2 Ocak 2012 Pazartesi

Küçük yatırımcı sığ hisselerdeki hareketten nasıl korunmalı?

Piyasalarda Avrupa merkezli borç krizinin etkileri görülmeye devam ederken, İMKB de yurt dışı piyasaların izinden gidiyor. AB liderler zirvesi sonrasında açıklamalar olumlu yönde olsa da, piyasaları olumlu yönde etkileyebilecek somut bir adım gelmiyor. Yeni bir haber akışı olmadığı için de açıklanan ekonomik veriler piyasalardaki volatilitenin devamını sağlıyor.
Yıl sonu yaklaşırken endeks için kapanış aralığı 55.000-60.000 arasında tahmin ediliyor. Şu andaki 52.000 seviyelerine göre yükseliş beklentisi olan endekste seviyelerin alımiçin uygun olduğu ancak portföyü zenginleştirip, riski dağıtmak gerektiği söyleniyor. Öncelikle banka hisseleri önerilirken portföy çeşitliği açısından ucuz kalmış sanayi sektörü hisseleri de alım tavsiyelerinde öne çıkıyor.
Son dönemde volatilitesi yüksek olan piyasalarda özellikle küçük yatırımcı açısından riskli bir yatırım dönemi yaşanıyor. Hisselerde yaşanan hareketlere karşı küçük yatırımcıların nasıl hareket etmesi gerektiği bu açıdan önem kazanıyor. Son bir ayda fiyat hareketlerinin fazla olduğu hisseleri tespit ettik. Son dönemde düşen hisselerin sığ hisseler olduğu ve fiyat hareketlerinde büyük sıçramalar yaşandığı görülüyor.
Daha önce kazandırmış ve kâr satışı görülenler hisseler de bulunuyor.Örneğin Ege Endüstri en düşük 45 TL fiyattan işlem görürken bir ay içinde 99 TL fiyatı görmüş şu anda ise 47 TL fiyattan işlem görüyor. Mataş Matbaacılık da 2.51 TL fiyattan 10.18 TL’ye kadar çıkmış. Şimdi ise 2.71 TL civarında seyrediyor.

Fiyat hareketlerine önlem
Buna göre endeks dar bantta hareket ederken, özellikle küçük hisselerde yaşanan hareketlerin neler olduğunu ve nasıl hareket edilmesi gerektiğini uzmanlara sorduk. Analistlere göre küçük hisselerde elde edilebilecek fırsatlar da var, buradaki risklerden korunmak için uygulanacak stratejiler de. Ancak bu şekilde yatırım yapmak isteyen yatırımcıların piyasaları iyi izlemesi ve hisseleri sürekli takip etmesi gerekiyor. Uzmanlara göre küçük ama kâr beklentisi yüksek sağlam hisseler keşfedilebilir.
Tespit edilen hisselerin düşüş öncesinde ciddi prim yapmış, dolayısıyla sonrasında kâr satışı olup düşmüş hisseler olduğunu söyleyen Galata Menkul Araştırma Müdürü Polat Yaman, “Yatırımcılar bu tip sığ hisselerde pozisyon almadan önce, şirketi iyice analiz etmeli. Kârlılık, defter değeri, gelecek beklentileri ve teknik olarak nasıl göründüğüne bakmalı. Hisse sert bir yükseliş yapmışsa, bu hareketten sonra alım yapmanın riskli olacağını bilmeli” diyerek yatırımcıları uyarıyor.
Çünkü kısa vadeli olarak bakıldığında gün içerisinde piyasaları etkileyebilecek olumsuz gelişme yaşandığında yatırımcılar emirlerini iptal edebiliyor ve böyle durumlarda hisse senetlerinde kademeler bir anda kayboluyor. Bu durum hisse senetlerinin bir anda çok sert düşmesine neden olabiliyor. Ayrıca piyasalardaki olumsuz hava, hem satıcı, hem de alıcı tarafında talebi düşürdüğü için fiyatlar daha volatil bir seyir izleyebiliyor.


Fırsat da var
Bu hisselerin özeliğinin piyasalarda son dönemde görülen satışlar yaşanmadan önce endeksin üzerinde bir getiri sağlamış olması olduğuna dikkat çeken Metro Yatırım Kurumsal Finansman Araştırma Uzmanı İsmail Mercankaya, “Buna göre daha önce yükselmiş olan bu hisselerde kâr satışı yaşanıyor. Bu tarz hisse senetlerine güçlü destek noktalarında, tamamen tepki hareketini yakalama amaçlı olarak ve hisse senedi alım-satımı için ayrılan portföyün maksimum yüzde 25 ile alım yapılabilir” diyor. Aksi durumda gün içinde piyasaları yakından takip edemeyen yatırımcıların bu tip volatil hisselerde pozisyon almamalarının daha uygun olacağı konusunda da uyarı yapılıyor.
Yılın son dönemlerinde yılın önceki bölümünde hızlı yükseliş göstermiş olan hisselerde düşüş görülebileceğini ifade eden TSKB Yatırım Araştırma Yöneticisi Şebnem Mermertaş da küçük hisselere bu açıdan baktığını ayrıca küçük ama kâr beklentisi yüksek sağlam hisselerin keşfedilebileceğini söylüyor.
Uzmanlar yılbaşına kadar olan dönemde pozitif seyir beklediği için alım ve satım işlemleri yapılabileceğini bunun için piyasalardaki yükselişler ve düşüşlerin iyi izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Aksi takdirde alınan pozisyonlar zarar getirebilir. Zira 2012’nin ilk çeyreği piyasalar açısından zor geçebilir.

Öneriler…
Polat Yaman, bu dönemde küçük yatırımcının öncelikle portföylerini çeşitlendirmelerini öneriyor. Yaman, “Alım yapılırken de kademeli alım, pozisyon boşaltılırken de kademeli satış yapılmalı. Şu durumda yüzde 35 hisse senedi, yüzde 25 repo, yüzde 25 bono ve yüzde 15 döviz pozisyonu taşınabilir. Gelişmelere göre pozisyonlarda kaymalar yapılabilir. Mesela hisse senedi tarafında yükselişler gerçekleştikçe, buradan kademeli satış yapılıp repo kısmı arttırılabilir. Hisse senetleri düştükçe de kademeli alım yapılarak, pozisyonlar arttırılabilir” diyor. İsmail Mercankaya da bu dönemde hisse senedinin portföydeki oranının maksimum yüzde 40 seviyesinde olması gerektiğini F/K oranı 7,5’in altında, yıllık temettü verimliliği yüzde 3,5’in üzerinde ve 2011/09 dönem bilançosunda net kârını en az yüzde 20 artıran şirketlerin hisseleri uzun vadeli olarak portföye dahil edilebileceğini söylüyor. Uzmanlara göre mevcut durumda hisse fiyatları genel itibariyle alım için uygun

Haber : Gözde Yeniova
Kaynak /www.ekonomist.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder