28 Şubat 2011 Pazartesi

Ahmet Zorlu’dan genç yöneticilere kariyer tavsiyeleri


İş hayatında başarılı olmak için global düşünmek, girişimci olmak ve hesaplanabilir risk almaktan korkmamak gerektiğini vurgulayan Ahmet Zorlu başarı için sürekli kendini geliştirmenin altını çiziyor.

Eduplus tarafından 15 Nisan’da Maslak Sheraton Hotel’de gerçekleşen 7. Liderlik Zirvesi’nde tecrübe ve deneyimle ortaya çıkan başarılar paylaşıldı. Zirvede “Lider Portresi!-Küresel Pazarlar ve Dünya Şirketi Olmanın Kuralları” konulu özel söyleşiye katılanAhmet Zorlu etkinlik öncesi genç yöneticilere kariyer tavsiyelerini basınla paylaştı. Zorlu’nun başarı, girişimcilik, global marka olmak ve kariyerle ilgili görüşleri şu şekildedir:

Global pazarda başarılı bir şirket olmak için yapılması gerekenler
Günümüzde, bilişim teknolojilerinde çok hızlı bir gelişim söz konusu. Hayat standartları da bu gelişim paralelinde hızla yükseliyor. Para ve sermaye hareketleri, iş gücü yapısı, üretim anlayışı, kurum yapıları değişiyor. Küreselleşen rekabet ortamı, ülkeler arasındaki sınırların ortadan kalkmasına yol açıyor. Küresel pazarda başarılı bir oyuncu olmak ve rakipler karşısında üstünlük sağlayabilmek için, küresel rekabet stratejileri belirlemenin yanı sıra, araştırma-geliştirme faaliyetlerine önem vermek, sürekli bir yenilik ve gelişim içinde olmak ve elde edilen bilgiyi kalıcı başarılara dönüştürebilmek gerekiyor.

Lider ve yöneticilerin sahip olması gereken özellikler
Başarılı bir liderin, ekibi ile birlikte hareket edebilmesi, iş bölümü yapabilmesi ve hedefleri belirleyebilmesi büyük önem taşıyor. Takım ruhunu liderin vizyonu oluşturur. Küresel bir liderin en önemli özelliği de vizyon sahibi olabilmesi ve değişimi yönetebilmesidir.

Liderlik sonradan da kazanılabilir
Liderlik doğuştan gelen bir özellik olmakla birlikte, kişi gayret göstererek, çok çalışarak, çalışanlarına karşı adil davranarak liderlik vasfı kazanması mümkündür. Yeter ki, kendi kişisel özelliklerinin farkında olsun, eksik yönlerini geliştirmek için çaba sarf etsin, takımını motive etsin ve doğru yönlendirsin.

Başarının sırrı çok çalışmak
Başarının sırrının çok çalışmak olduğuna inanıyorum. Onun ardından, işinin takipçisi olmak, detaylara önem vermek, ekibine güvenmek, adil olmak, insanların önünü açmak ve tabi ki, zamanını iyi kullanmak, doğru zamanda doğru işi yapmak gelir. Benim iş hayatımdaki başarı düsturum budur.

Kendinizi keşfedin...
Günümüzde iyi bir kariyere sahip olmak için, iyi öğrenim görmek kadar doğru yerlerde çalışmak da çok önemli. Bu nedenle de, gençlerin, bir yandan okulda teoriyi öğrenirken, diğer yandan da pratik yaşama henüz okul yıllarındayken başlamasının çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Gençlerin öncelikle kendilerini keşfetmesi, hangi alana ilgi duyduklarını tespit etmesi çok önemli. Çünkü insan, ancak ve ancak sevdiği bir işte başarıyı yakalayabilir. Gençler her zaman global düşünmeli. Girişimci olmaktan ve hesaplanabilir risk almaktan korkmamalılar. Teknolojinin gelişmesiyle hızlanan bilgi akışından faydalanmalı, sürekli araştırmalı ve dünyadan edindikleri bilgiyi işlerine yansıtmalılar.

İlk önce işini sahiplenecek
Gençlerden beklediğimiz olmazsa olmazlardan biri, işini sahiplenmek. İşine bağlanmadan, işini sevmeden yapan bir çalışanın bizim grubumuzda yeri olmadığını açıkça ifade etmek isterim. Her bir çalışanın, “Bu işi nasıl daha iyi yaparım?” diye kendisini sorgulamasını ve maksimum verimle çalışmasını bekliyoruz.
Sertaç Kantarcı : sertac@ekonometri.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder