23 Kasım 2011 Çarşamba

MetrisSpor'a Yıldırım tahliye

Meclis'e sevkedilecek tasarı zincirleme fiillerde en fazla 5 yıl cezayı öngörüyor. 'Kovuşturma sırasında görevlerinden düşerler' maddesi de 'hüküm kesinleşince' diye değişiyor

6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası'nda yapılması öngörülen değişiklikler dün Adalet Komisyonu'ndan geçti. Kulüpler Birliği Başkanı Yıldırım Demirören'in yanısıra Federasyon İkinci Başkanı Göksel Gümüşdağ, F.Bahçe Asbaşkanı Nihat Özdemir ve tasarının mimarı eski federasyon başkanı Av. Levent Bıçakçı da görüşmelerde hazır bulundu. 11 maddelik değişiklik tasarısının kamuoyunda en çok tartışılan 2 maddesi komisyonda son şekli verilerek kabul edildi.

KOLTUĞU KURTULDU!

ŞİKE'ye verilen 1 yıldan 3 yıla kadar ceza aynı şekilde kalırken, 'birden çok şike suçu işleyenlerin cezası yarım mislinden 3 misline kadar artırılır' hükmü esas cezanın 4'te 1'inden 4'te 3'üne kadar artırılır şeklinde değiştirildi. Bu şekilde şike cezasının en fazla 5 yılla sınırlandırılması tasarıya kondu.

İKİNCİ önemli değişiklik ise 'Şike zanlılarının kovuşturma evresinde kovuşturma sonuna kadar kulüplerindeki görevleri sona erer' hükmü de 'Hüküm giymeleri halinde sona erer' şeklinde değiştirildi. Bu durumda F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın, mahkeme sürecinde başkanlık koltuğunu yitirme ihtimali de ortadan kalktı. Ancak Yıldırım şike suçundan mahkum olursa, başkanlığını yitirecek.

PARA VE ERTELEME YOK

KOMİSYONA gelmeden önce yasaya imza koyan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, teklifin yargıya müdahale anlamına gediğini savunarak imzalarını geri çekti. Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün 'Köy kahvesinde otururken 'Aziz Yıldırım'ı ne zaman kurtaracaksınız' diye sordular. Ben bu yasaya karşıyım' diyerek desteğini çekti. Eski Spor Bakanı Murat Başesgioğlu ise, 'Siyasetçi eli yanma pahasına ateşteki kestaneyi almalı' diyerek spor mahkemelerinin kurulmasını önerdi.

KURULAN alt komisyonda sert tartışmalara neden olan kararın ertelenmesi ya da paraya çevrilmesi hükmü kabul edilmedi. Şike suçundan hüküm giyenlerin hemen cezasını çekmesi onaylanırken, bu uygulamanın sadece terör yasasında ve askeri suçlarda olduğuna dikkat çekildi.

- Yasa 48 saat içinde TBMM Genel Kurulu'na gelecek.
- 29 Kasım'da yasa önerisi Meslis Genel Kurulu'nda gündeme alınacak.
- Yasa önerisinin aynı gün ya da bir sonraki gün kabul edilmesi bekleniyor.
- Ardından da Cumhurbaşkanı'nın onayına gidecek.
- CUMHURBAŞKANI'nın 15 gün süresi var. Ancak erken onaylaması bekleniyor.
- Resmİ gazetede yayınlandıktan sonra cezaevindeki tutuklulara, tutuksuz yargılama hakkı doğacak.
- Dava Ağır Ceza Mahkemesi'nden Sulh ve Asliye Hukuk mahkemelerine geçecek.

Volkan Yanardağ/Akşam


http://ekonomi.patronlardunyasi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder