15 Şubat 2013 Cuma

Yunanistan ile ticaret 10 milyar dolara çıkarılacak


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Yunan ilişkilerinde olumlu yönde büyük bir değişim süreci yaşandığını belirterek, "Bu yeni anlaşmalarla ve yeni dönemde ticaret hacmini en az 10 milyar dolara çıkarmak temel hedefimizdir'' dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde heyetler arası çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, ''Komşu Yunanistan'dan gelen her misafir bizim için önemlidir. Ama Avramopulus'un yeri benim için farklıdır'' diyerek başlayan Davutoğlu, ekim ayında Atina'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında bu dostluğu gördüğünü belirterek, ''Şimdi eminim o da kendisini Ankara'da evinde gibi hissetti'' dedi.

Gerek baş başa ve heyetler arası temaslar, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılan görüşmelere bu samimiyetin damgasını vurduğunu dile getiren Davutoğlu, ''Türk-Yunan ilişkilerinde olumlu anlamda büyük bir psikolojik değişim, bir devrim, bir paradigma değişimi yaşanıyor. Biz Türkiye olarak bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Bunun da dünyaya çok güzel bir mesaj olduğundan eminiz'' diye konuştu.

Avramopulos'un ziyaretinin bir iade-i ziyaret niteliği taşıdığına değien Davutoğlu, ancak asıl hedefin 4-5 Mart tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıklarını yapmak olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Bugün yaptığımız toplantılarda bütün hazırlıkları gözden geçirdik, çok sayıda anlaşmada mutabık kaldık, en az bir o kadarında da müzakerelerimz sürüyor. İnşallah, 15 Mayıs 2010'da Atina'da imzaladığımızdan daha çok sayıda anlaşmayı, mutabakatı 4-5 Mart'ta imzalayacağız.

En az 10 bakanın karşılıklı iştirak edeceği ki bu sayı 12'ye de çıkabilir, başbakanlarımızın eş başkanlığındaki hükümetler arası zirvede bütün bu çalışmaları gözden geçireceğiz. Ama çalışmalarımızın esası şudur; Türk ve Yunan halklarını, Türkiye ve Yunanistan'ı birbirine daha çok bağlayacak, dostluk ilişkilerini pekiştirecek ve Ege'yi bir 'dostluk gölü' haline getirecek kapsamlı bir yeni dönem başlatmaktır.''
   
10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi
   
İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin geçen yıl 4,1 milyar dolardan 4,6 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Davutoğlu, ''Bu yeni anlaşmalarla ve yeni dönemde ticaret hacmini en az 10 milyar dolara çıkarmak temel hedefimizdir'' ifadesini kullandı.

Davutoğlu, bu çerçevede, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Avramopulos'un İstanbul'a kalabalık bir iş adamı heyetiyle geleceklerini ifade ederek, ''Bütün bu çalışmalarla Türk ve Yunan halklarının ortak kader bilinci güçlenecek. Sıkıntılarımızı da birlikte aşacağız, mutluluklarımızı da geleceğe dönük vizyonlarımızı da beraber paylaşacağız'' diye konuştu.

Bugünkü görüşmelerde Avrupa ve AB'nin geleceği üzerine de sohbet ettiklerini aktaran Davutoğlu, ''Atina ve İstanbul Avrupa tarihinin dışında tutulsa Avrupa tarihi yazılamaz'' dedi.

Avramopulos'u Türkiye'nin AB sürecinde gelinen son nokta konusunda bilgilendirdiğini de belirten Davutoğlu, Yunanistan'ın desteğinden ötürü mevkidaşına teşekkür ettiğini, aynı zamanda Türkiye'nin, Avrupa'nın geleceği konusunda Yunanistan ile çalışmaya hazır olduğunu aktardığını söyledi. Davutoğlu, ''Türk-Yunan perspektifinin Avrupa'nın geleceğine yeni ufuklar sunacağına inanıyoruz'' dedi.

Davutoğlu, görüşmelerinde bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarına değinerek, ''Balkanlar'daki bütün sorunlara barışçıl yollarla çözüm bulunması konusundaki ortak kanaatimizi teyit ettik. Ortadoğu ve Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin de benzer perspektiflere sahibiz'' diye konuştu.
   
''Basına ekmek çıkmayacak, mükemmel görüşmeler yaptık''
   
Yunan mevkidaşını Türkiye'de görmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Davutoğlu, ''Eskiden Türk ve Yunan dışişleri bakanları buluştuğunda, basın mensupları 'Acaba nereden kriz olur-' diye düşünürlerdi muhtemelen. Ama bugün, bu anlamda basına herhangi bir ekmek çıkmayacak buradan. Mükemmel görüşmeler yaptık. Bundan sonra Dimitris ile benim yapacağımız bütün toplantılardan sadece güzel haberler gelecek. Bir tek kriz var aramızda, ben Atina'ya eşimle gittim, Sayın Dimitris buraya yalnız geldi'' ifadesini kullandı.

Yunan Dışişleri Bakanı, Davutoğlu'nun esprili sözlerine, ''Bu akşam galiba evimde kriz olacak'' diye yanıt verdi.

Avramopulos'u, Ankara Palas'ta ağırlamasının da sembolik bir anlamı olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Birlikte Atatürk ve Venizelos'un 27 Ekim 1930'da Ankara Palas'ta çektirdikleri resmi ve burada bir arada bulunuşlarını andık. O dönemde atılan dostluk tohumları şimdi yeni bir dönemin güçlü işbirliğine dönüşecek'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avramopulos'un, Ankara'ya gelirken sembolik bir jest yaparak Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ı da uçağında getirdiğini dile getirerek, ''Yalnız yine bir kriz çıkarabilirsiniz, gelirken hava sahasını ihlal ettikleri bilgisi ulaştı. Duyduğuma göre, giderken de bizim büyükelçi Yunan hava sahasını ihlal edecekmiş. Bu da artık dostluğumuzun bütün krizleri aşacak güçte olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder