Başbakan, “Hükümet ve Genelkurmayın bedelli askerlik konusunda anlaşmaya vardığı haberine sürpriz açıklama yaptı
Başbakan Erdoğan, Almanya’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Öncelikle bizde deprem vergisi diye bir şey yok. 1999 yılında bir yıl toplanan bir vergiydi. Ardından iletişim vergisi olarak devam etti. Bazıları bunu sulandırıyor. Bunu iyi bilelim. Şu anda milletvekilimiz olan Fatih Çiftçi arkadaşımızla ilgili.. Sorunuzda yıkılan binalara ruhsat verdiniz diyorsunuz. Yapı denetim kuruluşları projeleri onar ve projede bir sorumluluğunu üstlenir. Belediyelerin burada sorumluluğu yok mudur, belediyeler de bu projeler üzerinden takip yapar. Vekilimizin hangi inşaatlara ruhsat verdiği konusunda benim bir bilgim yok. Belediye başkanlarının ortak sorunu vardır. Yani bu partimin bir milletvekili olması ya da olmaması bir şeyi değiştirmez. Ben bunu genelleyelim diyorum. Toğlu konut analarında sorun yaşamadık ama endişelerimiz yok mu yine endişelerim var.
Başbakan, “Hükümet ve Genelkurmayın bedelli askerlik konusunda anlaşmaya vardığı, elde edilecek gelirin şehit yakınlarına ve gazilere verileceği” yönünde haberlerin hatırlatılması ve bu konuda yapılan bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “Yeni bir çalışma değil eski bir çalışma ama süreç itibarıyla ’şu gün olacak’ diye bir şey yok. Tabii gönlümüzde yer alan bir an önce neticelendirip, tüm çerçevesini, içeriğini açıklamak suretiyle bu adımı atmaktır. Tahmini çerçevesi ne olacak, içeriği ne olacak bunun üzerindeki çalışmalarımızı Milli Savunma Bakanlığı vasıtasıyla yapmak suretiyle belli bir noktaya getirdikten sonra zaten açıklarız ama şu anda ’içeriğinde şu var, tarih şudur’ dememiz yanlış olur. Netice alacağımızı umuyorum.”
Başbuğ ve Koşaner soğuk bakmıştı
Bedelli askerlik konusu, 2009’un Nisanı’nda dönemin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmede masaya yatırılmıştı.Görüşmenin ardından Başbakanlık tarafından “Bedelli askerlik için uygun şartların oluşmadığı” açıklaması yapıldı.Genelkurmay Başkanlığı görevini Org. İlker Başbuğ’dan devralan Org. Işık Koşaner ise “tek tip askerlik” konusunu gündeme getirmişti.
Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini Org. Erdal Ceylanoğlu’na devrettiği 2010 yılı 27 Ağustos’taki törende, bir an önce tek tip askerlik uygulamasına geçilmesi gerektiğini vurgulamıştı. AKP tek tip askerlik konusuna sıcak bakmadı. Koşaner geçen yıl ekim ayında, Erdoğan’la görüşmesinde, eşit süreli askerlik brifingi verdi. Bedellinin de görüşüldüğü brifingin ardından Başbakanlık’tan tek tip askerlik tanımı yerine “Eşit süreli askerlik sistemi hakkında sunum yapıldı” açıklamasının gelmesi dikkat çekmişti.
Üç kez uygulandı
Bedelli Askerlik 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 10. maddesiyle düzenleniyor. Maddeye göre, bedelli için “yükümlü kaynağının TSK ihtiyaçlarından fazla olması, ihtiyaç fazlası yükümlülerin temel eğitimlerini yapması ve ardından bedel ödeyerek askerliklerinin kalan kısımlarını yapmış sayılmaları” gerekiyor. 1987, 1992 ve 1999’da üç kez bedelli uygulandı.
Mevcut sistem
Üniversite mezunu olmayanlar 15 ay askerlik yapıyor. Üniversite mezunu ise 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem yapıyor. Yurtdışında yaşayanlar 28 günlük paralı eğitimle askerliğini tamamlıyor
http://www.patronlardunyasi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder