14 Mayıs 2011 Cumartesi

..THY'de 'yüksek irtifa' zararı


THY ilk çeyrekte geçen yıla göre 332 milyon lira zarar etti.
Uzmanlar zararın THY'nin küresel hedeflerinden kaynaklandığını belirtti. THY ilk üç ayda okyanus ötesi hatlara ciddi yatırım yaptı, tanıtıma ağırlık verdi.

Son yıllarda ‘agresif büyüme’ atağına geçerek küresel marka haline gelen Türk Hava Yolları (THY), 2011’in ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde zarar açıklayarak sürpriz yaptı. THY’nin ilk 3 ayda 332 milyon TL’ye ulaşan zararının arkasında ‘küresel marka’ olmak için açılan okyanus ötesi hatlar, milyon dolarlık sponsorluk anlaşmaları ve yeni uçak yatırımları yatıyor. “Büyük yatırımların ilk çeyrekte zarar yazması olağan” diyen uzmanlar bilançoda bir tehlike bulunmadığı görüşünde. THY’nin, geçen yılın aynı dönemine göre taşıdığı yolcu sayısı yüzde 9 artışla 6,7 milyona, doluluk oranı ise yüzde 74,5’ten yüzde 78’e yükseldi.

THY’den KAP’a yapılan açıklamada, THY’nin ilk 3 ayda ciroda yüzde 27 artış sağlayarak, 2.1 milyar lira gelir elde ettiği belirtildi. Açıklamada zararın oluşmasında Ortadoğu krizi, Japonya depremi ve akaryakıt maliyetlerinin etkisinin büyük olduğu ifade edildi.

‘Hacim hızlı büyüyor bu zarar çok normal’

Büyümeye odaklanan havayolu şirketlerinin yılın ilk çeyreğinde zarar açıklamalarının olağan bir durum olduğunu belirten havacılık uzmanı Uğur Cebeci, “THY’nin ilk çeyrekte açtığı yeni dış hatlara, aldığı yeni uçaklara ve tanıtım anlaşmalarına bakarsanız, bu zarar normaldir. İkinci çeyrekten itibaren yükselme başlar. Hacim büyüdükçe ilk etapta zarar olabilir. Ama yeni hatlarla birlikte Türkiye’nin transit ülke konumu güçlenecek. Bunlar çok önemli kazanımlar” diye konuştu. Havacılık uzmanı Güntay Şimşek de yolcu artışına ve sefer sayısına bakıldığında sorun olmadığını belirterek, “Her zaman en durgun zaman bu zamandır” dedi.

GELİRLER

Satış geliri yüzde 27,4 artışla 2.1 milyar liraya çıktı.
Finansal gelirler yüzde 77 azalarak
34.4 milyon dolara geriledi.
Star Alliance gelirleri 23,6 artarak
824 bin liraya çıktı.
Geçen yıl ilk çeyrekte 73 milyon lira faaliyet geliri elde ederken bu yıl 268.9 milyon lira zarar yazdı.
Hisse başına geçen yıl 0.12 kuruş kazandırdı, bu yıl 0.33 kuruş kaybettirdi.

GİDERLER

Genel yönetim giderleri yüzde 48 artarak 111 milyon liraya yükseldi.
Pazarlama ve satış giderleri yüzde 34 artarak 289 milyon liraya çıktı.
Reklam ve tanıtım giderleri yüzde 80 yükselerek 43.7 milyon liraya ulaştı.
Akaryakıt giderleri yüzde 60 artışla 730 milyon liraya yükseldi.
Teslim alınan uçaklar için 306 milyonTL ödeme yapıldı.
http://ekonomi.patronlardunyasi.com
Aram Ekin Duran/Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder