8 Mayıs 2011 Pazar

..Amerikan rüyası gümrüksüz bir 'tık'la kapınızda


Victoria's Secret, Marc Jacobs, Abercrombie gibi Amerikan markalarını ya da eBay ve Amazon ürünlerini kapınıza kadar teslim eden bir sistem var..

Tuğçe Altınsoy'un haberi/Para Dergisi

Victoria’s Secret, Marc Jacobs, Abercrombie gibi Amerikan markalarını ya da eBay ve Amazon ürünlerini kapınıza kadar teslim eden bir sistem var artık. Amerika’dan ucuza alışveriş imkanı sunan bu sistemin takipçileri hızla çoğalıyor...

ONLINE alışverişin sınırları Amerika’ya kadar uzandı. Artık Türkiye’de bulunmayan, farklı ve orijinal Amerikan markalarını tek ‘tık’la kapınıza kadar getirtmeniz mümkün. Cep telefonundan arabaya, giyim eşyasından aksesuara kadar geniş ürün seçenekleri sunan alışveriş siteleri, Amerikan fiyatlarıyla daha ucuz alışveriş ve ekonomik gönderim seçenekleri sunuyor.

Bu sistemi online alışveriş meraklılarına sunan firmaların oluşturduğu pazarın büyüklüğüyle ilgili henüz kesin rakamlar yok. Ancak Türkiye’de yaklaşık 35 milyon internet kullanıcısı olduğundan yola çıkılırsa pazarın büyük bir potansiyel taşıdığı bir gerçek.

Yine de sektör yetkilileri söz konusu hizmetten yararlanma oranının henüz düşük düzeyde olduğunu belirtmeden edemiyor. Bunun en önemli sebebiyse profesyonel yeterliliğe sahip firma sayısının az olması. Şimdilik Amerika’dan online alışveriş fırsatından yararlanan tüketici sayısının 80 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak hem bu sayı hem de pazar payı önümüzdeki dönemde hızla artacak gibi görünüyor. Dolayısıyla internet girişimcilerinin bu alana yatırım yapma üzerine kafa yormalarında fayda olabilir...

MYUSABAG.COM
Kurabiye bile gönderiyor

2008 yılında 300 bin doları aşan bir yatırımla kurulan MyUSABag, müşteri hizmetleri, pazarlama, kargo ve teknik bölümleri olmak üzere toplam 15 kişilik ekibe sahip. Vietnam, Nijerya gibi birkaç ülke dışında tüm dünyaya hizmet veren MyUSABag, kardeş şirketi NYBox ile birlikte pazarın yüzde 65’ine sahip. İki kardeş firmanın 17 binin üzerinde üyesi var. Bunların yaklaşık 11 bini ‘premium’ üye.

MyUSABag Kurucusu ve Genel Müdürü Fidan Özyurt, bu işin sermayeden ziyade düzenli ve aksaksız işleyen bir organizasyon gerektirdiğinin altını çiziyor. Özyurt, “Kendi alanında en iyi kargo firmalarıyla çalışmak, 7/24 tüm sorulara cevap vermek, siparişleri müşterilerin beğenilerine göre alıp adreslere ulaştırmak sadece parayla halledilebilecek bir uygulama değil” diyor.

MyUSABag’in en büyük avantajı, verdiği hizmet kalitesi. Bir de müşteride yarattığı güven... Ürünü teslim edene kadar müşteriye süreçle ilgili sürekli bilgi verdiklerini belirten Fidan Özyurt, işin başarısında üyelerin güvende hissetmelerinin önemine işaret ediyor.

Hava taşımacılığının güvenilir firmalarından Nex Worldwide Express ile ortak çalışan MyUSABag, üyelere paketleriyle ilgili takip numaralarını veriyor ve teslimat konusundaki endişeleri ortadan kaldırıyor. Yine paketlerin tek bir kutuda birleştirilerek maliyetleri düşürme opsiyonu ve iki ila altı iş gününde kapıya teslim fırsatları da sunuyor.

MyUSABag, bugünlerde yeni bir kampanya üzerinde çalışıyor. Buna göre yakın zaman içinde kargo fiyatlarında oldukça düşük oranlara ulaşılması hedefleniyor.

MyUSABag, en çok giyim, elektronik, kozmetik ve ilaç kategorilerinde kullanılıyor. Ancak firmanın sadece Amerika’da üretilen bir kurabiyeyi her ay sipariş eden bir üyesi de bulunuyor. Yine firma aracılığıyla ürün alıp satan üyeler de var. En çok rağbet gören markalar arasında ise Apple ürünlerinden iPad ve iPhone ile Abercrombie & Fitch, GAP, Victoria’s Secret yer alıyor.

Herhangi bir sorun oluşması durumunda 7/24 canlı ‘chat’ imkanı sunuyor. Bunun yanı sıra hem Amerika hem de Türkiye ofis numaralarından yetkililere ulaşma imkanı var. Hatta açık artırmayla ürün almak isteyen bazı üyelerin cep telefonlarından yetkililere ulaşarak talimat verdikleri de oluyor. MyUSABag müşterilerin ihtiyaçlarını çözmek için Viber ve Skype gibi teknolojik iletişim araçlarını da kullanıyor.

USSHOPEX.COM
En çok Apple siparişi veriliyor

Yaklaşık 150 bin dolarlık bir yatırım ve geliştirme bütçesiyle kurulan USshopex.com, Amerika’dan ucuza ve güvenilir alışveriş imkanı sunan firmalardan biri. 2011 yılının şubat ayında Amerika’da yaşayan Türk girişimci Mehmet Akyol tarafından kurulan alışveriş sitesi, beş kişilik bir kadroyla hizmet veriyor. Ancak firma, NYCITEX bünyesinde olduğu için ana firma çalışanlarından da destek alıyor.
USshopex’in temelinde ‘taşımacılık tecrübesi’ yatıyor. Bu sayede ekonomik taşıma ücretleri sunan firma, ürünlerin alınmasından istenilen adrese teslim edilmesine kadar geçen süreçte kesintisiz bir takip ve destek sağlıyor.

Firma ilk etapta en az yüzde 35 gibi bir pazar payı hedefliyor. Türkiye haricinde İtalya’dan Yunanistan’a, İsveç’ten Finlandiya’ya pek çok ülkeye hizmet veren USshopex’in üye sayısı 15 bin civarında. Bunların yüzde 25’i elit üyeliğe sahip.

USshopex aracılığıyla en çok Apple, Sony, Abercrombie, Victoria’s Secret, Guess, Ralph Lauren ve Marc Jacobs gibi markalar satın alınıyor. Üyeler ayrıca eBay ve Amazon’dan da alışveriş yapıyor.
2011 yılında Türkiye’deki üyelerin ‘Benim için al’ servisiyle toplamda birkaç 100 bin doların üzerinde alışveriş gerçekleştirdiğini söyleyen USshopex.com Kurucusu Mehmet Akyol, “Elbette tüm paket trafiği içerisinde bu rakam çok daha büyük” diyor.

Akyol, online alışverişte kullanıcıların en çok endişelendiren kredi kartı ve kişisel bilgilerin güvenliği konusuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Kullanıcılarımızın veri güvenliğini ön planda tutuyoruz. USshopex.com kullanıcıların dolaştığı her sayfada SSL sertifikasıyla kimlik doğrulaması ve sunucu ile bilgisayar arasında şifreli bir bağlantı sağlayarak yapılan işlemlerin başkaları tarafından izlenme ihtimalini ortadan kaldırıyor. Bununla birlikte kullanıcılara ait bilgiler sitenin veritabanında şifreli olarak saklanıyor.”

New York’tan adres veriyorlar

Amerika’dan yapılmak istenen alışverişlerde üyelerin bulunduğu ülkeye gönderim yapılmaması veya bu ülkeler için daha yüksek bir ücretlendirme belirlenmesi durumunda kullanıcılara gönderim adresi temin ediyor. Bunun için New York eyaletinde üyelere özel kapı numarası olan bir adres veriliyor.

Ücretlendirme sisteminde paketin ağırlığı önem taşıyor. New York adresine paket geldiğinde üyeye bilgilendirme amaçlı bir e-posta gönderiliyor. Üye, hesabına giriş yaparak gelen paketin detaylarını ve resmini görebiliyor. Posta kutusunu listelerken Türkiye adresine gönderilmesini istediği paketleri seçebiliyor. Ayrıca paketler tek bir kutuda birleştirilip maliyet düşürülebiliyor.

Bazı online alışveriş siteleri kullanıcının kredi kartında görünen adres ile verdiği posta adresinin aynı olmasını şart koşabiliyor. Bu durumda da ‘Benim için al’ servisi sunan firmalar, böylece ürünü belli bir hizmet komisyonu karşılığı üyenin yerine satın alıyor.

Üyelik sistemi nasıl çalışıyor?

Firmalar iki türlü üyelik seçeneği sunuyor. Bunlardan biri standart; diğeri ise ‘elit’ ya da ‘premium’ adı verilen, aylık belli bir miktar ödeme alınan bir üst üyelik modeli. Standart üyelerden üyelik ücreti alınmıyor. Ancak ‘kullandıkça öde’ olarak tanımlanabilecek bu model daha çok Amerika’dan yalnızca bir defa alışveriş yapacak ya da adına nadiren paket gelen kişiler için ideal.

Premium ya da elit üyeliği ise Amerika’dan daha sık alışveriş yapan, paketlerini daha hesaplı ücretlere teslim almak isteyenler tercih ediyor. Yine bu kişiler, Amerikan mağazasının kullanıcılara sunduğu indirim ve fırsatları an be an takip edebiliyor. Yanı sıra satın aldıkları ürünleri Amerika’da daha uzun süre depolama gibi avantajlardan yararlanıyor.

Premium ya da elit üyelik ücretleri firmalara göre farklılık gösteriyor. MyUSABag, premium üyelerinden her ay 15 dolar alıyor. Bunun karşılığında kargo fiyatlarını standart üyelere göre daha uygun sunuyor. Usshopex’te ise aylık 8 dolar ya da yıllık 78 dolar karşılığında ise elit üye olmak mümkün. Bu arada standart üyelikle premium üyelik arasında sonradan geçiş yapılabildiğini de belirtelim.
http://www.patronlardunyasi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder