13 Şubat 2011 Pazar

..Eski araçlara vergi artırımı gündemde

Trafikte 15 yılını doldurmuş eski araçların vergisinin ise kademeli olarak artırılması öngörülüyor.


Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'nde çevre dostu küçük motorlu araçlara vergi teşviki getirilmesi, trafikte 15 yılını doldurmuş eski araçların vergisinin ise kademeli olarak artırılması öngörülüyor. Maliye Bakanlığı'nın karşı çıktığı vergi düzenlemesinin hayata geçmesi için Enerji Bakanlığı ısrarlı.

Enerji Bakanlığı koordinasyonunda, enerjide tasarruf sağlamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için 'Enerji Verimliliği Strateji Belgesi' hazırlandı. Belgede akaryakıt tüketimini azaltmak için çevre dostu küçük motor hacimli araçlara vergi teşviki öngörülüyor. Mevzuatta yapılacak değişikliklerle emisyon seviyesi düşük araçlara MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) indirimi, yakıt pilli ve elektrikli hibrit araçlara da MTV ve ÖTV muafiyeti planlanıyor.

15 yaş üzeri araçlara ise kademeli MTV artışıyla zaman içerisinde bu araçların trafikten çekilmesi amaçlanıyor. Zaman'ın edindiği bilgiye göre geçtiğimiz perşembe günü belgedeki düzenlemelerin ele alındığı toplantıda Maliye Bakanlığı temsilcileri, MTV'de mevcut vergi sisteminin devamından yana görüş belirtti ve yeni düzenleme taleplerine karşı çıktı. Önümüzdeki hafta tekrarlanacak toplantıda Enerji Bakanlığı temsilcileri, MTV konusunda Maliyecileri ikna etmeye çalışacak.

Enerji Bakanlığı koordinasyonunda kamu, özel ve sivil toplum kesimlerinin işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonunda 'Enerji Verimliliği Strateji Belgesi' oluşturuldu. Kamuoyuna duyurulan Strateji Belgesi kısa süre içerisinde nihai hali verilerek Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayına sunulacak. Onayla birlikte enerjide verimlilik dönemi başlayacak. Konuyla ilgili geçen hafta perşembe günü yapılan toplantıya Enerji Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Maliye ve İçişleri Bakanlığı, TOBB, Mühendisler Odası, Hazine gibi kurumların temsilcileri katıldı.

Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile elektrikten benzine enerjinin kullanımı yeniden tanımlanıyor. Belgeyle ilk hedef, enerji kayıplarının çok olduğu sanayi ve hizmet sektöründe kayıpları azaltmak. Belgenin yayınlanmasından sonra 10 yıl içerisinde sanayide enerji yoğunluğu yüzde 15 oranında düşürülecek. Ayrıca sanayi ve hizmet sektöründe belirlenen oranların üzerinde (5 bin TEP üzeri) enerji tüketimi olan ve kamuyla işi olan işletme ve OSB'ler, Enerji Yönetimi Standartları'na zorunlu olarak uyacak.

Bu uygulama için 12 aylık süre belirlendi. Ve bu işletmelerle kullanım alanı 20 bin metrekareyi geçen ticari binalarda enerji tüketim etütleri periyodik olarak takip edilecek. Verimlilik artırıcı proje geliştiren işletmelere 500 bin liraya kadar destek verilecek. Bunun yanında bedeli 2,5 milyon lirayı geçen verimlilik artırıcı projelere ayrıca Kurumlar Vergisi desteği de sağlanacak.

Isı yalıtımı olmayan binalara yüksek vergi

Strateji Belgesi, kullanım alanı 10 bin metrekare üzeri ticari ve hizmet binalarında, ısı yalıtımı ve enerji verimli ısıtma sistemlerini zorunlu tutuyor. Belgenin yayım tarihinden itibaren 36 ay içinde gerekli altyapı tesis edilerek mevzuat revizyonuna gidilecek. Mevzuat revizyonuyla Binalarda Enerji Performansı (BEP) yönetmeliğine uygun ısı yalıtımı bulunmayan binalara; türüne, iklim bölgesine ve birim kullanım alanına bağlı olarak belirlenecek başlangıç vergileri her yıl yüzde 25'ten az olmamak üzere artırılacak. Enerji kimlik belgesi alımında son tarih olan 2017 yılı da 2015'e çekiliyor.

Binalarda yeşil enerji mecburi

Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, kullanım alanı 10 bin metrekare üzeri ticarî binalar ve müstakil konutların ruhsatlandırılmasını 2013'ten itibaren yeniden düzenliyor. Belge son haliyle yürürlüğe girmesi durumunda, 2017 yılından itibaren yenilenebilir enerji kaynaklarının binalarda kademeli biçimde kullanımı zorunlu olacak. Bunun için ilgili mevzuatta revizyona gidilecek. 2017'den itibaren, binanın yıllık enerji ihtiyacı içerisinde yenilenebilir (rüzgâr, güneş gibi) enerji kullanım oranı kademeli olarak yüzde 20'den az olamayacak.http://www.patronlardunyasi.com/



İsmail Altunsoy/Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder