Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, faiz oranını yarım puan düşürdü.Borçlanma faizi, 3.5 puan arttırıldı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6,25'ten yüzde 5,75'e düşürdü.
Gecelik borçlanma faiz oranı da yüzde 1,50'den yüzde 5'e yükseltildi. Buna göre, gecelik borç alma ve verme oranları arasındaki makas 7,5 puandan 4 puana geriledi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun ''bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyüme görünümüne ilişkin artan endişeleri değerlendirmek üzere'' gerçekleştirdiği ara toplantı sona erdi.
Kurul kararına göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25'ten yüzde 5,75'e düşürüldü.
Gecelik faiz oranlarında da değişiklik yapıldı. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 1,50'den yüzde 5'e yükseltildi. Borç verme faiz oranı yüzde 9, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde de Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00?17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit tutuldu.
''KÜRESEL EKONOMİYE DAİR GİDEREK ARTAN SORUNLARIN YURT İÇİ İKTİSADİ FAALİYET ÜZERİNDE DURGUNLUĞA YOL AÇMA RİSKİNİ AZALTMAK AMACIYLA POLİTİKA FAİZİNDE ÖLÇÜLÜ BİR İNDİRİME GİTTİ''
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Avrupa'daki gelişmeleri değerlendirmek üzere gerçekleştirdiği ara toplantıda, politika faizinin düşürülmesi ve faiz koridorunun daraltılmasına yönelik kararlar aldı.
En son 25 Haziran 2006 tarihinde piyasalardaki gelişmeleri masaya yatırmak üzere ara toplantı düzenleyen Para Politikası Kurulu'nun, bugünkü ara toplantısına ilişkin açıklama internet sitesinde yayımlandı.
Buna göre, en son 20 Ocak 2011 tarihinde yüzde 6,50'dan yüzde 6,25 düşürülen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, yüzde 5,75'e indirildi.
Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 1,50'den yüzde 5'e yükseltildi. Borç verme faiz oranı yüzde 9, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu.
YURTİÇİ İKTİSADİ FAALİYETTE DURGUNLUK RİSKİ...
Toplantıya ilişkin açıklamada, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin giderek güçlendiği ve Temmuz ayı Kurul toplantısında işaret edilen risklerin belirginleştiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
''Bu çerçevede Kurul, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek aşağı yönlü oynaklığı azaltmak amacıyla gecelik borçlanma faizini önemli ölçüde artırarak faiz koridorunu daraltmaya karar vermiştir.
Ayrıca, Türk Lirası piyasalarındaki likidite yönetiminin etkinliğini artırmak ve Merkez Bankasınca sağlanan likiditenin sistem içinde daha dengeli dağılmasına katkıda bulunmak amacıyla teknik bir düzenleme yapılmasını uygun görmüştür.
Bunun yanı sıra Kurul, küresel ekonomiye dair giderek artan sorunların yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde durgunluğa yol açma riskini azaltmak amacıyla politika faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir.
Kurul, önümüzdeki dönemde gelişmelerin yakından izlenmesi ve gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalmıştır.''
Açıklamada, her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulandı.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.
İŞTE MERKEZİN FAİZ HAREKETLERİNİN ANLAMI
- Faiz koridoru (borç alma-verme faizi) yüzde 1.5-9 idi. Bugün yüzde 5-9 olarak değiştirdi. Koridoru 4 puan daraltarak kurdaki yükselişe sınırlaması düşünüyor görüntüsü hakim.
- Dünyadaki olumsuz hava beklenenden daha hızlı kötüleşebileceğini düşünerek politika faizini yarım puan düşürdü.
- Merkez Bankası'nın öncelikli endişesi enflasyon olmayacak.
- Çünkü resesyon riski şu anda daha ön planda görünüyor ve bunu düşünerek enflasyonu arka plana atıyor.
- En önemli adım ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı sorunları beklemeden sıkıntılar öncesi müdahale etme konusunda istekli ve kararlı görüntüsü.
- Bu 2005'deki türbulansta yavaş davranan Merkez Bankası'nın proaktif görüntüsü veriyor
http://www.patronlardunyasi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder