25 Eylül 2012 Salı

DSÖ KRİTERLERİNE SAHİP TEK ÜLKEYİZ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin açılış ve beyaz önlük giyme törenine katıldı. 

Bu yıl yeni eğitime başlayan fakültede ilk dersi veren Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı ve bu programla getirilen yenilikleri anlattı. 

Geçmişte hastanelerde hasta ve cenazelerin rehin kaldığını, ambulans bulunamadığı için hastaların nakledilemediğini belirten Akdağ, bu sistemden sadece hastalarla yakınlarının değil, doktorların da mağdur olduğunu söyledi. 

Bakan olduktan sonraki ilk genelgesinin, hastanelerde rehin kalmanın önüne geçilmesiyle ilgili olduğunu, bunu yasa ya da yönetmelikle değil sadece genelgeyle yapabildiklerini kaydeden Akdağ, ''Biz yoğun bir 2. asistanlık dönemi yaşadık. Asistanlar çok çalışır, gece gündüz nöbet tutar. Bakanlığımızın ilk yılları da böyle geçti. Günde 16 saat çalıştık'' diye konuştu. 
    

''Hızlı davrandık'' 
     

ABD'deki başkanlık seçimlerinde sağlığa yoksulların erişim hakkının tartışıldığını, oysa Türkiye'de böyle bir şeyi tartışmanın kimsenin aklına bile gelmediğini ifade eden Akdağ, Türk toplumunda insan sevgisinin hakim olduğuna işaret etti. 

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı uygularken hızlı davrandıklarını anlatan Akdağ, bu konuda hükümetin, özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü desteğini aldıklarını söyledi. 
     

Tütünle mücadele 
    

Tütünle mücadelede elde edilen başarıya da değinen Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu mücadelede koyduğu tüm kriterlere sahip tek ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi. 

Sağlık Bakanı Akdağ, ''Bir toplumda sigara, alkol tüketilmemelidir, şişmanlık olmamalıdır. Toplumu sigara ve alkolden kurtarabilirsek mücadeleyi kazanmış olacağız'' diye konuştu. 

Türkiye'de anne ve bebek ölüm oranlarındaki düşüşe, aşılama oranlarındaki artışa da dikkati çeken Akdağ, Türkiye'nin bu alanda en başarılı ülkeler arasında olunduğunu belirtti. 
    

''Eksiklerimiz de var'' 
     

Konuşmasında, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile henüz uygulamaya geçiremedikleri konuların bulunduğunu ifade eden Akdağ, doktorların emeklilik maaşlarını yükseltemediklerini, şişmanları zayıflatamadıklarını, hekim sayısının hala yetersiz olduğunu, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının iş yükünün fazla olduğunu, akılcı ilaç kullanımını yaygınlaştıramadıklarını, hasta ve çalışan güvenliğiyle ilgili sorunlar bulunduğunu söyledi. 

Akdağ, hastasından kaptığı virüsle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından bir hekimin hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü de dile getirdi. 

Terör örgütünün saldırılarıyla ülkenin ilerlemesini durduramayacağını vurgulayan Sağlık Bakanı Akdağ, ülkede insanların güçlü bağlarla birbirlerine bağlı olduğunu belirtti. 

Bakan Akdağ, konuşmasının ardından, genç doktor adaylarından bazılarına beyaz önlüklerini giydirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder