12 Eylül 2011 Pazartesi

'Türkiye tarihi fırsat yakaladı'

TİM Başkanı Büyükekşi, TÜİK’in açıkladığı 2011 yılı 2. çeyrek büyüme rakamları ile ilgili bir açıklama yaptı. TİM Başkanı Büyükekşi, yaptığı açıklamada şunları belirtti:

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜİK’in açıkladığı 2011 yılı 2. çeyrek büyüme rakamları ile ilgili bir açıklama yaptı. TİM Başkanı Büyükekşi, yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8,8 gibi son derece büyük bir oranda büyümesini çok önemli bir başarı olarak görüyoruz. İlk çeyrekte yaşanan yüzde 11,6 oranındaki büyüme oranı dikkate alındığında, Türkiye ekonomisinin dinamik gücünü koruduğu, tüm dünyada yaşanan küresel olumsuzluklara rağmen büyüme temposunu sürdürdüğü görülmektedir. Türkiye, aday olarak girmek istediği Avrupa’dan gerçek anlamda ayrışarak tarihi bir başarıya imza atıyor.

İhracatın yılın ikinci çeyreğinde yüzde 19 oranında artış göstermesi, ihracatçıların Türkiye’nin büyümesine verdiği katkıyı çok net bir şekilde göstermektedir. İhracatçılarımızın yılın ikinci çeyreğinde gösterdikleri bu performansı, Ortadoğu’da yaşanan siyasi gelişmelerin bazı ülkelere ihracatımıza negatif yansıdığı, ABD ve AB’de büyümenin yavaşladığı, pazarların daraldığı bir ortamda yaşandığının da altının çizilmesi gerekmektedir. Çünkü zorlu koşullara rağmen ihracatçılarımızın gösterdiği yüksek performans, hem ülkemizin büyümesine pozitif yansımakta, hem de işsizlik oranlarının tek haneli rakamlara gerilemesini sağlamaktadır.

Önümüzdeki süreçte, Hükümetin ve Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlerin de etkisiyle, Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir temelde büyüme temposunu ihracatın sürekli ve kararlı desteğiyle koruyacağına inanıyoruz.

Öte yandan, cari açık konusunda bir dengenin de oluşmakta olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Temmuz ayı verilerinde yaşanan olumlu eğilim tablosu, ihracatçılar olarak dile getirdiğimiz kur konusunda ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Rekabetçi kurlar ihracatı artırırken ithalatı da dengeledi.

Biz ihracatçılar olarak Türkiye’nin dinamizmine inanıyoruz. Türkiye’nin kısa vadede tüm dünyayı saran küresel durgunluktan etkilenmemesi, uzun vadede ise sürdürülebilir yüksek ekonomik büyüme, ihracat genişlemesi ve istihdam artışı için sanayinin dönüşümünü hızlandıracak reformlara daha fazla önem vermesi gerektiğine inanıyoruz.”
http://www.patronlardunyasi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder