18 Temmuz 2011 Pazartesi

- MÜSİAD'ın AB Projesi'nin Sonuçları Açıklandı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) koordinasyonunda, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Technopolis (Yunanistan) ve Hellenic Center (Yunanistan) işbirliği ile 12 aydır yürütülmekte olan ''Yenilikçi Yöntemler ile Kayıtlı İstihdamın Teşviki-AB Trabzon Girişimi'' projesinin sonuç bildirisi açıklandı.

Bildirinin açıklandığı toplantıda konuşan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, 2011 Haziran ayı verilerine bakıldığında Türkiye genelinde kayıt dışılık oranının yüzde 43'de olduğunu, İstanbul'da ise yüzde 23'lere kadar gerilediğini belirterek, bunda devletin son dönemde almış olduğu teşvik politikalarının çok büyük bir etkisi olduğuna inandığını söyledi.

Coşkun, devletin özellikle 2008 yılından beri kayıt dışılığın azaltılması için yoğun çaba sarf ettiğini, işverenlerin üzerindeki yükü almak için prim indirimine gittiğini, 5 puanlık vergi indirimi getirdiğini, mesleksizliğe çözüm üretmek amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 1 milyar 410 milyon liralık kaynak ayırdığını anlattı.

Coşkun, ''Biz bunun meyvelerini toplamaya başladık. 2005 yılında ülkemizdeki kayıt dışılık oranı yüzde 50'ydi, kentlerdeki oran yüzde 43'ler civarındaydı. 2011'in Haziran ayı verilerine baktığımız zaman ise Türkiye genelinde kayıt dışılık oranı yüzde 43'de, İstanbul'da ise yüzde 23'lere kadar geriledi. Bunda devletin son dönemde almış olduğu teşvik politikalarının çok büyük bir etkisi olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.
Merdiven altı atölyelerde 10 yıl faaliyet sürdüren firma olmadığını belirten Coşkun, bunların kısa sürede kar ediyor gibi gözükseler bile belli bir zaman sonra kapanmak zorunda kaldığını, ancak kurumsallaşmış firmaların yaptıkları bütün harcamaları devlete gider göstermesinden dolayı daha hızlı şekilde ayakta kaldığının görüldüğünü söyledi.

-TRABZON'DA BALIKÇILIK SEKTÖRÜNDEKİ KAYIT DIŞILIK-

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Nuri Görenoğlu da projenin özellikle Trabzon bölgesinde kayıtlı istihdam konusunda bilinç oluşturmayı amaçladığını kaydederek, ''Bu diğer bölgeler için de emsal teşkil edecek önemli bir yaklaşımdır. Projede 9 ana faaliyet gerçekleştirilmiştir. Trabzon bölgesinde bununla ilgili bir araştırma yapılmıştır'' dedi.

MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu da kayıt dışı istihdamı engellemek için Trabzon'da yapılmış bu çalışmanın yöresel anlamda ve Türkiye'nin geneli için önemli sonuçlar doğurduğunu ifade ederek, kayıt dışı istihdamı engellemek için işçi ve işveren arasındaki ilişkinin, gönüllüğün büyük önem taşıdığını, Trabzon'da bir işçi sendikası tarafından ''şeytana uyma, kayıt dışı olma'' pankartı asıldığını anlattı.

Hellenic Center'da görevli Michalis Triantafyllidis de Trabzon'da balıkçılık sektöründeki kayıt dışılığa değinerek, ''Akdeniz'de uzun zamandan beri gelen bir gelenek var. Teknede çalışanlar toplanan, yakalanan balıktan bir pay alırlar. Bu bölgeye özel bir sorun. Ankara'da Çalışma Bakanlığı'nın her bölge için ayrı bir çözüm bulması çok zor. Gürcistan'dan da çok fazla kayıt dışı istihdam söz konusu'' şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden Oğuz Demir de Türkiye ile ilgili şu anda hem OECD hem de AB içinde eleştirilen konunun iş gücüne katılım oranı olduğunu belirterek, bir soru üzerine, projenin toplam bütçesinin 358 bin avro olduğu, bunun 303 bin avrosunun AB desteğinden oluştuğunu olduğunu bildirdi.

http://www.musiad.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder