15 Şubat 2011 Salı

..Girişimci kadın

Son yıllarda iş hayatında kadınlarımız özünden de gelen sahip çıkma duygusuyla işlerini ve çevrelerini unutmadan başarılarına başarı katmaya devam ediyorlar



Son yıllarda iş hayatında kadınlarımız özünden de gelen sahip çıkma duygusuyla işlerini ve çevrelerini unutmadan başarılarına başarı katmaya devam ediyorlar. TOBB Yalova İl Kadın Girişimciler Kurulu da işlerinin yanı sıra yeni proje ve çalışmalarıyla kadın birlikteliği ve bütünlüğünde, birçok başarılı projeye imza atıyor. Ekonometri dergisinde Yalova’nın tanıtılması projelerinde de tek bir hedefleri vardı; Yalova’nın turizmiyle, ekonomisiyle, sorunlarıyla hedef ve beklentileriyle mercek altına alınıp illerinin tanıtılması. Yalova İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yıldız Tuna, Kadın Girişimciler Kurulu’nun çalışmaları, hedef ve beklentileri ile ilgili düşüncelerini Ekonometri dergisine anlattı.

Ekonometri dergisine, gerçekleştirdiğiniz Yalova tanıtım projenizin amacı ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Yalova İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak biz bir ilin ekonomik olarak gelişiminde, kalkınmasında tanıtımın öneminin farkındayız. Bu çerçevede ilimize katkı sağlamak amacı ile yola çıktık.

Siz Yalova’da Kadın Girişimciler Kurulu olarak başarılı projelere imza atıyorsunuz. Sizce kadın girişimcilerin ana misyonu nedir?
Öncelikle kadın girişimcilerin kendilerine güvenmeleri sağlanmalı ve bulundukları noktanın toplumsal açıdan ne denli önemli olduğu anlatılmalıdır. Kadın girişimciler kendi değerlerinin farkına varmalıdırlar. Bizim toplumumuzda sanıldığı kadar az kadın girişimci yok aslında. Çok ciddi sayıda kadın girişimcimiz mevcut. Ancak kadının adı yok. Bu kadın girişimciler ya yetki sahibi değil ya da kendilerine güvenemediklerinden ön plana çıkamıyorlar. Bu kadınlar ilk önce kendi kıymetlerini bilmeli ve kendilerini tanımalıdır. Mevcut girişimciler ise belli bir noktaya geldikten sonra tıkanıyorlar. Nasıl devam edeceklerini ve geliştireceklerini bilemiyorlar. Kadın girişimciler kurulları olarak bizler; kadın girişimcilere bir vizyon vermeli ve gelişimlerine katkıda bulunmalıyız. Sadece eğitimle değil, yalnız olmadıklarını, arkalarında onları desteklemeye hazır bir gurubun olduğunu göstermek gerekir. Gerek istihdam, gerekse ticari potansiyel açısından daha iyi noktalara gelmeleri konusunda düşünmeleri sağlanmalı ve buradaki hamlelerde onlara yardımcı olunmalıdır. Girişimcilik fikrinin kadınlar ve gençler arasında geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çok önemlidir. Bizim, Yalova İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak, bu başlıkların tamamı için projelerimiz ve çalışmalarımız mevcut. ‘Girişimcilik Aşısı Projesi’ bunlardan biri.

‘Girişimcilik Aşısı Projesi’ hakkında bilgi alabilir miyiz?
‘Girişimcilik Aşısı Projesi’, Yalova Üniversitesi’yle ortak çalıştığımız bir projedir. Bu bir farkındalık projesi aslında. Projenin amacı mezun olacak gençlere kendilerini tanıma istekleri, becerileri ve gelişmeye açık yönleri ile mezun olduktan sonra profesyonel iş yaşamlarında alternatiflerinin olduğunu, bunlardan birininin de girişimcilik olduğunu farkına varmalarını sağlamaktır. Ulusaldan ve yerelden örnek girişimcilerin kendi yaşamları ve girişimcilik hikayelerinin sunulacağı paneller şeklinde olacaktır.
Aynı eğitim yılı içerisinde farklı girişimcilerle beş ayrı panel düzenlenecek. Panellerde ayrıca ticaret hayatı ve ticaret odaları hakkında bilgi aktarılacak. Bu şekilde girişimcilik fikrini mezun olacak öğrencilerin aklına yerleştirmeye çalışacağız. Proje uzun soluklu ve sürekliliği mevcut. Projenin devamında ise, bu projeye katılan öğrenciler üniversite tarafından kayıt altına alınacak ve bu kayıt altındaki çocuklar uzun soluklu olarak takip edilerek projenin başarısı sorgulanacak.

Diğer projelerinizle ilgili bilgi alabilir miyiz?
Sektörel anlamda mevcut girişimcilerin kayıt edildiği bir veri tabanı çalışması devam etmektedir. Kadın girişimcilerin çoğunlukta olduğu sektörlerden birinde, örneğin butik sahibi 10 bayanı kendilerini mesleklerinde geliştirmeleri için eğitime tabi tutacağız. Takip edeceğiz ve yapılan çalışma sonucunda mağaza sayısını, personeli ya da işletmesindeki karı artırmak gibi hedeflerimiz olacak. Yani amacımız hem kendi işletmesine katkı sağlamak, hem de bulunduğu ildeki ticari hayata katkı sağlamaktır. Bu da ilk önce bir sektörde başlayacak ve daha sonra bütün sektörlere yayılacak. Bu bizim üzerinde durduğumuz bir konu. Yeni girişimcilerin olması elbette güzel bir husustur ancak, mevcudun da kendini geliştirmesi gerekir. Mevcut gücümüzün farkına varmak ve bir girişimcinin kendini geliştirmesi yeni girişimcileri doğal olarak tetikleyecektir.

Diğer bir projemiz; mevcut gücümüzün farkına varmak. Biz Yalova’da araştırmalar sonucunda ihtiyaç duyulan ve bu ihtiyaca karşılık çalışan grupların, şirketlerin olmadığı bir sektörü tespit ettik. Bunun için de mevcut arkadaşlarla birleşip bir şirket kurma aşamasına geldik. Yılbaşından sonra şirketimiz kurulacak ve bununla da çoklu ortaklığın bir örneğini göstermeye çalışacağız.

Şirketinizin iştigal konusu ne olacak?
Bu şirket hizmet sektöründe çalışacak. Başlangıçta yaşlı bakım merkezi olarak tasarlandı. Şu an Yalova’da böyle bir şirket olmadığı için bu konu üzerinde çalışma konusunda karar verdik. Ancak bu sadece yaşlı bakım merkezi olarak kalmayacak. Başka sektörlerde de eksiklikler olduğunu tespit ettik. Bunlara örnek vermek gerekirse profesyonel site ve apartman yöneticiliği. Bu sektör Yalova’da yok. Ancak bu çalışmalar şimdilik araştırma aşamasında. Bunların hem Yalova’ya kazanç sağlayacak hem de getirisi olan işler olması öncelikli amaçlarımızdır.

Sivil toplum örgütleriyle, kadın girişimcilerin arasındaki farklar nelerdir, anlatır mısınız?
Sivil toplum örgütlerindeki çalışmalarda bir toplumsal dayanışma amaçlanmıştır. Maneviyat vardır. Kadın Girişimci Kurulu’nda dayanışma ve maneviyata ek olarak ticari bir faaliyet ve ekonomik hayata sağlanacak gelişme söz konusudur.
Sertaç Kantarcı : sertac@ekonometri.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder