5 Kasım 2012 Pazartesi

Siber güvenlikte milli teknoloji geliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Siber Güvenlik Kurulu'nun oluşturulmasının, ulusal siber güvenliğin daha etkin ve hızlı bir şekilde sağlanabilmesi açısından son derece önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, siber güvenlikle ilgili alınacak önlemleri belirlemek ve bunların uygulanmasını ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla, başkanlığını yapacağı Siber Güvenlik Kurulu'nun kurulduğunu hatırlattı.

Yeni oluşturulan Siber Güvenlik Kurulu sayesinde ulusal siber güvenliğin sağlanması için politikalar geliştirileceğini, strateji ve eylem planlarının hazırlanacağını, kamu kurum ve kuruluşlarına ait bilgi ve verilerin güvenliği ile mahremiyetinin güvence altına alınmasını sağlamaya yönelik usul ve esasların belirleneceğini ifade eden Yıldırım, ''Siber Güvenlik Kurulu'nun oluşturulması daha etkin ve hızlı bir şekilde ulusal siber güvenliğin sağlanabilmesi açısından son derece önemli bir gelişmedir'' dedi.

Yıldırım, ulusal siber güvenlik konusunda yapılacak çalışmalar sürecinde, mümkün olan tüm alanlarda milli çözümler geliştirilmesi, yazılım ve donanım altyapılarında azami ölçüde milli kaynakların kullanılması esas olacağını belirterek, ulusal siber güvenlik alanında kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak çalışmalar için gerekli maddi kaynak planlaması ve kaynak tahsisinin de öncelikli olarak yapılacağını bildirdi.

''Siber saldırılar dünya güvenliğini tehdit ediyor''

Siber saldırıların bireysel güvenliğin dışında artık ülke hatta dünya güvenliğini tehdit ettiğine işaret eden Yıldırım, nükleer füzelerden bankacılık sistemine, nüfus bilgilerinin elde edilmesinden savunmaya yönelik altyapının felç edilmesine kadar birçok konunun geçmiş dönemlerdeki fiziki savaşlardan çok daha büyük tahribatlar yapacak hale geldiğini kaydetti.

Bakan Yıldırım, büyük bilgisayar yazılım firmalarının dünya çapında yaptıkları araştırmalar sonucunda yayınladıkları raporların, siber suçluların geliştirdikleri yeni taktikler ve kötü niyetli yazılımlara ekledikleri özelliklerle hedefledikleri kişi ve kurumlara zarar vermeye devam ettiğini gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Binlerce bilgisayarı ele geçirerek, sahibinin bilgisi dışında kontrol eden saldırganların artması, casus yazılımların yayılması gibi konular, siber suçların küresel ölçekte organize boyutunu bize gösteriyor. Günümüzde, finans, sağlık, enerji, iletişim gibi kritik altyapılar dahil günlük işlerimizin birçoğunun siber ortama taşındığını düşünürsek, bu siber suçlar, bireysel, kurumsal, ulusal ve hatta uluslararası çapta, sistem ve bilgi güvenliğine büyük bir tehdit oluşturuyor. Söz konusu kritik altyapıların bir gün bile durmasının ülke ekonomisine vereceği zararları düşünürsek konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır.''

Yıldırım, siber güvenliğin; bireysel, kurumsal, ulusal ve uluslararası işbirliklerle alınacak önlemlere ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek, ''Tüm bu süreçte siber güvenlikte en önemli aşama, kullanıcı bilincinin yükselmesidir. Bu aşamaya gelmek için, kullanıcıyı bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak son derece önemlidir. Küçücük bir dikkat çok büyük siber saldırıları önleyebileceği gibi, küçücük bir dikkatsizlik de çok büyük zararlara yol açan siber saldırıların yolunu açabilir'' dedi.

Ulusal Siber Güvenlik Strateji Belgesi ve Eylem Planı

Bakan Yıldırım, Ulusal Siber Güvenlik Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın hazırlıklarının sürdüğünü ve Aralık ayında yapılacak Siber Güvenlik Kurulu'nun ilk toplantısında, kurula sunulacağını ve kurul onayının ardından yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Hazırlanan strateji belgesi ve eylem planı taslağında başlıca önem verilen konulara da değinen Yıldırım, şunları söyledi:

''Hazırladığımız strateji belgesi ve eylem planı ülkemizin siber güvenliği açısından çok büyük öneme sahip. Biz bu öneme binaen çok titiz bir şekilde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu bağlamda strateji belgesi ve eylem planında; siber güvenlik için yasal düzenlemeler yapmak, uluslararası hukuktan kaynaklanan hakların kullanılması, ulusal bilgisayar olaylarına müdahale organizasyonu, ulusal siber güvenlik altyapısının güçlendirilmesi, siber güvenlik alanında insan kaynağının yetiştirilmesi, siber güvenlik alanında mili teknolojilerin geliştirilmesi konularına çok önem veriyoruz ve bu başlıklar altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder