Nüfus cüzdanlarının yerini alacak olan çipli e-kimlik kartları için sona gelindi. 2012'den itibaren ilk kartların verileceği açıklanan kimlik kartları pasaport, ehliyet, nüfus bilgileri ve banka bilgileri gibi birçok konuyu içinde barındırıyor.
TÜBİTAK’ın Gebze kampüsünde yeni e-kimliklerin tanıtımı yapıldı. 2012 yılında ilk e-kimliklerin verileceği kaydedildi. E-kimlik ile birlikte birçok yolsuzluğun önüne geçilmesi bekleniyor. İçinde şifre bulunan ve gerekli kurumlarda parmak izi taraması ile çalışan e-kimliği sahibi dışında başkası kullanamıyor. Kişiye özel birçok bilgiyi bulunduran e-kimlik ile proje bitiminde 10 milyar lira tasarruf elde edilmesi bekleniyor. E-kimlik yöneticisi Dr. Oktay Adakar, e-kimlik hakkında bilgi verdi. E-kimliğin 2012'de ilk kartlarının verileceğine değinen Adakar, 1 yıl alt yapı 3 yıl da tüm Türkiye’de hazırlık çalışmaları olmak üzere toplam 4 yılda uygulanmasını hedeflediklerini kaydetti.
E-kimlik, elektronik ortamda tek kart ve tek şifre ile her şeye kolayca ulaşma imkanı sağlıyor. Bankalar dahil birçok bilgiyi içinde bulunduran e-kimlik akıllı kartı kimlik sahteciliğinden kaynaklanan vatandaş mağduriyetlerinin de önüne geçmesi planlanıyor. E-devlet ve e-ticaret gibi tüm hizmetlere kimlik kartı ile ulaşılabilerek e-imza atılabilecek. Ayrıca e-kimlik akıllı kartı vizesiz gidilebilecek her yerde “seyahat belgesi” olarak kullanılabilir hale gelecek. Usulsüzlük yolsuzluk gibi suçların önüne geçmekte büyük avantajlar sağlayacak olan e-kimlik akıllı kartı ile birlikte kurumlar vatandaştan emin olup hak sahipliği denetimi kolay yapılabilecek.
PİLOT UYGULAMA BOLU’DA YAPILMAYA BAŞLANMIŞTI
İlk olarak Bolu’da 220 bin kişiye e-kimlik kartı dağıtan TÜBİTAK, tüm süreçleri başarıyla sonuçlandırdı. Tüm Türkiye’de e-kimliğin hayata geçirilmesi için gün sayılıyor. E-devlet icra kurulu toplantısının ardından e-kimlik kartının yaygınlaşması amacıyla düğmeye basılacak.
Bolu’da tarlada çalışan insanların parmak izleri kaybolunca TÜBİTAK çareyi damar izinde buldu. İnsanların krem kullanarak veya çalıştıkları için parmak izlerinin kaybolmasına önlem olarak damar izine başvuruldu. Bolu’dan olumlu tepkiler alan TÜBİTAK, 2012 yılında bu uygulamaya tüm Türkiye’de başlatmak istiyor.
Tamamen yerli yazılımlarla üretilen e-kimlik akıllı kartını da almak çok kolay. Vatandaşlar nüfus cüzdanları ve bir fotoğraf ile birlikte en yakın nüfus müdürlüğüne başvurarak yeni e-kimlik kartına sahip olabilecek. Vatandaş nüfus müdürlüğüne gittiğinde kendisine ilk önce 6 haneli bir şifre verilecek. Daha sonra vatandaşın adresine e-kimlik akıllı kartları postalanacak.
/www.isinsani.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder