkisini içeren noter tasdikli vekaletname isteniyor.
21 BİN KONUT İÇİN İHALE
TOKİ, yeni döneme de yoğun hazırlanıyor. İdare, şubattan mayıs ayı sonuna kadar devam edecek ihalelerle 43 ilde yaklaşık 21 bin konut yaptıracak. Konutların yanı sıra 23 okul, 14 cami, 15 sosyal tesis ve birçok lojman, spor salonu yapımı için ihaleye çıkılacak. Yeni ihalelerle özellikle İstanbul’da inşaat devam edecek. Bağcılar’da 29 derslikli ilköğretim okulu, Sultanbeyli’de 29 derslikli ilköğretim okulu, Pendik’te 29 derslikli ilköğretim okulu, Kartal’da 29 derslikli ilköğretim okulu yapılacak. Ayrıca Kayabaşı 20. Etap’ta 270 adet konut, 2 adet büfe, 3 adet cami, 2 adet ilköğretim okulu, 1 adet lise, 1 adet sağlık ocağı için ihaleye çıkılacak. Gaziosmanpaşa’da 196, Şile’de 76, Pendik’te 396, Çekmeköy’de ise 60 konutluk projeler için ihaleler gerçekleştirilecek.
İhalelere katılmak için mevzuat gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası belgesi; teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri; teklif mektubu; geçici teminat; ihale dokümanının satın alındığına dair belge; ortağı olduğu veya hissedarı bulunduğu tüzel kişilere ilişkin beyannamenin hazır olması gerekiyor.
İHALEYE KATILMAK İÇİN ŞARTLAR
Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler de isteniyor. Buna göre teklif edilen bedelin yüzde 10’undan az olmamak üzere, istekli tarafından belirlenecek tutarda bankalar nezdindeki kullanılmamış nakit kredisini veya kullanılmamış teminat mektubu kredisini ya da serbest mevduatını gösterir yerli veya yabancı bankalardan alınacak belgeler; isteklinin bilançosu veya eşdeğer belgeleri; isteklinin, ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya bilançonun gerekli görülen bölümleri; isteklinin iş hacmini gösteren belgeler; isteklinin, ihalenin yapıldığı yıldan önceki son üç yıla ait toplam cirosunu gösteren gelir tablosunun ve taahhüdü altındaki ve bitirdiği yapım işi miktarını gösteren hakediş raporları veya benzeri belgeler isteniyor.
Bu belgelerde, son üç yılın ortalamasının; toplam ciro için isteklinin teklif edeceği bedelin yüzde 15’inden, yapım işleri geliri için ise isteklinin teklif edeceği bedelin yüzde 12’sinden az olmaması gerekiyor. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve buna ilişkin belgeleri sunan istekli yeterli kabul ediliyor. Bu şartları son üç yılda sağlayamayan istekliler, son altı yıla kadarki belgelerini sunabilirler, bu takdirde belgeleri sunulan yılların ortalaması üzerinden asgari değerlerin sağlanıp sağlanmadığına bakılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder