Berna Kırcı Kırcılar Deri
Bursalı genç işkadını Berna Kırcı henüz 1980 doğumlu. Robert Koleji mezunu. 2002’de Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkileri Bölümü’nü bitirmiş ve Bursa’ya geri dönmüş. Kırcılar Deri’nin Üretim Biriminin başında. 6 yıldır babası ve amcasıyla beraber çalışıyor. Geçen bu sürede şirket olarak çok yol kat ettiğini söylüyor. Kırcı’ya göre sektörleri kadın beğenisi odaklı olduğu için oldukça hassas. Türkiye’nin önemli şehirlerinde 10 tane mağazaları var. 12 ayrı tesis ile de dünyaya deri ve deri ürünleri ihraç ediyorlar.
Berna Kırıcı aynı zamanda sivil toplum örgütlerine olan yakınlığıyla da tanınıyor. Bursa İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Kırcı, 6 Eylül’de TOBB tarafından Ankara’da düzenlenen Kadın Kurultayı’na 600 işveren kadın girişimci ile katıldı. Diğer yandan Berna Kırcı, bu organizasyon için TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’a teşekkür etmeyi unutmuyor. Özellikle de Aynur Bektaş’a… Çünkü Berna Kırcı’ya göre Aynur Bektaş’ın yürekliliği sayesinde meclis bu kadar kısa zamanda gerçekleşebilmiş.
Berna Kırcı Ekonometri dergisinin Türkiye’nin En Güçlü Geç İş İnsanları dosyasına konuk oldu;
Oldukça etkileyici bir eğitim geçmişiniz var. Sizce profesyonel dünyada başarılı olmak için bu yeterli mi?
Profesyonel dünyada başarıyı yakalamak ve yönetici olmak, önce insanın kendi kendisini yönetebilmesiyle ilgili birşey. Üniversite mezunu olmak, işi bilmek anlamına gelmiyor. İşi tam anlamıyla bilmek için işin mutfağında yetişmek gerek. Bu durum bizim sektörümüz için de geçerli. Hatta bizde ‘alaylı’ olmak, ‘mektepli’ olmaktan daha önemli. Aslına bakarsanız hem bizde hem de iş hayatında kıymetli olan işi ne kadar iyi yaptığınız. Diplomanız değil. Örneğin ben 6 senedir Kırcılar Deri’de çalışıyorum lakin 2 senedir yönetici kademesindeyim.
Nerelere ihracat yapıyorsunuz?
ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ürün gönderiyoruz. Ama ağırlıklı ihracatımız Rusya ve Avrupa ülkeleri.
Perakende sektöründeki durumunuz nasıl? Ülke içinde bizim mağazalara sattığımız ürünlerin yüzde 60’ının imalatını kendi tesislerimizde yapıyoruz. Aynı zamanda Bursa içinde de kendimize ait mağazalarımızla faaliyet gösteriyoruz. Ulusal piyasada ise İstanbul Zeytinburnu’nda 5 katlı bir plazamız var. Turistik bölgelerden Antalya’da, Side’de, Kemer’de, Aydın Selçuk’ta şubelerimiz bulunuyor. Diğer taraftan Kırcılar Agad adı altında kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren ayrı bir şirketimiz Kapadokya, Bergama ve İstanbul’da mağazalarımız bulunmakta.
Peki, sıkıntıları nelerdir? Ülkemizde son 6 aydır kendini hissettiren bir nakit sıkıntısı var. Bu son bir aydır ivme kazanan ama çok düşük giden dolar kurunun etkisi, maliyetlerin çok yükselmesi hem küresel anlamda hem ülkemizin kendi iç sıkıntısı anlamında bizim imalat sektörünü çok etkileyen gerçekten kriz niteliğinde bir sıkıntı.
Sizce iş kadınlarının seslerini yükseltebilmeleri için STK’lar yeterli mi?
Önemli bir adım ama tam olarak yeterli değil. TOBB kurultayından çıkan en önemli sonuç kadınların iş hayatına daha çok girmeleri. Ayrıca kadınlar, il meclislerinde il ticaret ve sanayi odalarında daha fazla söz sahibi olmalılar. Şu anda Bursa’daki mecliste 2, İstanbul’da da 3 bayan temsilci var. Ama sayı yetersiz. Sayının mutlaka artması gerek. Diğer yandan bence kadınlar daha detaylı bakış açısına sahip ve daha sonuca yönelik çalışıyorlar. Erkekler ise bence detaylara daha fazla takılabiliyorlar. Bu farklılıklar karşılıklı avantaja çevrilebilir. İş adamlarının ve iş kadınlarının birbirlerinden faydalanacağı o kadar çok değer var ki.
Sertaç Kantarcı : sertac@ekonometri.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder