28 Eylül 2011 Çarşamba

- Buffett’ın dev hisse alım kararı

ABD’li ünlü işadamı Warren Buffett, son yatırımla yeni bir kriz beklemediğini ortaya koydu.

39 milyar dolar civarı servetiyle ABD’nin en zengin ikinci ismi olan Buffett, ‘Omaha Kâhini’ olarak tanınıyor ve her yatırımı dünya genelinde yakından takip ediliyor.

Warren Buffett, ilk kez kendi şirketi Berkshire Hathaway’in borsada işlem gören hisselerinin bir kısmını geri almak istediğini açıkladı.

Buffett’ın gerekçesi şirket hisselerinin borsada değerinin altında işlem görmesi. Buna göre, Buffett’ın üçte bir oy hakkına sahip olduğu Berkshire yönetim kurulu hisse alımı kararını onaylarsa, şirket “on milyarlarca” dolarlık hisse alacak.

Bu kararın ardından Berksihre hisselerindeki artış yüzde 8’i buldu. Buffett’ın sahibi olduğu Bershire hisselerinin değeri cuma günü 36.9 milyar dolardı. Açıklamanın ardından gelen artışla Buffett’ın şirket hisselerinin değeri 39.3 milyar dolara çıktı. Buffett kendi açıklamasıyla bir günde 2.4 milyar dolar zenginleşmiş oldu.

‘Psikolojik etkisi büyük’

Buffett’ın hisse alımı yönündeki inisiyatifi, piyasaları daha derinden etkileyecek bir kriz beklentisi içinde olmadığı şeklinde yorumlandı. Mayflower Advisors ortağı Larry Glazer, “Buffett’ın yaptıklarının ekonomik etkisinden çok, psikolojik etkisi önemlidir. Bu girişimin de çok önemli bir psikolojik etkisi olacak” yorumunda bulundu.

Ancak Berkshire şirketinin elinde nakit olarak 47.9 milyar dolar bulunmasının da kararda etkili olduğu konuşuluyor. Buffett, şubatta yatırımcılarına gönderdiği mektupta, “Fil tüfeğimiz dolu, tetikteki parmağım da kaşınıyor” ifadesini kullanmıştı. Şirket bu yıl yatırımları arasına sadece 9 milyar dolarlık kimya şirketi Lubrizol’u kattı.
http://www.patronlardunyasi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder